torsdag 19 mars 2009

I veckan försvann bloggen Strilaren från Internet. På denna blogg har under ett antal veckor förts en diskussion om förmågan att leda våra stridsflygplan.

Bakgrunden har varit avslöjanden om att den nya versionen av JAS 39 Gripen inte krypterat och redundant kan ledas med det befintliga stridsledningssystemet. Det vill säga inte på datalänk eller genom krypterat tal från marken; en förmåga som det svenska flygvapnet haft under de senaste fyrtio åren.

Eftersom diskussionen på bloggen Strilaren givit upphov till irritation i Högkvarteret har jag idag ställt följande fråga till Överbefälhavaren:

- Har Försvarsmakten eller dess företrädare på något sätt, direkt eller indirekt, vidtagit åtgärder för att åstadkomma en nedstängning?

Jag har naturligtvis ingen anledning tro att några sådana åtgärder vidtagits, men det är viktigt att Försvarsmakten får ge ett tydligt besked om detta.

I avvaktan på myndighetens svar kan jag konstatera att försvarsministern vid dagens presskonferens om inriktningspropositionen klargjort att det inte är fråga om annat än att förmågan till stridsledning på datalänk och krypterat tal ska säkras.

Jag uppfattar ministerns besked som att något tidsglapp i förmågan inte ska uppstå. Det är i så fall mycket bra, men jag kommer att noga följa frågan framgent. Det framgår inte minst utav att jag nu döpt om min blogg till Strilaren II, i Lars Johan Hiertas anda och för att hedra den viktiga debatt som förts på bloggen Strilaren.

Allan Widman

9 kommentarer:

 1. Skulle du inte kunna sätta dig och rädda artiklarna på strilarens blog, det finns cachade filer lite varstans på internet...

  J.K Nilsson

  SvaraRadera
 2. Allt finns att läsa här, för den som vill, bara att trycka på "cache".

  SvaraRadera
 3. Hörde någon siffra för några år sen att TARAS(stridata) projektet, det system som skulle ersätta RK02(styrdata) kostade 2,5 miljard innan man skotade det till förmån för LInk16.

  SvaraRadera
 4. Trevligt att en av våra folkvalda har insett allvaret i detta förmåga- och resurs- slöseri. Jag råder dig Allan att ta kontakt med Mj Neppelberg, Sveriges ledande expert på ledningssystem området. Han kommer kunna ge dig insikt hur allvarligt det är med Sveriges ledningsförmåga inom luftarenan. Dessutom tror jag att han kommer kunna ge dig ett antal svar hur vi på ett "relvativt" enkelt sätt kan lösa dessa problem...

  /Hol

  SvaraRadera
 5. Det är intressant och glädjande att det finns försvarpolitiker som har insett att vissa grundläggande materielsystem och förmågor krävs för att Flygvapnet inte endast skall vara en mycket kostsam flygklubb.
  För inte har väl svenska folket beställt ett 4.e generationens stridsflygplan för x antal miljarder utan att stridsflygplanet skall kunna göra annat än bara finnas till? Eller...
  Tyvärr har fokus hamnat mycket på stridatalänken, som förvisso är en vital del i luftförsvarsförmågan. Jag uppmanar dig, Allan, att även ställa frågor till FM avseende hur FM tänkt hantera oförmågan att leda luftstridskrafterna från högre nivå till förbandsnivå. Vilka ledningsystem skall användas?
  Var skall flygplanen starta och landa? Hur skall flygplan och markpersonal skyddas från någon som ej har goda avsikter? Avser FM nu åderlåta flygvapnet på en välfungerande bas, läs Uppsala?
  Tänker FM då låta flygplan starta och landa på Arlanda eller annan civil flygplats. Hur skall FM praktiskt lösa en sådan uppgift? Vilken effekt får FM av JAS 39 systemet vid en sådan lösning?
  Hur skall ovanstående gå till? Här och nu, inte om 5år!! Stridatalänkem är i detta sammanhang, en bisats, om än, en viktig sådan.

  SvaraRadera
 6. Jag ser fram emot att följa Ditt bloggande. Ett mycket välkommet bidrag till den försvarspolitiska debatten!

  SvaraRadera
 7. Kul att fler och fler folkpartister bloggar!

  Btw, om man vill rädda strilarens gamla inlägg, så bör man nog spara undan cache-versionerna från google rätt så snart. De kommer att försvinna när crawlern upptäcker att bloggen är borta och inte kommer tillbaka efter en viss tid.

  SvaraRadera
 8. Ja, kör hårt nu. Snygg mall och bra initiativ! Alla flummiga försvarsdebattörer har anledning att blekna...

  SvaraRadera
 9. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera