onsdag 26 oktober 2011

Snabb transition i Afghanistan

Idag meddelar afghanska myndigheter att säkerhetsansvaret i nästa fas ska lämnas över i 17 av landets totalt 34 provinser. Samangan, Balkh och Sar-i-Pol är tre av dessa provinser som, enligt uppgifter, föreslås överlämnas i sin helhet. Det är tre av de totalt fyra provinser som Sverige har huvudansvaret för.

Nyheterna är glädjande, men inte särskilt överraskande. Även om överlämnandet sker tidigt 2012 ger inte detta utrymme för några snabba neddragningar av det svenska bidraget. Vi har varit underbemannade redan från början.

Samtidigt ger hastigheten i och omfattningen av transitionen ett intryck av brådska. Detta är nog inte bara förorsakat av afghanernas vilja att ta ansvar för sitt land...


Allan Widman

2 kommentarer:

 1. Hej Allan

  Ska vi vara helt ärliga avseende Afghanistanmissionen så är den från början till slut ett uttryck för (påtvingad) lojalitet med amerikanerna efter 9/11. Bush var mycket tydlig "Är ni inte med oss, så är ni emot oss" fick nog många politiker i Sverige att darra på manschetten.

  Över tid maskerades ursprungsorsaken - att sätta åt bin Ladin - med drakflygande och flickskolor. Ett grymt spel med den lokala befolkningen som sannolikt kommer att få betala ett högt pris när västländerna nu drar sig tillbaka.

  Järtecknen har varit många om att avvecklingen närmar sig med stormsteg - tidigare än väntat. Avrättningen av bin Ladin var spiken i kistan. Det är dags att förbereda det svenska folket på tillbakadragandet.

  Möjligen behöver Det verkliga motivet till insatsen inte onödigtvis lyftas fram i ljuset.

  SvaraRadera
 2. "Är ni inte med oss, så är ni emot oss".
  Det var väl Grundevik som myntade det i sb med de nya anställningsavtalen och inte någon annan.

  SvaraRadera