måndag 12 oktober 2009

Estradörernas tidevarv

En underbar och klar höstmorgon i Hästveda. I berget alltid lika kallt. Personal som inte förstår varför deras verksamhet inte behövs och vad som står att vinna med en nedläggning.

Allt talar för att berget inte kan avvecklas, oavsett vad som händer med stridsledningsfunktionen. FMTN och FMLOG kommer likväl att behöva finnas nära infrastrukturen. Och om alla befattningshavare inom stril-funktionen ska finnas kvar, men tjänstgöra någon annanstans, undrar man över besparingens storlek. Personalen har inte fått veta och ej heller några beslutsfattare av dignitet.

Och finns det verkligen ett av myndigheten formellt fattat beslut om nedläggning? Det talas om det, men ingen har visat upp det. Kanske är det bara "provtryckt". Har Silwer, Salestrand och Brännström verkligen satt sin professionella heder i pant på detta, "ända in i kaklet"? Ja, kanske. Idag saknades bemyndigade befattningshavare på HKV för formell begäran om utlämnande av ett sådant beslut, men i morgon försöker vi igen.

Kanske skriver någon tidning också om FMV:s recension av GLC/NOC?

En mycket god vän till mig sade en gång att "98 procent av svenska folket kan inte skilja på ett RPG och en fagott. Än värre är att 98 procent av försvarspolitikerna bryr sig mer om fagotten än RPG:et". Det är hårt, men inrymmer ändå ett korn av sanning.

Måhända lever vi i estradörernas tidevarv?Allan Widman

11 kommentarer:

 1. Det är bra Allan, underbart att det finns någon politiker som verkligen engagerar sig.

  Vi måste tro att förnuftet ska segra.

  Förresten, vad är en fagott??? ;-)

  SvaraRadera
 2. Blizzard: Påminn mig om att aldrig åka till Afghanistan med dig... :-)

  SvaraRadera
 3. Blizzard,

  Fagotten, som är ett blåsinstrument, har vissa likheter med ett RPG. Möjligen med skillnaden att den vidgade delen sitter i motsatt ände. Sedan finns vissa akustiska skillnader...

  Mvh


  Allan Widman

  SvaraRadera
 4. Bra då vet jag, det gäller alltså att inte blåsa i fel "instrument" he he.

  I dessa galna tider är det viktigt att åtminstonde försöka behålla lite humor.

  Återigen bra jobbat Allan!

  SvaraRadera
 5. Allan, släpp inte det här. Det är nu det behövs någon som sticker fram hakan och som dessutom har en kanal som når ut.
  Det finns så mycket dumheter i besluten kopplade till GLC/NOC så hälften kunde vara nog, men inte verkar det räcka för att någon som kan stoppa galenheterna skall inse att vi är på helt fel väg. Denna någon är naturligtvis ytterst vår försvarsminister. Kan han verkligen klara sig undan med att gång på gång påstå att allt ansvar ligger på Försvarsmakten?

  SvaraRadera
 6. Allan,
  Kan inte låta bli att tycka det är synd att den arbetsgrupp som ska arbeta fram den borgerliga valplattformen inom försvars- och säkerhetspolitiken uteslutande utgörs av utrikespolitiker. Den leds visserligen av Sten Tolgfors, men det hade nog varit bra med ytterligare en försvarspolitiker. Inte för att jag ska lägga mig i detta, men för sakfrågans skull... /annika

  SvaraRadera
 7. Mycket bra jobbat Allan! Kan bara instämma med ovanstående talare. Jag hoppas även att man tar förnuftet tillfånga avseende flygplatsen i Uppsala. Idag har vi fått veta att det finns ett datum innan jul (ingen kunde som vanligt specificera) som är point of no return. Om inget beslut om att avbryta processen avseende nedläggningen kommer innan dess, så är det för sent. Definitionen av "för sent" kan säkert diskuteras, men vi kan nog i alla fall vara säkra på att det efter den tidpunkten kommer kosta en avsevärd summa pengar (helt i onödan) att återta fältet med all infrastruktur.

  SvaraRadera
 8. Om nu förnuftet får råda och Hästveda som genom ett under får överleva, vad har man då vunnit genom de genomförda rationaliseringarna? Det tråkiga är att inga alternativ till den föreslagna omstruktureringen tagits fram. En koncentration av ledningsförmågan skulle inte behöva vara av ondo; så skulle t.ex. sammanslagning av sjöinfo- och STRIL-systemet kunna ske till viss del i Hästveda och andra platser i landet. Månne hade detta resulterat i att det betydligt dyrare engagemanget på Muskö skulle kunna avvecklas...

  SvaraRadera
 9. Bra Allan som vanligt!Hoppas dina kollegor i Försvarsutskottet mobiliserar lite vilja och fagott akustik med ett distinkt tonläge-Lägg ej ned Hästveda och fungerande infrastruktur/ledning.
  Det pågår en rad initiativ som är ett rent sabotage mot vår insatsförmåga. Nedläggning av Ärna, Utfasning av Rb 75 Maverick,Hästveda,indirekt eld grk 12cm strix,rb55 osv. Felsynen är att man tittar bara på vad som är ekonomisk och inte vad som är operativ nytta. I bakspegeln har många kalkyler varit optimistiska och det är inte många flyttar med en efterkalkyl i hand som gått åt rätt håll.

  SvaraRadera
 10. @jan-olov (angående "Felsynen är att man tittar bara på vad som är ekonomisk och inte vad som är operativ nytta"):
  I fallet GLC och Hästveda hade man GÄRNA fått låta den ekonomiska nyttan styra; enligt vanligtvis välunderrättad källa finns det massor av pengar att spara - på att BEHÅLLA Hästveda!

  Det tycks således som att valet står mellan å ena sidan "billigare och bättre" (behåll Hästveda/StriC S och det befintliga StriC-systemet) och å andra sidan "dyrare och sämre" (bygg GLC ovan jord med ny teknisk lösning - som ännu inte ens finns på ritbordet).
  Är det FÖR enkelt och uppenbart?

  SvaraRadera
 11. Hej Allan!
  Lite nyfiken är jag allt på om du nått framgång i din förfrågan till HKV ang nedläggningsbeslut Hästveda?
  I övrigt konstaterar jag att underlagen från ProdLed vad gäller GLC/NOC är lika undermåliga som vanligt. Experterna (ur Marinen & Flygvapnet) lämnar underlag som ProdLed definerar som varande prematura slutsatser, medan man påstår att det egna underlaget är moget... Ingenting hittills har visat att deras underlag håller för granskning. Om det är på underlag från dem som ett eventuellt beslut är taget, så är jag DJUPT oroad...

  SVD gör gällande att juristerna på HKV verkar ha vaknat, det är inte en dag försent. Hoppas de gör en riktig djupdykning i NBF världen och dess efterdynningar. Kanske får vi se rubriken "Luftslottet som sprängdes" i en tidning snart...?

  SvaraRadera