måndag 30 mars 2009

I morgon nyheter

Hemkommen från Marinbasen konstaterar jag att det rör på sig i frågan om stridsledning av våra luftstridskrafter. Tror att det kommer en del nyheter som kan intressera dem som följer denna blogg och dess föregångare.ME01 ger sig av på torsdag, eller i vart fall de ingående plattformarna; Stockholm, Malmö och Trossö. Att det blir Sealift ner och inte någon resa för egen maskin ska inte uppfattas som bristande sjöduglighet hos våra korvetter och understödsfartyg. Personalen anländer med flyg i början av maj.Man väljer det mest praktiska och kostnadseffektiva sättet att nå operationsområdet. Ungefär som när våra vänner i Danmark tillförde en handfull Leopard 1 till Helmand för något år sedan: Sealift och sedan trailers över bergen från Pakistan och in i Afghanistan. I Danmark finns en märklig tradition av att bara göra saker "här och nu".Vi väntar dock fortfarande på besked att våra CV 90 nått MEZ. Men endera dagen ska de vara där, till fromma för personalens säkerhet och den svenska kontingentschefens handlingsfrihet. Det har ju som bekant börjat hetta till också i det svenska området. Tio döda ANP i eldöverfall bara för ett par veckor sedan.I morgon återkommer jag med kommentarer kring våra ledningssystem. Men minns att utan interdependens, ingen interoperabilitet.

Allan Widman

2 kommentarer:

  1. Med tanke på vad som händer inne på Lidingövägen, hur många särintressen som bevakas istället för det stora hela har jag bara en sak att säga. Lägg ned försvaret och börja om från början. Det finns idag alldeles för många i toppen, både inom FM och på försvarsdepartementet, som försvara just sitt lilla område med näbbar och klor. Allt till FM nackdel.

    Det är för mycket politik nu för tiden och för lite agerande. Tyvärr verkar det som om den gamla traditionen där chefen bestämmer riktning har försvunnit. Iställer så dras allt i långbänk och så hoppas man att det glöms bort på vägen/med tiden.

    SvaraRadera
  2. Det har funnits skäl till, och finns fortfarande skäl till, att fundera om det inte vore på sin plats att lägga ner myndigheterna Försvarsmakten, FMV och FortV (om FOI och FRA vet jag för lite för att komma med en rekommendation). Detta skulle lösa en hel del problem och man skulle kunna bygga en organsiation som kan möta framtidens behov. Att se stridigheterna mellan FM och FMV är bara beklämmande. Att man skulel behöva en avvecklingmyndighet för de övertaliga officerare med garanterad anställning är ett övergående problem.

    SvaraRadera