onsdag 15 april 2009

Korrigering

Dessvärre måste den tolkning jag gjorde av informationen vid gårdagens möte med FML nu korrigeras i ett viktigt avseende.

Detta inkom under dagen från Jan Salestrand:


Allan
Tack för igår.
Läste Dina kommentarer och vill bara förtydliga vad avser steg 1. Det framgick inte igår, men steg 1 innebär att vi går till två sjöbevc (MuskÖ o GBG) och till ett STRIC i Mitt med strilceller vid resp flottilj. Anläggningen i Syd avvecklas således senast 2012. Steg 2 är frågan om vi ska gå till en plats och den bereds för att såväl ekonomiska, tekniska, infrastrukturella och kompetensmässiga aspekter är analyserade och beräknade.
Vill inte att vi uppfattas fel.
mvh
Jan


Ikväll avser jag att kommentera detta och vad som i övrigt timat i svensk försvarspolitik under dagen.

Allan Widman

5 kommentarer:

 1. Strilceller vid flottiljerna är bra för fredsproduktionen men centralisering har aldrig varit ett vinnande koncept i skarpa situationer. Jag befarar nu att historien återupprepar sig och vi återigen får ett centralförsvar à la 1800-talet som var omodernt sedan decennier när det stod klart.

  SvaraRadera
 2. Trestjärnorna i FM har tydligen börjat läsa bloggar. Well done, Widman!

  SvaraRadera
 3. Ja, jag förstår att herrarna generaler behöver läsa bloggar för att få reda på sanningen. Den verkar inte nå fram i linjeorganisationen. Frågan är bara var den stannar?
  Och Salestrand, mig veterligen så finns de en ekonomisk uträkning för luftslottet i Enköping-men som allt annat i denna härvan blev den H-stämplad när den inte föll i smaken... Fram med en rejäl oberoende utredning, de BEHÖVS.

  SvaraRadera
 4. På alla flottiljer utom F17 finns redan fungerande "strilceller" i daglig drift, blir det inte dyrt att bygga nya som skall leva några år till dess NOC/GLC är klart. Det är klart att man noga har räknat på detta så att det blir kostnadseffektivt dessutom är ju pengar ingen trång sektor.
  För övrigt finns fortfarande över 50% av de som leder flygplan i syd och kommer att stanna där eller bli civila.
  Farbror Jan

  SvaraRadera
 5. Intressant att notera vilket genomslag bloggdebatten börjar få. Bara det att generalerna har börjat läsa bloggar är anmärkningsvärt. Visserligen har de en hel informationsstab som skannar bloggdebatten åt dem och tipsar om inlägg som måste bemötas, men ändå… Visserligen läser de förmodligen bloggarna i ren självbevarelsedrift, men ändå…

  Det har gått så långt att Infostaben numera uppmanar generalerna att blogga själva vilket de självklart inte gärna gör, väl medvetna om hur illa åtgångna deras illa underbyggda utvecklingsbeslut är och hur obarmhärtig bloggvärldens respons skulle bli. Det vi ser är ett paradigmskifte i försvarsdebatten. Minns t ex generalen Lindströms pompösa svar till Neppelberg om att debatten minsann inte fick föras i media och bloggvärlden, att generalitetet minsann vet bäst och att Neppelberg borde veta bättre än att skicka öppna brev – det fick han anledning att ta tillbaka tack vare bloggosfären.

  Bloggdebatten är det bästa som har hänt försvaret sedan Sovjetunionens fall. Äntligen en bred debatt där alla officerare och försvarsdebattörer med hemliga agendor bjuds motstånd. Äntligen ett debattklimat där ingen s k ”chef” med särfrågeintressen kan lägga locket på och beordra rättning i ledet. Det är bara alltför trist att debatten inte kan föras öppet och utan repressalier, till exempel på Försvarsmaktens hemsida. Att döma av den svallvåg av kommentarer som följer på inlägg på sidor som denna och Wiseman finns det ett monumentalt uppdämt behov bland försvarsanställda och andra att få komma till tals och bidra med sina kunskaper och erfarenheter till försvarets utveckling.

  SvaraRadera