torsdag 2 december 2010

Ståndaktigt?

Det som en gång hette NBF och senare GLC/NOC respektive GLI/NOC är nu inne i en ny omdöpningsprocess. Enligt uppgifter från HKV smakar man nu på akronymen TI/TS (Taktisk Internet / Tele System). Det slutliga namnet uppenbaras väl först när, eller om, svar inkommer på framställan regeringen gjorde i somras. Enligt olika källor finns det nu divergerande uppfattningar inom högsta ledningen.

Diskussionen om vägvalen i vår framtida stridsflygsutveckling fortsätter också. I ett inlägg av min högt värderade utskottskollega, Staffan Danielsson (C), bör dessa frågor inte bli föremål för politiska diskussioner. Försvaret vet bäst, anser han. Frågan är dock om hans tilltro till myndigheten även omfattar avvägningarna mellan flygvapnets säkerhetskrav och den östgötska vindkraften..?

För bara några minuter sedan justerades det sammansatta försvars- och utrikesutskottet förslaget till beslut om den fortsatta svenska närvaron i Afghanistan. Skönt att detta nu är över. Det är alltid en orolig tid medan beredning och diskussioner pågår. Både här hemma och där nere. Mer långsiktiga beslut om mandatet skulle ha sina tydliga fördelar.

Det sammansatta utskottet noterar också uttryckligen att FM har för avsikt att under 2011 tillföra en TUAV till det svenska ansvarsområdet. Jag uppskattar tydliga målsättningar och ser fram emot denna förmågehöjning på underrättelsesidan.

Hela denna vecka har jag även funderat över bloggkollegan Chefsingenjören. När jag själv fick det ökända brevet om undertecknande eller uppsägning förstod jag att det skulle bli både fyrkantigt och tufft. Från det ögonblick FML sätter ned foten finns ju ingen återvändo. Myndighetens alla medarbetare kommer att med hänsynslös nit till punkt och pricka fullfölja beslutet. Det handlar inte om illvilja eller oförmåga till självständigt tänkande hos enskilda handläggare. Däremot är det ett uttryck för en kultur som sluter sig allt starkare inåt. I en sådan blir ståndaktigheten ett självändamål, men utåt ökar risken för att det uppfattas som oresonligt.

Just nu, efter debatten om vindkraften och hanteringen av den internationella tjänstgöringsplikten, ökar gapet mellan myndigheten och en alltmer oförstående omvärld. En starkt hierarkisk organisation byggd på lydnad är säkert bekväm att leda, men man gör klokt i att inte underskatta det ansvar som följer med. Till sist kan det bara utkrävas på ett enda ställe.

Detta är emellertid förklaringen till varför det inte spelar någon roll vilken kompetens Chefsingenjören representerar. Att han de facto var på väg till Afghanistan. Eller hur mycket som investerats i hans utbildning. Utgången blev oundviklig.

Jag har fått många mail om vad politiker kan göra för Chefsingenjören. I realiteten knappast något. Vi vare sig kan eller får blanda oss i FM:s enskilda beslut. Däremot kan vi med lagstiftning och övergripande styrning vaka över att strukturerna blir mer öppna och mottagliga för det omgivande samhället. På det sättet kan vi se till att Björns offer inte var förgäves.


Allan Widman

39 kommentarer:

  1. Widman, om ni vet vem/vilka som fortfarande driver NBF, varför ser inte ni till att dessa personer får sparken? Enklast är att hota ÖB med sparken om han inte ser till att det ni säger och beslutar om följs? Lite som med SIDA...

    SvaraRadera
  2. Bra idé, det är ju inga som helst problem, bara att hävda arbetsbrist...

    SvaraRadera
  3. Allan,

    Ett väl avvägt inlägg från dig, du som i det här sammanhanget får representera den politiska nivån. Det hedrar dig och Staffan Danielsson att ni deltar i debatten.

    Några saker att kommentera har jag dock, som inte med nödvändighet innebär att jag har annan uppfattning än du. Att gapet ökar mellan myndigheten och en alltmer oförstående omvärld, är en riktig observation. Det interna gapet mellan de som leder och de som leds ökar också, vilket nog framgår av kommentarerna till inläggen på bloggarna. ”Det finns en klyfta i storleksordningen Grand Canyon mellan FML och försvarsmaktens anställda!” skriver CI i ett inlägg, men han har ju en näst intill brittisk fallenhet för understatements.

    En ledning som inte får vare sig fackföreningar eller personal med sig är en belastning för vilken organisation som helst. Härvidlag är det ingen skillnad mellan Försvarsmakten och ett politiskt parti, utom att felet normalt åtgärdas inom politiken. Detta sker inte genom uteslutning av medlemmarna, utan genom förändringar i ledningen och i inriktningen.

    En rejäl lågkonjunktur kan kanske rädda personalläget, men med en BNP-tillväxt på över 6 % och stora pensionsavgångar de närmaste åren i samhället i övrigt, är det förödande för Försvarsmaktens möjlighet att behålla den unga och kvalificerade delen av personalen. Rekordmånga välbetalda jobb kommer att bli vakanta i det civila samhället de närmaste åren.

    Om man skapar ett tryck i ena änden och det finns ett sug i den andra, blir rörelserna mot sugsidan stora. Den kan ju knappast vara ledningens sak att få personalen att ruttna och dra vidare. Att så ändå görs är nog helt självpåtaget.

    Björn är en kunnig och uppskattad bloggare och – vad jag förstår – en mycket uppskattad kollega bland dem som känner honom närmare. Varför skall Björn offras på dumhetens altare och varför är det så viktigt att man vakantsätter CIMIC-funktionen i nästa Afghanistankontingent? Är inte just CIMIC paradgrenen numera i våra ansträngningar i detta land eller är det fritt fram att sabotera vårt deltagande i NATO-missionen ISAF. Finns det mer i den här trista historien än det som först möter ögat?

    Dessa frågor borde komma från den politiska nivån, inom ramen för den övergripande styrningen och ansvar borde kanske utkrävas. Ansvar är väl inget som bara gäller för lägre grader upp till majorsnivån?

    Försvarsmakten har långt större problem än Björn. Det finns en Silver Bullit i detta ärende eller är det kanske värt priset att driva detta och låta svenska folket följa utvecklingen på tidningarnas ledarsidor?

    SvaraRadera
  4. Allan!

    Du underskattar problemet grovt!

    Under mina 23 år i Försvarsmakten har jag aldrig tidigare upplevt så dålig stämning och bristande tilltro till ledningen som nu. Personligen har jag inte träffat någon inom FM förutom folk i karriären som tror på det som nu händer. Kollegor som man aldrig trodde skulle sluta har hoppat av på löpande band och kompetens för hundratals miljoner har skickats rakt ut i slaksen enkom för att ledningens totala avsaknad av anständigt ledarskap. Bara det faktum att en hel pluton i NBG gör "myteri" borde väl för f...n fått er politiker att reagera!

    Idagsläget får det svenska folken en till allt annat än administration oanvändbar bastard till försvarsmakt - och att tro att det skulle gå att rekrytera personal enkom med varumärket "Försvarsmakten", lögnen om den "goda arbetsgivaren" och 16 000kr per månad är så dumt att det gränsar till vansinne!

    Att dessutom samtidigt som man försöker rekrytera behandlar redan anställd personal som avfall är ett direkt stötande beteende för en statlig myndighet - och inte ens glättiga kampanjer och idiotiska trycksaker kommer att lura ungdomar att söka anställningen för en lön som är lägre än vad en barnskötare utan utbildning har. Hade FM varit ett civilt företag hade styrelsen för länge sedan bytt ut både vd och företagsledning!

    Jag är dessutom tämligen övertygad om att merparten av de anställda skulle avråda sina barn att söka anställning i FM. Själv skulle jag inte kunna stå och ljuga någon rakt upp i ansiktet och tala om Försvarsmaktens förträfflighet, och om något av mina barn ens skulle komma på den idiotiska tanken att söka anställning i Försvarsmakten skulle jag göra mitt yttersta för att ta dessa idiotgriller ur huvudet! Försvarsmaktens personalpolitik har alltid varit dålig - men nu är den direkt oanständig!

    I fallet FM är det den politiska nivån som representerar "ägarna" d.v.s. det svenska folket och då går det inte att sitta på läktaren och försöka smita undan ansvar. För kommer det vansinne som försvarsmaktsledningen ägnar sig åt fortsätta kommer det att ta årtionden att ta igen det som förlorats och under tiden kommer landet att stå utan annat försvar än hemvärnet.

    Vill den politiska nivån ha en fungerande Försvarsmakt är det dags att ta tag i problemet - och det per omgående, för om inget görs kommer skutan att sjunka som en sten, och första steget är att entlediga HELA försvarsmaktsledningen.

    SvaraRadera
  5. Va?? Har de inte gett upp än? TiTS (till och med förkortningen känns inte genomtänkt)är alltså det nya namnet på GLC/NOC/GLI hydran?

    Men HUR?? Det är ju HELT otroligt! Finns det SÅ mycket pengar i detta? Sjukt.

    VEM är det som lobbar för detta? Eller det kanske inte är så allvarligt, det vet nog inte vad det är de vill ha...

    SvaraRadera
  6. Hej Allan först :
    Jag hyser all respekt för dej som i min värls är den ende politikern som är engagerad i oss på golvet .

    Min fråga som lekman på det politiska plannet
    är hur i hellskotta kan FM/HKV fortfarande få hålla på å leka butik med detta som kallas GLC/GLI ja eller va det nu kommer att heta ?

    Lika så finns ingen politisk stopp spade att visa upp för hela HKV? att övriga i personalen kallar HKV för "kloka husset", Töntagon, dårhuset, listan på smeknamn på denna instans kan göra ännu längre, borde säja sitt om fot folkets förtroende för denna "Kloss"

    Förbanden minskas , verksamheter läggs ner flyttas men HKV verka växa fritt , Under min tid inom FM har jag icke sett röken av varken ÖB el politiker på besök (björn berget) utan besök har bestått av budbärare el andra förstå sig pååare.
    De facto idag är att folk är livrädda att med sitt namn kommentera i bloggare eller insändare, man vågare inte ens sjäja ifrån lokalt, ingen vill hamna i den "svarta boken"

    Jag tycker man fått leka färdit nu med olika dröm projket som NBF, GLC/GLI mm dax för någon i domar tröja att ta fram det gula kortet.

    Att sms-uppsäjningen av CI är för många nu bägarn som runnit över för många och jag tror många i och med detta total tappat tron på FM som en bra arbetsgivare.
    Min fråga är till politikerna får FML/HKV härja hej vilt med diverse dröm projekt som inte ens fotfolket har tilltro till ??

    SvaraRadera
  7. Allan,

    Jag har läst igenom kommentarerna och det slår mig att du och Staffan får klä skott för att ni har den goda smaken att våga möta era väljare, med bloggar med kommentarsmöjligheter.

    Det tror jag ingen avser, men när trycket i pannan blir för högt, pyser det ur varje ställe där det kan pysa. Allt det här förstår du säkert.

    Vad jag definitivt inte håller med dig om dock, är ditt sätt att beskriva den politiska nivån som om den saknade möjlghet att ingripa eller styra när det gäller verksamheten vid våra svenska myndigheter. Försvarsmakten har ju långt ifrån Riksbankens självständiga ställning.

    Lägg Riksrevisionsverket under Riksdagen istället för under Regeringen, så blir det lättare för svenska folket att utöva sin demokratiska makt genom sina valda ombud. Som i andra civiliserade länder.

    SvaraRadera
  8. Allan, jag undrar hur det ser ut i stort när du är ute och besöker förband. Jag har sett dig åka runt i lokalerna på de förband jag jobbat men aldrig i annat sällskap än med förbandschef eller dess tjänsteförättande, informationschefen och med kompani/divisionschef eller motsvarande.

    Vilket är ditt intresse med dessa förbandsbesök? Jag får känslan att du vill se vad som händer men jag skulle också vilja att det kunde förmedlas känslan i från golvet, vad det kostar på att driva alla dessa "Guld och gröna"-skogar. Visst är det fint att kunna visa upp leverans av beställning men varför filtrera bort den "Stridströtthet" hos personalen som kommer av att kunna leverera. Det ser ut som det blåses blå dunster i ögonen på dig, fy fanken vad vi är bra, vi producerar så här mycket och planerar att genomföra det här utöver vad som ålagts oss men till vilket pris?

    J.K Nilsson

    SvaraRadera
  9. Tack för en blogg i bra samtalston och med relevanta frågor. Jag trivs bra i FM, och jag tycker inte om den förenkling av debatten som uppkommmit av och med vissa bloggar, men även i dagstidningarna. Det har blivit lite för mycket flockbeteende och vissa bloggare hittar fel som de sedan på ett ibland tendentiöst sätt polariserar och förstorar. Ganska fort får de då en kör av "ilskna" och upprörda medtyckare, både proffs och glada amatörer. Summan blir en obehaglig populism som detta medium verka passa ganska bra för. Dessutom ser det ut som att alla eller en stor majoritet tycker så, och de få som inte tycker så, de måste ju vara obegåvade... Tankarna går osökt till propaganda under totalitära regimer.

    För det första: FM eller vilken annan funktion som helst kommer alltid att ha fel och brister och vi måste kunna balansera mellan klagomål, förbättringsarbete och insikt att vi måste gräva där vi står.
    Vi kan inte få allt och jag själv erkänner jag ofta varit en gnällspik när jag tyckt att materiel och andra resurser varit undermåliga. (Och allt var banne mig inte bra under det kalla kriget, vilket man lätt tror när man läser många bloggar idag.) Man lär sig efterhand att ha en positivare grundsyn och hitta potential för framgång. Vi äger ju inte alla frågor själva, men det är fel att börja kalla människor för idioter, bara för att det finns fel i vår organisation. Man måste kunna leva med det som finns tillhanda: Allt annat är orealistiskt, och fram för allt inte operativt.

    Det militära yrket är specifikt. Militären är ett verktyg för den exekutiva statsmakten. Yrket innefattar vissa risker och diskussionsutrymmet är begränsat vad avser val av medel och metod. Vi känner till orden "gilla läget". Det är inte bara tomma ord. I stora organisationer är skvaller vanligt och ibland i form av missnöjesyttringar. Det gäller att kunna stå emot defaitism och negg eftersom de sällan bidrar till militär framgång. Personligen skulle jag ha svårt att systematiskt blogga mot min arbetsgivare (små kveruleringar då och då kan man väl få ha) eftersom det , enlig min egen uppfattning, skulle minska min egen trovärdighet. Det är som politiker som säger att ibland uttalar de sig som privatpersoner och ibland som politiker: Det går ju inte riktigt ihop.

    Visst är det olyckligt att det inte fanns ett avtal kopplat till ställningstagandet om utlandsskyldigheten, men i princip var ju inte frågan ny och inte utgången heller. Med de kunskaper jag har så är jag inte övertygade om att det är hela sanningen som beskrivits i de aktuella bloggarna och på ledarsidorna. Jag är vidare inte säker på att resultatet av den hacke-kampanj som nu pågår mot FM kommer att bli särskilt konstruktivt.

    SvaraRadera
  10. @ Nippe
    "Allt är inte sanning som är sanning likt" står det i domarboken. Så också i FM och så också i blogg och mediavärlden.

    De stora bloggarna, WW, CI m. fl. har nyanserade och väl underbyggda inlägg där det även delas ut beröm till FML när så är befogat. Problemet, som jag ser det, är att FML är oerhört känslig för kritik. All kritisk granskning av vad FM gör uppfattas som en fientlig handling. Språkbruket i debatten tenderar då lätt till att bli vulgärt och överdrivet tonläget, inte argumenten, börjar att styra.

    Det paradoxala är dock att flera i FML själva använder sig av bloggvärldens anonyma dimma för att både kritisera och försvara FM. Även dessa herrar spelar sin roll i tjänsten men en annan privat. Det är inget fel i det rent principiellt men de båda rollerna måste ideologiskt ligga inom samma skjutgräns.

    Min bedömning är att FML måste våga erkänna när saker och ting blir mindre bra eller rent dåliga och därigenom ändra beslut. Då finns alla förutsättningarna för att respekt och förtroende återupprättas ner i leden.

    Det är inga dumskallar i FML, tvärtom är de ganska klyftiga, men de sitter fast i en kultur där deras rörelseutrymme minskar allt mer.

    Det kan bara de politiska cheferna ändra på.

    SvaraRadera
  11. Nippo, jag tycker det är lite obehagligt att läsa att någon kritiserar bloggarna för "medtyckarna" på kommentarsplats. Att moderera annat än det som är direkt stötande eller off topic är svårt och tar fokus ifrån uppgiften.

    Jag resonerar så här, skulle jag kunna stå för det jag skriver med mitt namn om det inte vore för att det är så lågt i tak i FM? Kan jag inte det så skriver jag inte. Anledningen till att det blir mest negativt är att FML med sin Psyops-funktion är så duktiga själv på att förmedla glättigt positiva nyheterna, i vissa fall är dom direkt fel men varför skall vi skriva samma saker bara för någon regel om balans?

    I fred med oceaner av tid borde diskussionstiden vara obegränsad och eufemismem "Gilla läget" onödig.

    J.K Nilsson

    SvaraRadera
  12. Vänner,

    Det är frustrerande att inte kunna bemöta allt. Jag har tillbringat ett halvt dygn ombord på SJ för att ta mig från Stockholm till Malmö. Sedan har återstoden av dagen gått åt till att förklara att norrmännen alls inte lurat oss, utan tillvaratagit sina intressen i den största statliga investering landet gjort i vår tid.

    Först vad beträffar CI så hoppas jag att det varit tydligt från min sida att de åtgärder som FM vidtagit i mitt tycke varit oacceptabla och kontraproduktiva, både individuellt och sett till sina övergripande ändamål.

    En helt annan sak är att inte ens Sten Tolgfors kan agera i det enskilda fallet. En mur av socialdemokrater (som nu kritiserar arbetsgivarens hantering) skulle stå beredda med KU-anmälningar i händerna. Enligt den svenska Regeringsformen får ingen myndighet, ej heller regeringen, överpröva en annan myndighets beslut i enskilt fall.

    Vad sedan gäller möjligheterna att öppna upp FM och se till att det finns en effektiv granskning är det bättre ställt. På regeringens förslag, eller på eget initiativ, kan riksdagen besluta om generella förändringar av myndighetens uppgifter, struktur och arbetssätt. För att detta ska kunna förverkligas krävs dock ett tillräckligt brett stöd för att få majoritet i kammaren.

    Vad som här anförts är inte undanflykter utan konstitutionella och politiska realiteter. De är också väl kända av FM:s ledning.

    J.K. Nilsson, inget hellre vill jag än att träffa dem som arbetar på golvet. Just därför är jag på en närmast ständig resa i återstoden av vårt stolta försvar. Mina besök är dock föremål för alltmer regi i form av formella besöksanmälningar, överrockar och förebärande av praktiska svårigheter. Även jag får uppleva klimatförändringarna.

    Mvh


    Allan Widman

    SvaraRadera
  13. Den brittiske konservative premiärministern, David Cameron, har vid flera tillfällen i media uppgivit sig vara ett stort fan av det rebelliska 80-talsbandet The Smiths.
    Detta har föranlett bandets frontfigur och gitarrist, Johnny Marr, att via Twitter uttrycka sig såhär:

    "David Cameron, stop saying that you like The Smiths, no you don't. I forbid you to like it"

    Den svenske överbefälhavaren har vid tiden för sitt tillträde, förmodligen ivrigt coachad av svindyra kommunikationskonsulter i ett krampaktigt försök att framstå ungdomlig och folklig, uppgivit sig vara stor beundrare av Bruce Springsteen.

    Jag har svårt att frigöra mig från tanken att; om ”The Boss” hade den minsta aning hur Göransson låter hantera personalen i den myndighet han av regeringen är tillsatt att leda så skulle han sannolikt göra gemensam sak med Johnny Marr.

    Själv föredrar jag Jon Bon Jovi.

    Jag vill genom honom gärna sända en hälsning till alla bröder och systrar som just nu mår dåligt till följd av försvarets dysfunktionella personalpolitik:

    ” We weren't born to follow
    Come on and get up off your knees
    When life is a bitter pill to swallow
    You gotta hold on to what you believe

    Believe that the sun will shine tomorrow
    And that your saints and sinners bleed
    We weren't born to follow
    You gotta stand up for what you believe”

    http://www.youtube.com/watch?v=qF3D2oiy6YA

    Stå på er – annars gör någon annan det!

    SvaraRadera
  14. @Nippe
    En hel del av framförallt kommentarerna ger uttrycket "spy galla" en konkret innebörd. Jag hoppas att alla de av Försvarsmaktens medarbetare som verkar må uppriktigt dåligt tar sitt förnuft till fånga och lämnar sina anställningar, både för sin egen skull, för Försvarsmaktens skull och för Sveriges skull.

    De försvarsanknutna bloggarnas främsta förtjänst kan jag tycka är att de på ett plågsamt konkret sätt visar hur svårt myndigheten har att nå ut med information. Försvarsmaktens största utmaning är hur personalen kan bli bättre insatt i vad som ska uppnås, med vilka resurser för att därmed bättre kunna bidra till hur målen ska uppnås. Det är en ledarskapsutmaning som inte låter sig lösas genom någon informationsavdelning.

    SvaraRadera
  15. @ Apan

    Med få undantag är väl marbetarna på INFOS - trots deras många gånger hopplösa uppdrag - de inom försvaret som ändå har förmåga att uttrycka sig begripligt.

    Har du någonsin hört chefen för insatsledningen tala?

    SvaraRadera
  16. @ Apan

    Jag är inte säker på att det gynnar FM om alla som vill ha anständighet i personalhanteringen lämnar.

    ...eller som vill ha bättre materiel för stridande personal i A ...

    ...eller att alla som tycker att avtalslöst är bra stannar kvar och övriga lämnar.

    Skall nu alla som tidigt insåg att PRIO aldrig skulle få godkäntstämpel av Datainspektionen lämna.

    Fungerande hkp för FM olika uppgifter? Luftförsvar på Visbykorvetterna? Luftförsvaret?

    Det finns mycket för en optimist att glädjas åt i FM, det har du rätt i. Frågan är bara hur många som blir kvar, med dina kriterier för vilka som bör lämna.

    SvaraRadera
  17. J.K Nilsson,

    Dessutom är jag tillbaka i Hästveda på Lucia tillsammans med vår nya partisekreterare, Nina Larsson.

    Folkpartiet står fast vid veteraner, vertoler, Hästveda och oförändrad GRO. Det kan ifrågasättas utifrån ekonomiska parametrar. Men faktum är att det var länge sedan någon förändring skedde till det bättre.

    Mvh


    Allan Widman

    SvaraRadera
  18. Jag har hört C Insats tala.
    Då sade han någonting om "fega lyxputtar till piloter" när haveriet med G4 på Marmal diskuterades, samt i samband med en diskussion om kompletterande utbildning av helikoperbesättningar undrade han hur svårt kan det vara? då han själv utan vidare ansåg sig kunna vara full operativ på en stridsvagn på en vecka fast det var tjugo år sedan han satt i en sådan.

    Med sådana chefer behöver man inga fiender.

    SvaraRadera
  19. Allan fortfarande är du den politiker jag hyser störst respekt för .

    Problemet är fortfarande vid förbands besök att man har en tendens att "ordna andra uppgifter" för de personer man vet kan "ställa till trassel"

    Och många tyvärr vill inte el vågare inte säja vad man tycker när höga chefer är med det kommer alltid surt efteråt att bita en i baken .
    Vi är trots inte bara arbetstagare utan låntagare .
    skillnade mellan konstruktiv kritik och vara illojal mot arbetsgivaren är i dag väldigt hårfin.
    för ingen vill bli "röd märkt" i svarta boken

    SvaraRadera
  20. @Sumatra
    Det finns som bekant grader i helvetet. Det är inte min uppfattning att alla som har kritiska synpunkter på hur verksamheten bedrivs i Försvarsmaktens ska lämna, gud hjälpe oss i sådant fall, då är vi dömda till undergång. Däremot finns det ett förhållandevis stort antal kommentatorer som mest kommer med okvädningsord och förolämpningar. Om dom nu inte bara är internettroll utan medarbetare av kött och blod så är det min bestämda uppfattning att de skulle göra, inte minst sig själva, en stor tjänst att söka sig bort från Försvarsmakten och annan försvarsanknuten verksamhet.

    SvaraRadera
  21. Vi ska absolut inte utesluta dem som har negativa åsikter: det finns nyanser och varianter på allt. Men någonstans drar man ju själv en linje. Jag förstår på kommentarerna att det finns mycket frustration och att jag förmodligen är lyckligt lottad. Nå, godhjärtade vänstersypmatisörer kallades ibland nyttiga idioter under kalla kriget, och den som vill fritt och radikalt diskutera invandring bör vara beredd på att bli utnyttjad av mer ljusskygga grupperingar. På samma sätt får väl bloggaren också tänka på sitt förhålningssätt.

    Som vanlig medelklass är jag ju bekant med additionsstress d v s att man adderar andra icke sammanhängande människors lycka och upppnådda mål och omvandlar de till en stor negativ post just på bara sig själv. Jag kan tycka att när man adderar alla FM fel och tillkortakommande på en gång, till ett stort problem, så blir det för mycket. Jag tror inte heller FM kan eller ska behöva förklara allt för alla: I mitt förband nära mig, det har jag rätt att få info om, om FM i stort ja visst, men kanske inte vad alla andra förband gör, hur de resonerar och hur de genomför sin verksamhet: "Gilla läget" kan passa då.
    Men så har vi ju individens val: Hur vill jag arbeta, och vilket är mitt egna ansvar?

    SvaraRadera
  22. @ Apan

    En god samtalston är viktig, givetvis. Det brukar bloggägarna hålla efter, är min uppfattning.

    Det vi i grunden diskuterar är om det tillhör god samtalston att meddela en medarbetare att denne efter 24 år inte längre har någon anställning via SMS.

    Hur än de som kommenterar på bloggarna ansträngt sig i dålig ton, så har ännu ingen lyckats att nu ner till denna nivån. Rock bottom.

    @ Votering

    Allan är den politiker även jag hyser störst respekt för. För ordningens skull måste jag dock framhålla att konkurrensen är så dålig att Konkurrensverket borde ingripa.

    SvaraRadera
  23. Nippe, något du får tänka på när man talar om ditt additionsproblem är att man får se arbetsengagemanget som ett konto där man gör insättningar och uttag. Gör man ett uttag/lägger på något negativt så syns det i balansräkningen fram till man lägger på något bra/gör en insättning. Additionsproblemet blir mindre om man samtidigt gör en massa bra saker samtidigt som man gör dom dåliga.

    Jag kan inte se att Försvarsmakten gjort något bra det senaste året som är värt att nämna, däremot har man gjort en massa uttag samtidigt som man skyller på att den politiska nivån inte tillåter dom att göra bra saker samtidigt som man anser sig tvingad att göra dom dåliga sakerna. Bara symboliska handlingar som att stå upp och säga att för personalens skull och deras tro på ledning och framtid så väljer vi att göra så här och prioritera bort det här. Då har man gjort en stor insättning på personalens konto men ett uttag på kontot för den politiska nivån.

    Nu skall jag i ärlighetens namn säga att jag inte har en aning om hur mycket den politiska nivån vill göra med FM. Det kanske är så att ÖB gör en massa uttag på förtroendekontot för politikerna men det syns nedåt i organisationen.

    J.K Nilsson

    SvaraRadera
  24. Må även jag delta i debatten på min värderade kollega Allans blogg!

    All respekt för engagemang och synpunkter i kommentatorsfältet om hur försvaret kan skötas bättre, och om de största misstagen från försvarsmaktens ledning. Och likaså om oss politikers tillkortakommanden ibland (eller allmänna oduglighet i vissa inlägg..).

    Bloggdebatten tillför en hel del, men det ligger också rätt mycket i vad signaturen Nippe skriver.

    Jag för självfallet dialog inom mitt parti och alliansen och med övriga partier, lyssnar på försvarsmakten, jag följer med på intressanta bloggar, och jag redovisar mina uppfattningar i debatter och på min blogg och läser och kommenterar inläggen, med mera.

    Försvaret vet säkert inte alltid bäst, men vad gäller valet av motorer eller helikoptertyp eller pansarfordon och dylikt så tror jag att man ska ha stor respekt för att försvaret och FMV har det uttalade upphandlingsansvaret och den bästa överblicken. Den svenska modellen med oberoende myndigheter som fattar egna beslut inom sina ansvarsområden gör det också svårt för t ex en minister eller riksdagen att peka med hela handen i dessa frågor. Även om verkligheten gudbevars är mer komplicerad än så.

    Men Allan har också rätt i att besluten i dessa materielfrågor ibland förs upp på politisk nivå, och att det är en gråzon när detta kan eller ska ske. Så visst följer även jag med i även specifika materielfrågor och har uppfattningar om dem. Men jag tvekar inför regelbundna voteringar i riksdagen mellan olika partilinjer i valet mellan olika modeller eller tillverkare.

    Vad gäller försvar och vindkraft handlar frågan om bedömningar från en oerhört mäktig remissinstans som över en natt gick från att acceptera vindkraften rätt nära sina flygplatser till att vända 180 grader och säga blankt nej till alla verk inom en plötsligt fastställd 40-kmgräns.

    Denna helomvändning imponerar inte, och där kritiserar jag försvarets nya linje och förespråkar den som tidigare gällde. Jag kan också vara med på att den tidigare linjen kan ske kan behöva tydliggöras eller skärpas i viss grad i dialog med det andra riksintresset, men inte på det nyckfulla sätt som försvaret nu gör...(i denna fråga skulle jag platsa rätt väl även som anonym bloggare, känner jag plötsligt..).

    SvaraRadera
  25. Staffan, just vindkraftsfrågan är en ingång till att försöka rota rätt på hur man resonerar i FML. Anser man att en rigid hållning är det som behövs för att man ekonomisk inte skall behöva lägga mantimmar och andra resurser i nya bygglov?

    Saknar försvarsmakten kompetens i ärendet? Är inriktningen att minska på stödmyndigheterna till Försvarsmakten anledningen till att FM inte kan avgöra bygglov i fall till fall? Anser FML att man själv kan prioritera bort sådana förfaranden då det inte bär mot "kärnverksamheten"?

    Samtidigt så är FM en av flera institutioner som skall avgöra sådan här, om FM säger nej så borde man kunna hänskjuta ärendet till andra institutioner, kanske det är kommunerna som får anlita FOI för att utrönna hur mycket vindkraften stör FMs verksamhet då det inte längre är FMs uppdrag att göra annat än att producera insatsförband?

    Däremot Staffan nu när du läser det här så skulle jag vilja se att du som försvarspolitker lägger mer tid och energi på inlägg dår du talar om dina visioner för försvarsmakten. Jag vill läsa om dina bevekelsegrunder för ditt agerande i försvarspolitiska frågor. Jordruk, Östgötapendeln och vargjakt är inte riktigt de frågor jag vill se att en försvarspolitiker lägger energi på.

    Av 26 inlägg på din huvudsida nu så kan jag läsa 5 (med lite generositet) inlägg om försvars och säkerhetspolitk. Försvarsmakten och vindkraft är inte en försvarspolitisk fråga i mina ögon. Fyra inlägg handlar om Sverigedemokraterna. Är Sverigedemokraterna lika viktiga som Försvaret?

    J.K Nilsson

    SvaraRadera
  26. Allan och Staffan!

    Jag måste tyvärr säga att jag tycker det ni skriver är ryggradslöst.

    Försvarsmakten kan liknas vid ett företag där aktieägarna - d.v.s. det svenska folket - har utsett er till att ingå i styrelsen. Styrelsen är ansvarig för verksamheten inför aktieägarna och ska tillvarata dessas intressen.

    Det som händer i Försvarsmakten nu är att verksamheten, eller rättare sagt ledningen, löper fullständigt amok. "Aktieägarna" får för 40 miljarder per år en oduglig bastard till försvarsmakt som är totalt oanvändbar till allt annat än administration - ja bortsett från de 600 man som tjänstgör utomlands....

    Ledningen i försvarsmakten bränner av aktieägarna investerat kapital i parti och minut - med den vanliga klokheten att "investerade pengar är förbrukade pengar" - och eftersom företaget (försvarsmaktens) hela produktion bygger på tillgång på kompetent och välutbildad personal behöver man inte vara raketforskare för att inse att företaget är på väg mot avgrunden. Ledningen sätter prestige före sans och vett och lyckas med konststycket att tappa ALLT förtroende hos merparten av personalen. Ledningen kan heller inte ens stava till ordet "ledarskap" och nästan varje vecka sätts nya lågvattenmärke i usel personalhantering.

    I fikarummen på företaget jäser missnöjet och det söks jobb på löpande band. Samtidigt tror företagsledningen att de anställda ska ska tala vitt och brett om hur "god arbetsgivare" företagsledningen och dessutom hjälpa till att rekrytera ny personal. Jag har inte talat med en enda officer de senaste månaderna som skulle rekommendera någon att ta anställning i försvarsmakten - och definitivt inte sina egna barn! INTE EN ENDA!

    ...men 95 % av de anställda tackade ju ja till sverkers generösa semestererbjudande...

    Vår inom ledarskap totalt tondöve arméinspektör ertappades med byxorna nere när han skrev sin insändare i officerstidningen. De som mot förmodan trodde att befordran byggde på klokhet och ledarskapsförmåga fick sina illusioner krossade. Hur karln ens kan skicka in sitt alster för att publiceras är mig en gåta - och den i hans stab som korrektur läst insändaren borde generalen skicka ett sms till....

    ...men 95% tackade ju ja och officersförbundet fokuserar på elände och på de 5% som tackade nej....

    Det behövs inga fler kommentarer kring den insändaren...

    SvaraRadera
  27. forts...

    Marknadsdirektören och hans cirkus av personal hittar likt försäljare av begagnade dammsugare på den ena kampanjen efter den andra, producerar glättiga trycksaker med illaluktande innehåll, reklamfilmer, webbtester, almanackor med löjligt tryck till personalen osv.....

    "Den goda arbetsgivaren", varumärket "Försvarsmakten" som enligt cirkusdirektören och hans anhang försäljare av begagnade dammsugare ska vara självrekryterande....

    Som sagt - företagsledningen löper fullständig amok och styrelsen sitter på läktaren och kommer med bortförklaringar till varför de inte kan utkräva ansvar och förklaringar från vd:n (d.v.s. ÖB) och hans anhang i ledningsgruppen.

    Lägg sedan till det undermåliga system som benämns SAP som krängdes till försvarsmakten. Kostnaden för detta s.k. "stödsystem" har väl redan passerat tre miljardersgränsen och "still counting" - och systemet fungerar FORTFARANDE inte som tänkt, datainspektionen har stoppat HR-modulen, materieluppföljningen är fortfarande inte överflyttad från LIFT....

    Listan över denna bastards till stödsystem tillkortakommanden kan göras lång och förr eller senare ska prislappen betalas. Mer pang för pengarna - eller hur....


    Jag blir som skattebetalare rent ut sagt förbannad när jag läser de bortförklaringar som du Allan och du Staffan kommer med. Som väljare som röstade på alliansen blir jag enormt besviken och som officer blir jag heligt förbannad.

    Inser inte ni i styrelsen att företaget håller på att gå över styr? att det kommer att ta årtionden att bygga upp det som raserats på några få år - och under tiden är landets försvarsförmåga näst intill noll!

    Nu är det ta mig f..n dags för den politiska nivån att ta tag i situationen - det går inte längre att bara sitta på läktaren och komma med bortförklaringar!

    SvaraRadera
  28. Allan och Staffan,

    Det ni skriver gör mig bara mer övertygad om att vi behöver ministerier med en ANSVARIG minister i spetsen.

    Axel Oxenstierna var ett organisatoriskt geni men tiden är kanske mogen för organisatoriska förändringar i konungariket. Själv är jag stark anhängare av maktdelningsprincipen. Den verkställande makten skall vara skild från den lagstiftande makten och från den dömande makten.

    Vi saknar författningsdomstol, Riksrevisionsverket borde ligga under Riksdagen istället för under Regeringen o.s.v.

    Begreppet ministerstyre får det att vända sig i magen på mig. Vad skall ministern göra om inte styra, som i andra länder. Hade missnöjt med Försvarsmaktens ledning varit så stort som i Sverige och ansvarig minister suttit med armarna i kors, så hade vederbörande fått gå. Det kallas att utkräva ansvar från den som rätteligen borde ansvar ha.

    Kanske dags för den politiska nivån att få tummarna ur nöjesfältet medans tid är.

    SvaraRadera
  29. Instämmer med Sumatra.
    De politiska nivån läs försvarsministern måste gå in och kraftfullt agera.
    Jag tror att de är helt nödvändigt i detta låsta personalförsörjningsläge att ett antal befattningshavare i försvarsmakten får andra arbetsuppgifter. Jag önskar som Julklapp att försvarsministern löser detta på bästa sätt.

    Det som nu sker är att vår operativa förmåga nedgår tillföljd av denna prestigefulla personalhantering och bristande kommunikationsförmåga.Specialister slutar tex piloter.
    Jag köper inte detta HELT OACCEPTABELT!

    Som vanligt när katastroferna närmar sig så agerar vi aldrig förrän det är försent.
    AGERA NU.

    Jag vill INTE höra bortförklaringar som att vi kan inte göra något.

    JO när kommer C pers och drar läget i försvarsutskottet?
    Hur ser bemanningsläget ut på våra 4 beslutade flygande divisioner? Vad jag förstått har vi gått ned på tre flygstyrkor TVÄRTEMOT riksdagsbeslutet.
    OBRA!!

    SvaraRadera
  30. En lite fråga från en politisk lekman:

    Är inte detta utbredda missnöje en signal till politiker att nått i organisationen inte är bra ?

    Var inte Förseningaren av bla moddningen NBG 08 Hkp samt NH90 hkp en heads up om att det är dax att ifråga sätta FMV förmåga att sköta upphandlingar?

    Är inte soldaters sätt att anskaffa EGEN materiel som bättre motsvarar verksamheten än stridsväst 2000 åter en flagga att det är dax att haja till?

    Är inte lekstugan med GLC/CLI/NOC som tuffar på i det tysta en signal att det man sjäjer från politiska hållet ignoreras?

    Slutligen : EXAKT hur mycket har detta GLC/GLI projekt kostat?

    Problemen/missnöjet kokar i organisationen eller kommer detta vara nått man likt en korg med smutstvätt lämnar över till nästa mandat period ?

    Personal inom org har vart inne i Kavajhytten för man öppnat kakhålet å sagt sitt, När kommer Ansvariga politiker kalla upp chefer till Kavajhytten UTAN KAFFE?

    Norge hade tidigare problem med att rekrytera läkare till Afghanistan
    ORDEN från Minister Ström va enkel - FIXA de skall icke vare en enda vakant läkaretjänst, lönen blev således under en period för läkare 120.000/Vecka men man hade INGA problem med att få till soldaterna de mest kvalificerade läkarna inom Kirugi/Trauma man kunde välja och vraka bland de sökande.
    Även när Norska chefer trampar i klavert har man blitt uppkallad för "kvarts samtal" vissa har fått gult kort , andra har hamnar under sk administrativ tillsyn=utvisningsbåset

    SvaraRadera
  31. Varje personalfråga rörande Försvarsmaktsledningen (FML) har historiskt i stor utsträckning måst vara försvarsgrensneutral. Och gärna långt mer än så.

    Det är min bedömning att det inte hjälper att i dagsläget byta ut den för närvarande mest välmeriterade pansarofficeren mot den näst mest välmeriterade.

    Limpan skulle svårligen känna sig bekväm med andra beslut än de Svecke fattat.

    Jag tror att den enda möjliga förändringen är att kalla tillbaka H.Syrén. Han har som snart sagt den ende generalen/flaggmannen sett Försvarsmakten från utsidan. Och som förutvarande myndighetschef får han ingen smekmånad när han återinträder.

    Han kan inte förneka att han vet när HKP 14 skulle ha levererats. Dessutom stod han som MUST-chef upp för sin egen personal när de påtalade att staten hade lidit men i denna upphandling.

    SvaraRadera
  32. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  33. @ Allan Widman

    Jag har noga följt dig, och det du sagt och gjort i riksdagen när det gäller fösvarsfrågor. Du har nog gjort mer nytta än någon annan svensk politiker.


    Jag har också sett att du skickat ett antal skriftliga frågor i olika ärenden till försvarsministern.

    Vore det inte på sin plats med en ny skriftlig fråga till Tolgfors med innebörden;

    - Vad avser försvarsministern att vidtaga för åtgärder för att stävja det alltmer utbredda missnöjet från Försvarsmaktens anställda mot ledningen och hanteringen av dess viktigaste resurs - personalen?


    Något annat svar än det klassiska Tolgfors-svaret: "Det är en sak som Försvarsmakten är ålagda att hantera intern inom myndigheten" lär du då knappast få.

    Men det kanske åtminstone kan ge en "heads up" till berörda.

    SvaraRadera
  34. Nu tror jag inte att Syrén är rätt person att bringa ordning i träsket eftersom han är en av arkitekterna till dagens sörja.

    Syrén hade dessutom mage att ljuga två årskullar kadetter rakt upp i ansikten vid FB 2004 - först lova dem anställning och sedan tvärvända och ge dem kicken.

    Det visade sig dessutom att det både fanns pengar att anställa och befattningar åt dessa stackars kadetter!

    Jag tror inte heller att dagens försvarsmakt är betjänt av en chef som producerar kalkonfilm och skriver mediokra trycksaker åt sin personal.

    Nä - en ny ledning borde rekryteras ur leden som varit längst bort från maktens köttgrytor - och hittas det inga kandidater där skulle det säkert gå att hitta pensionerade officerare med tillräcklig erfarenhet, integritet och ledarskapsförmåga.

    Nu är det en utopi att det från politiskt håll skulle utkrävas något så osvenskt som förklaringar och ansvar - därför är min tro att våra kära ledamöter i försvarsutskottet även fortsättningsvis kommer att sitta på läktaren och hoppas på att problemen löser sig själva - och när slutligen den dag inträffar när den stora systemkollapsen infinner sig kommer de med stora ögon fyllda av förvåning offentligt deklarera att de inte hade en aning om att det var så illa.....

    SvaraRadera
  35. Till officerskårens högre skikt har inte rekryterats ett tvärsnitt av befolkningen. Just de egenskaper, som starkt befordrar en god karriär är när väl toppen nåtts inte helt oproblematiska.

    Förre yrkesofficeren och sedemera psykologen Norman Dixon är, även om undantag finns, generellt sett pessimistisk i sin bok: On The Psychology Of Military Incompetence (Pimlico)

    (Utgiven i översättning av Bokförlaget Nya Doxa AB som "Misslyckandets män: Om den militära inkompetensens psykologi")

    "The values indicated by status-insecure parents are such that their children learn to put personal success and the acquisition of power above all else. They are taught to judge people for their usefulness rather than their likeableness. Their friends, and even future marriage partners, are selected and used in the service of personal advancement; love and affection take second place to knowing the right people. They are taught to eschew weakness and passivity, to respect authority, and to despise those who have not made the socio-economic grade. Success is equated with social esteem and material advantage, rather than with more spiritual values."

    Det torde av ovanstående citat framgå att det är sällsynt att höga officerare med själ och hjärta kan omfatta något sådant som värdegrund annat än som läpparnas bekännelse.

    Därmed är inte sagt att höga officerare generellt sett är dåliga människor, bara att de av psykiskt konstitutionella skäl oftast inte kan värdera annat än manifesta tecken på framgång.

    SvaraRadera
  36. Sumatra: Jag har lagt flera motioner i syfta att utreda om inte Oxenstiernas modell - nästan unik i välrden - har tjänat ut, alltför ofta hamnar frågor i gråzonen mellan myndighet och minister som kan skylla på varandra, i slutänden är det ändå oftast departementet/ministeriet som har ansvaret och medlen för att genomdriva detta.

    Så utred en övergång till ministerier, och gärna även en författningsdomstol!

    SvaraRadera
  37. Staffan, tack för att du tar dig tid och reder ut vad du tycker.

    J.K Nilsson

    SvaraRadera
  38. Gustav Wasa,

    Är det säkert att Du inte citerar vad som lättmjölk är?

    Mvh


    Allan Widman

    SvaraRadera