fredag 29 maj 2015

Idag firar vi våra veteraner

Tillsammans med Lotta Edholm (FP), oppositionsborgarråd i Stockholm, skriver jag idag följande på Aftonbladets debatt på nätet:

Idag samlas veteransoldater och deras anhöriga ute på Djurgården. De hedras för insatser de gjort i Sveriges tjänst för fred och säkerhet i andra länder.

Alltför länge har våra veteraner varit bortglömda och osedda av arbetsgivare, politiker och samhälle. De skickas på riskfyllda uppdrag långt från sina nära och kära. Plikttroget genomför de sin tjänst, men möts ofta av tystnad eller misstänksamhet när de kommer hem.

Under den omfattande och långvariga insatsen i Afghanistan ökade dock insikten om behov av stöd och hjälp, både till veteranerna och deras anhöriga. Sedan 2011 gäller ett i tid obegränsat ansvar för de veteraner som skadats eller insjuknat till följd av tjänsten. Alla som behöver psykologisk hjälp ska få det, även om arbetsskada eller nedsatt arbetsförmåga inte kan påvisas. Också anhöriga har nu en självständig rätt till hjälp. Ovissheten och utsattheten är svår också för dem som finns där hemma.
 
Det stora flertalet soldater som genomför skarpa insatser i främmande land stärks av sina erfarenheter. Men det finns också exempel på motsatsen. Män och kvinnor som härjas av sina upplevelser, som sluter sig och helt enkelt inte orkar med. För dem är inte den allmänna sjukvården och omsorgen tillräcklig. De har ett omfattande stödbehov, medicinskt, mänskligt och/eller i kontakten med myndigheter. Och framförallt behöver de möta människor som kan förstå vad de varit igenom.

Regeringen har nu skickat ut den senaste veteranutredningen på remiss. I den föreslås bland annat att civila tjänstemän som sänds ut på internationell insats ska få samma stöd och hjälp som veteransoldaterna och deras anhöriga. Det slitage och de risker som svenska sjuksköterskor möter i kampen mot ebola, är fullt jämförbart med vad soldater utstår i internationella, militära operationsområden. Även biståndsarbetare och räddningspersonal arbetar många gånger under liknande förhållanden.

Försvarsmakten har många anställda ute i internationella insatser. På MSB och Polisen är det färre och på andra myndigheter rör det sig kanske bara om ett fåtal per år. Det är inte möjligt för alla arbetsgivare att erbjuda ett fullgott stöd till dem som tjänstgör internationellt och deras anhöriga. Därför behövs  stöd och vägledning för detta arbete. Ett svenskt veterancentrum med medicinsk, juridisk och annan expertis som samordnar och råder, men som också kan ta sig an mycket svåra fall. De sistnämnda riskerar ofta att falla mellan stolarna, ibland med mycket tragisk utgång.

Just nu har Sverige militär personal i Mali, Adenviken, Afghanistan och på många andra ställen världen över. Det är män och kvinnor som på Sveriges uppdrag sätter sina liv på spel för att göra andras tillvaro säkrare. Ska vi även framgent kunna bidra till global fred och säkerhet måste vår uppskattning och vårt stöd till dessa hjältar motsvara de risker och umbäranden de möter.

Idag firar vi våra veteraner!
 
Allan Widman

 

6 kommentarer:

  1. Ja, de hade i alla fall tur med vädret. Vi stod på Strandvägen, och på håll, och lit på skämt, så förklarade jag för en Canadensisk medbrgorgare, att nu kommer Nissarna från man-power, som underfundig förklaring till att Sverige avskaffat försvarsmakten, genom ett nytt personalrekryteringssystem, som politikens höjdare från start fick besked från militären, skulle gå åt helvete. och att vi nu måste hyra in personal, på korttidskontrakt, för att klara av det mest nödvända. INte ens att vakta våra egna militäranläggningar klarar vi av, utan allt sköts med inhyrda civila vaktbolag, förklarade jag, i ivern att desinformera våra egna vänner :-) Menh så kom de närmare, och så var det veteranerna, och jag fick medge att jag dragit en vals, att Sverige faktiskt har kvar riktiga soldater, även om de inte är så många, och att det är dessa, som allt hänger på, om försvarsmakten behövs på riktigt, för om nu försvarsmakten finns till, för att verka på riktigt i väpnad strid, så kommer ju de inhyrda nissarna, att ringa arbetsmiljöverket, börja VABa, sjukskriva sig, eller helt enkelt hänvisa till arbetsbeskrivningen, att den inte omfattar riskfyllda situationer och att avtalet är skrivet med hänsyn till fred, och den förra statsministerns personliga säkerhetspolitiska analys. Den Kanadensiske medborgaren hängde tmed på ironin, med NPM, att nya privata säkerhetslösningar är mycket mer kostnadseffektiva, så länge beställaren av den privata lösningen är fullständigt medveten om lagen "man får vad man betalar för, och effekten/nyttan (inte resultatet) är en funktion av vem som möter, lite som Svensk skola. Att mäta stridsvärde i Prio, och andra - ekande tomma på reala stridande förband - personaladminstrativa system, är klockrent, man mäter hur det borde vara, och överlåter till framtiden att konstatera hur det faktiskt är. I väntan på den smällen, så har vi i vart fall våra veteraner. Det ska bli intressant att följa tidigare ansvarig minister Tomladan i den den debatten, som numera, i vart fall inte skriver debattartiklar om den eminenta lösningen, håller helt tyst, om hur personal-ladan med rullorna, ska lösas nu, och inte sedan. S.W

    SvaraRadera
  2. Allan, På detta område har du gjort mycket viktiga insatser! Sten

    SvaraRadera
  3. Sten,

    Senast i fredags påminde jag om att Du besökte varje sårad soldat på sjukhus när de var skadade. Därtill var Du varje gång på Ärna när de oförbätterliga kom hem. Heder åt Dig.

    Önskar att Du nu var minister och kunde få myndigheterna att förstå. Jag träffar män, i min egen ålder, som bor hemma hos mamma. Som inte kan svara i telefon, inte öppna ett kuvert. Vem ska ta hand om dem? Allmän sjukvård, HRC eller lokal veteransamordnare?

    Vi behöver ett nationellt veterancentrum.

    Allan

    SvaraRadera
  4. Allan,

    Du har helt rätt i att mer behöver göras, även om frågorna - inte minst tack vare dina veteranutredningar - kommit en god bit på väg.

    Jag tycker att Veteranceremonin i fredags på Sjöhistoriska var mycket bra! Det har blivit som vi en gång hoppades. Skulle bara önska att fler politiker och allmänhet valde att gå dit.

    Den 23 september har Jesper Lindbloms Minne och Fredsbaskrarna seminarium om veteranfrågorna. Boka gärna in dagen!

    Hälsningar Sten

    SvaraRadera
  5. Gustav Wasa sa...

    För ett par år sedan fick "Peacekeeper-of-the-year" plats inom ramen för huvudceremonin vid monumentet.

    Numera har priset omdöpt till "Årets veteran" flyttats till det musikaliska underhållningsprogrammet i mässtältet efter maten.

    Miljöjuridik och FMLOG:s varumärkesvård anses från och med i år vara veteran- och insatsmässiga verksamheter värda att uppmärksamma och belöna med förtjänstmedalj under veteranceremonin vid monumentet.

    SvaraRadera
  6. Det kan vara att veteransoldatsdagen (peace-keepers day) genomgått en metarmofos, eller i vart fall en devalvering...

    SvaraRadera