torsdag 24 januari 2013

Lysande exempel


Jag har ånyo tjänstgjort ett par dagar som reservofficer. I ljuset av det och mina övriga kontakter med myndigheten slås jag av hur snabbt allting gått. När jag en gång utbildades vid Infanteriets Officershögskola i Halmstad fanns reglementen för samtliga truppslag ner till plutons- eller gruppnivå. Varenda kadett visste hur ett skyttekompani skulle se ut i termer av befattningar och förbandsbestämmande materiel. Och på de KFÖ:er (riktiga sådana) man tjänstgjorde fanns personal och materiel i huvudsak att tillgå. Det var begripligt och verkligt.

Nu är känslan att vi startar om från ruta ett (1). Det kan naturligtvis vara spännande och lärorikt, men kommer att ta mycket lång tid. Och hur säkrar vi effektivitet och enhetlighet? Mina erfarenheter har lett mig till att tro att vi inte enbart behöver få tillbaka vapengrenschefer utan också truppslagsinspektörer. De senare med ansvar för kompetensen inom sina respektive pastorat; såväl fortbildning av personal som säkerställandet av relevanta och uppdaterade reglementen. Om detta har jag tidigare ställt frågor, men inte fått några tillfredsställande svar.

Några dagar in i Sälen försökte man som alternativ till ”veckoförsvaret” lansera begreppet ”enhaubitsförsvaret”. Men som de flesta vet höll inte detta epitet för närmare granskning.

Detta hindrar emellertid inte att materielproduktionschefen Leif Nylander i senaste Försvarets Forum brinner för internationella materielsamarbeten och anser att just ”haubitsen Archer är ett lysande exempel”.

För övrigt önskar även jag Överbefälhavare Sverker Göranson god bättring.
 
Allan Widman

 

 

 

11 kommentarer:

 1. Tycker Leif Nylander kan ställa det uttalandet mot fanflykten som pågår på pjäskompanierna på A9 som i ett år fått höra att "Archern kommer när som helst."
  Han får gärna också svara en stackars okunnig truppare hur 48 inlämnade FH77B kan bli 24 Archer.
  Nu fick jag vädra det, tack Widman.
  För övrigt är truppslagsinspektörer och grenchefer en utmärkt tanke. Men det allra viktigaste är att vi får upp en betydande kvantitet inom markstridskrafterna.

  Ha en strålande dag och fortsätt den goda kampen.
  Mvh /Fk Edwin Niklasson

  SvaraRadera
 2. Det är just de här "lysande" exemplen som gör att man blir mörkrädd!

  Det finns uppenbarligen personer som vägrar se verkligheten som den är.
  Det finns t.o.m. de som pratar om anfallsförband i vår arme!!?
  De vet förmodligen inte vad som krävs av ett sådant förband?

  Jag skulle nog säga att vi står på ruta noll och funderar på var ruta ett är någonstans och hur den skall se ut.

  För övrigt tycker jag att ÖBs sjukdomstillstånd väl speglar vår försvarsmakt och jag önskar bägge en god bättring.

  Suck!

  Teaterdirektören.

  SvaraRadera
 3. Gustav Wasa sa...

  Inför försvarsbeslutet 2004 (FB04) så tänkte Håkan Syrén som ÖB högt:

  - Skulle inte Sverige vara tvunget till en förmågebreddsminskning om inte försvarsanslaget höjdes?

  Då 2003 så var det artilleriet och ubåtarna som övervägdes avvecklas.

  Sverker Göransson har också tänkt högt. Utan ett höjt försvarsanslag, så är det en av försvarsgrenarna som sägs behöva avvecklas.

  Det kan tyckas som om inte mycket har hänt på tio år. Eller är det så att det låg mer i vad Håkan Syrén då sa än vad som idag är offentligt synligt och framförallt erkänt?

  a) Hur många grundutbildade artilleriofficerare finns idag krigsplacerade i de två artilleribataljonerna?

  b) Hur många sensorer av typ ARTHUR kommer de närmaste åren finnas för utbildning och övning vid de två artilleribataljonerna och därmed tillgängliga här och nu?

  c) Hur många eldrör av typ ARCHER kommer det närmaste året finnas för utbildning och övning vid de två artilleribataljonerna och därmed tillgängliga här och nu?

  Artilleriet lades aldrig ner i FB04. Men alla pjäserna av typ FH77A och FH77B är borta.

  - Hur lågt kan en förmåga sjunka utan att den i varje praktiskt avseende måste betraktas som inget annat än symbolisk?

  - Hur länge kan ett förmågeglapp pågå utan att glappet övergår till att vara normaltillståndet och inte längre bara ett mer tillfälligt glapp?

  SvaraRadera
 4. Självklart måste FÖRSVARSgrenschefer införas omgående. Dessa chefer har Försvarsmakten saknat sedan den dag de avvecklades. Dock inte av FML som kör strutstaktik så fort frågan ventileras, om någon högre chef ens vågar göra detta längre. "Varumärket Försvarsmakten" är tyvärr viktigare att vårda än att de olika förbandstyperna optimeras under en riktig chef. En typisk Svensk lösning......

  När det kommer till truppslagsinspektörer inom Armén så torde detta vara enkelt, då i stort sett samtliga truppslagsinspektörer numera är i singular vilket i praktiken innebär att förbandschefer för LV, Art, Ing M.fl. har rollen som inspektörer....

  Förtydliga gärna när det kommer till Archer. Menar du att det finns fler tillgängliga operativa haubitsar, här och nu, än vad Lars Fresker deklarerade?

  För övrigt konstaterar jag att statusen i Försvarsmakten i dag hade varit en helt annan om fler Försvarspolitiker hade varit reservofficerare.... Till det bättre om det inte framgick.  SvaraRadera
 5. Korrektion, skall stå:
  "då i stort sett samtliga truppslag numera är i singular"

  SvaraRadera
 6. Jag uppskattar väldigt mycket att du Allan Widman tjänstgör i Försvarsmakten samtidigt som du är försvarspolitiker. Det visar att du både har intresse för försvaret och ett en viss kunskapsnivå. Du har ganska rätt i vad du säger och dina förslag på åtgärder bör genast genomföras men man ska dock inte tro att det fixar alla problem.

  God fortsättning och jag hoppas du säger mer vad du tycker än att gå på alliansens linje. Ärlighet vinner i längden!

  Hemvärnssoldaten

  SvaraRadera
 7. Bra skrivet! Sprid nu dessa intryck till dina försvarspolitikiska kollegor! Inför varje övning vi ska genomföra idag är det en enorm startsträcka, vem ska med, vilken materiel ska med, vem kan köra, hur funkar sambandet? Det är hela tiden möten och beredningar för att lyckas lappa ihop något som fungerar hyfsat på övningen. Att följa metoder och anvisningar ( i den mån de finns) är i princip omöjligt då vi aldrig gör "rätt".
  Men det är väl tillrättat till 2019?
  /Arm'eknekt

  SvaraRadera
 8. Ja men se nu till att göra något åt detta!!! Vi är på ruta minus och det är ännu värre än alla kan tro. Gå nu från ord till handling. 1995 hade vi 3st artilleriregementen och det fanns en krigsorganisation med materiel. 16st brigadstridsstridsgrupper kunde mobiliseras inom 24h och sedan efter några dagar mobilisering 16 brigader. Vi hade ett fungerande flygvapen som inte bara hade flygplan utan även beväpning till dessa. Marinen hade fortfarande en flotta som hade förmåga att lösa sina uppgifter. Vi hade en bred förankring med ett fungerande värnplliktsförsvar. Vad har vi nu, INTET!! Skyll nu inte på alla andra du är lika medskyldig. Men du kan ju göra något, gör det nu och se till att dina övriga kollegor gör det samma.

  SvaraRadera
 9. Nu vill man granska ÖB för brott mot rikets säkerhet!
  ÖB har nämligen avslöjat den offentliga "hemligheten" att Sveriges försvarsmakt är undermålig.

  Om någon har begått brott mot rikets säkerhet, så är det den borgerliga regering som fortsätter att avrusta Sveriges försvarsmakt in absurdum. Närmare bestämt Sveriges mest dumsnåle finansminister genom tiderna!

  Flygsoldat 113 Bom

  SvaraRadera
 10. AB Enström/Landerholm rullar vidare mot avgrunden.
  Båtchefen Karin är pinsam och ett skämt för Amfibie officerarna på Berga.

  Per i skåpet

  SvaraRadera
 11. Med all respekt: jag tror inte att en potentiell fi oskadliggörs (för det är ju DET som det ytterst handlar om, ingenting annat!) mha vapegrenchefer eller inspektörer, så det är varken det största eller det viktigaste problemet med vår FM idag. Stoppa nu inte ner huvudet i sanden, utan var realistisk: det fattas oss i första hand materiel, såväl
  kvantitativt som kvalitativt. Fö sällar jag mig till kören som uppskattar en (den enda?) politiker som bryr sig om att lära känna den miljö han skall verka i.

  SvaraRadera