fredag 25 januari 2013

Johannes 8:32

Försvarsbloggarnas historia handlar om ett övergripande dilemma. Antingen hemlighålla våra brister och därigenom visa lojalitet med den verksamhet vi är en del av. Eller att avslöja och genom detta möjliggöra ett åtgärdande. Faktum är att denna blogg tillkom som ett resultat av avslöjandet att vi tappat förmågan att hemligt och säkert leda vårt eget stridsflyg. Samtidigt var det många som tadlade öppenheten. Även om jag är långt ifrån säker på att detta vitala förmågeglapp överbryggats tillhör jag dem som är övertygad om att medborgarna i vårt land hellre ska hållas vetande än ovetande.

Idag har jag på lunchekot uttalat att ÖB:s slutsatser inte kan ha överraskat någon som följt den svenska försvarsdebatten. På bloggarna var man väl snarare av åsikten att ÖB:s bedömning var optimistisk. Och ändå torde de flesta förstå att motståndskraft mot väpnade angrepp knappast entydigt kan anges i dygn och timmar. Det finns alltför många okända faktorer.

Det är förvisso inte svårt att finna skäl för ansvarsutkrävande bland Sveriges generaler, men det bör knappast ske på grund av att de har modet att säga som det är.

Allan Widman

21 kommentarer:

 1. Palmes kunskapslucka gav Hasse & Tage tacksamt stoff till en sketch i revyn Under dubbelgöken 1979: "2,15 kronor för en liter mjölk, det var det jävligaste".

  Politikernas kunskapslucka gav andra tacksamt stoff till "2000 soldater och plattformar utan vapen för en vecka, det var det jävligaste".

  ("Döm inte efter skenet, utan döm rättvist" (Joh 7:24))

  SvaraRadera
 2. Allan, kred till att du nu förmodligen valt att göra det rätta, att sluta vara diplomatisk politiker och bara att ta lagom risker för att inte bli petad ur gemenskapen i toppen (vi vet att du skrikit och slagits hyfsat redan). ÖB tog steget och nu kan du steget fullt ut från att bara vara kritiskt, till sanningssägare och få vår respekt.Detta sagt av en vanlig svensson som läst in sig på denna debatt tack vare slumpmässigt besök på Wisdoms och skipper. Slut på lögner nu, dags att göra det enda rätta, nu måste ju alla politíker inse att försvaret omöjligt kan leverera vad riksdagen beställt att kunna försvara hela Sverige, vi har inte någon som kan hjälpa oss innan det redan är över dvs hålla ut trovärdigt tills hjälpen kan komma och ta emot den. Även om som Enström blivit tillsagd att säga vi blir inte ensam om att bli indragna i väpnad konflikt, men om det bara krävs anfall på två olika platser med kryssningsmissiler, flyg och stridvagnar och soldater av bataljonsstorlek kommer Finland och Norge ha fullt upp med sig själva om vi bara talar om bataljoner....
  Vara ärliga mot allmänheten och ge oss ett försvar som gör anställda stolta och motiverade samt få fler att vilja ha jobbet och verkligen kan utföra uppgiften..

  SvaraRadera
 3. Lansen,

  Det är balansgång på slak lina.

  Allan Widman

  SvaraRadera
 4. Du har tagit steget....Skulle vara jäkligt bra om Peter Hultqvist klev fram och skakade hand med dig och snälle Herr Danielsson hostade upp sig och inte bara antydde att vi är på fel väg, utan sträckte på ryggen för att sluta vara alla till lags. Sanningen är redan ute nu, tala om för Sverige vi inte kan stå upp för oss själva, efter en vecka vid skånes kust kommer många unga människor ha dött och någon annan kommer att tala om vad vi måste göra för att slippa flera döda och skadade....
  Alternativt vi ska hjälpa Estland enligt solidaritets förklaringen, ok SOG kommer att vara fantastiska, Gripen kommer att göra fantastikst ifrån sig om inte Isakander och S400 förstör allt innan vi börjat.

  Eller vi skickar Visbykorvetterna på internationellt uppdrag..fientligt spaningsflyg får visuell kontakt avfyrar sjörobot mot dem, vi har ett fantastiskt sensorsystem men ingen luftvärnsrobot, hur var det nu... 46 officerarare och många unga sjömän dör. Minns starka Storbrittanien mot underutvecklade Argentina på 80 talet med moderna jagare och fregatter... kämpa!!

  SvaraRadera
 5. Lansen,

  på vilket sätt kommer Gripen att göra fantastiskt ifrån sig?

  Allan Widman

  SvaraRadera
 6. touché. Det var ett stort steg jag inte någon trodde du skulle ta, är du allvarlig nu?....
  Gripen om det slipper S400 i uppstarten bör vara ett kompent vapen mot anfallende flyg, inget vad som vi fått höra hittilis tyder på motsatsen.

  Utveckla ditt svar...

  Gripen är på Red flag just nu på en hög insats nivå och gör visst bra ifrån sig. Janes Defence rankar Gripen högt, missförstår jag dig?

  SvaraRadera
 7. Jo, men så var det ju det här med beväpning. En petitess, inser jag ju, men det är ändå det som konstituerar vår grad av farlighet. Hur många radarjaktrobotar? Hur stor verkan i SDM? Hur många LDP?

  Allan Widman

  SvaraRadera
 8. ingen petitess, du har information som jag inte har, återigen, jag är svensson, jag är en säljare och gjorde lumpen som PV soldat med 9 cm pjäs på hägglundsbandvagn, repmöte på Nordanvind med 15 000 man som mekaniserat tog sig upp från mobbförådd utanför Örnsköldsvik och körde 75 mil upp till Vitangi Nattavara och övade i två veckor i 40 graders kyla. Återigen Moderaterna bortser från det du och ÖB beskriver, bättre att sänka skatter, få din partiledare att göra det som är rätt, sanningen, och sen måste sossarna göra samma sak. Ni är folkvalda gör ert jobb, ducka inte nu... tillskillnad från mig misstänker jag att du kan gå relativt oskadd ekonomiskt för att reta upp chefen för en viktig sak. jag får sparken och af... säg samma sak till Enström och Hultqvist, varför inte Danilesson, tänk vad skönt att få göra det rätta, varit den som stod rak i ryggen och sa sanningen

  SvaraRadera
 9. Lansen,

  Nu är det - touché!

  Allan Widman

  SvaraRadera
 10. Jag är med en Svenssons med Vpl och ej fullföljd officersutb. Tragiskt nog har inte gemene man möjligheten att särskåda bluffarna och intresset är generellt sett lågt då man inte ser nyttan av ett Försvar. De flesta är allt som oftast kunder inom vård, skola och omsorg där man får upplevelser och kan jämföra kvalité och bemötande.

  Svårare är det inom Försvarsfrågorna då mycket är hemligstämplat och få har någon insikter om försvarspolitiska realiteter och hur många år en återtagning t.e.x. tar.

  Därför är de politiker som dig så både är kunniga och insatta så viktiga. All heder till dig Allan!

  Ha en trevlig helg! /Manfred

  SvaraRadera
 11. Det är för märkligt att politiker, media och journalister har blivit så efterblivna i allt vad försvarstänk heter och att det ska till kunniga soldater som kan larma i all den försvarsokunskap som råder överallt. Kryssningsrobotar, landstigningskapaciteter, S-300 och Iskander är alltför väl kända för att bara negligeras och låtsas att de inte finns.
  De enda vapensystem som skulle kunna råda bot på den mycket allvarliga skada politiker har skapat under en lång följd av år, är att tillerkänna ÖB mandat i valet av Gripen, men också allting annat i Försvarsmakten som har blivit kraftigt eftersatt. Redan 2004 aviserade den ryska ledningen att försvarsbudgeten skulle fördubblas men ni politiker agerade inte alls - absolut ingenting åtgärdades i ett återtagande av förmågor mer än först efter många år rädda en mycket viktig och atombombssäker stridsflygledningscentral. Den största goda gärning som ni någonsin har gjorts under det här milleniett. Många kommer att minnas det och tack för denna tummetott, men det behövs så mycket mer! Alltför många i landet vet hur det står till med försvarsoförmågan, men tydligen vet inte politiker ett smack mer än några enstaka som du och Peter Hultqvist(s). Politiker, media och journalister tar ju inte ens emot och läser försvarsmaktens "varningsrop" kring hotbilden som har växt dramatiskt de sista fem åren. Man kan inte som politiker bara föra fram en försvarsminister som marionett och anse att vårt försvar är gott och ÖB är otillräknelig, utan att ha på fötterna. Det skulle i så fall vara den största groda någon statsminister någonsin har hittat på i historien. Som ledare i landet behövs nu en dådkraft. Förmågelyftet är ju så mycket mer än att skapa en stridsledningsförmåga - man behöver också kulor och krut varav Gripen med nytt vapensystem och ett luftvärnssystem, värd namnet. Kanske kan det lindra en stund. Men ge inte upp efter bara en vecka! Erkänn att ÖB har rätt i vissa avseenden -gör ni inte det är regeringen inget att lita på när det stormar!

  SvaraRadera
 12. Regeringen utkräver ansvar av myndighetschefen, myndighetschefen utkräver ansvar av sina underställda chefer och svenska folket utkräver ansvar av sina politiker i allmänna val.

  SvaraRadera
 13. Anonym 13:33,

  Det är så det borde vara.

  Allan Widman

  SvaraRadera
 14. I valet mellan ytterligare divisioner eller mer vapen till befintliga divisioner verkar det som om större antal divisioner är attraktivare för politiker.

  Nu när vi fått det framtida antalet 39-or fastslaget och den politiska nivåns ambitioner betr försvarets uthållighet f o m 2019 satts till en vecka (underförstått med 3 á 4 veckors förvarning) så är det dags att börja diskutera behovet av tillskott till J och A beväpning och S behov av kapslar.

  Då det mesta av vad Sverige hittills anskaffat finns publicerat i öppna facktidskrifter torde en relevant diskussion kunna föras utan att man åtalas för sekretessbrott?

  bosse

  SvaraRadera
  Svar
  1. Enklare än så. Gå till SIPRI:s hemsida. Där kan du t ex utläsa att Sverige köpt 400 IRIS-T, dvs motsvarande en fullast för 67 JAS 39.

   Radera
 15. Allan, hur tänker ni i Fp agera m h t statsministerns högst anmärkningsvärda uttalande om försvaret som varande ett särintresse?

  SvaraRadera
 16. Jag upprepar samma fråga som anonym 22:32!

  Hur tänker FP agera m h t statsministerns högst anmärkningsvärda uttalande om försvaret som varande ett särintresse?

  Kn Jan-Olov Holm

  SvaraRadera
 17. Även jag upprepar samma fråga som anonym 22:32. Försvarsmakten och Polisen är nämligen statens mest grundläggande institutioner.

  Hur tänker FP agera inför det faktum att Sveriges statsminister avfärdar den ena av dessa två grundläggande institutioner såsom varande blott ett särintresse för en minoritet av befolkningen?

  Nästa steg i den inslagna riktningen kan ju tänkas vara fullbordat landsförräderi!

  Flygsoldat 113 Bom

  SvaraRadera
 18. För den som känner behovet ligger min kommentar på TT.

  Allan Widman

  SvaraRadera
 19. Gustav Wasa sa...

  ÖB fyller sextio om lite mer än ett år och kan då gå i för en officer ordinarie ålderspension.

  Statsmakten kan leva med en långtidssjukskriven ordinarie ÖB och en vikarierande vars vikariat förlängs månadsvis.

  SvaraRadera
 20. Allan

  Bra uttalande på TT och jag uppskattar särskilt "anslagshöjning oundviklig" som jag hoppas att Folkpartiet driver på och får med er KD,C,S,SD och kanske tom V som antytt detta i almedalen tex.
  M och MP har jag givet upp hoppet för tyvärr men undrens tid är kanske inte förbi..

  SvaraRadera