tisdag 25 augusti 2009

En dag som andra

Idag MHS Syd, som verkligen går i väntans tider. Planer finns på att bygga ut Karlberg för att kunna inhysa hela behovet av grundläggande officersutbildning, både av generell och specialiserande karaktär. Lokalerna i Halmstad står i mycket tomma och man hoppas att FML ser till att utnyttja de resurser som finns och är betalda till 2012.

Sedan intervju med Christopher Dandeker från King's College i London som väl lite förvånades, både över lärartätheten på våra militära, pedagogiska institutioner och förhållandet mellan antalet officerare och enskilda soldater under utbildning.

Dandeker berättade vidare att Storbritannien nu beslutat utdela Viktoriakorset till samtliga anhöriga som förlorat sin soldat utomlands. I den nu gällande svenska lagstiftningen kommer stöd till anhöriga bara ifråga om det är till hjälp för en skadad soldat. Själva utgör de inget skyddsvärt objekt. Mycket mindre föreslår någon förtjänstbevis för deras förluster.

Under dagen talade jag med en erfaren officer (Ni får gissa vem). Han uttalade sitt stöd för väl skyddade lednings- och U-platser. Fattas bara annat. Ärnas berghangarer, bergen i Bålsta och Hästveda är nationell, försvarspolitisk hårdvaluta i ordets alla bemärkelser. Vem vågar egentligen sia om var vi står om 15-20 år?


Allan Widman

4 kommentarer:

 1. Jag har själv försökt driva frågan om någon typ av förtjänstmedalj för våra "civila" utlandsmissioner som Ubåtsmissionen i USA, Gripen supportgrupperna i Tjeckien, Ungern och snart Thailand samt HAW. Måttligt intresse från HKV. Nedläggningsmedaljer från svenska regementen och flottiljer finns det dock gott om...

  De svenska krigsbaserna kommer vi att ångra att vi lade ner om några år. Att koncentrera alla våra dyra Gripen till ett par tre hangarer verkar inte särskilt fältmässigt.

  SvaraRadera
 2. Chefsingenjören,

  Jag har själv ett par nedläggningsmedaljer. Svårt att förstå prestationen eller uppoffringen. Och visst är icke-skarpa insatser utomlands också berömvärda, men knappast som då liv och lem äventyras.

  Vad beträffar krigsbaserna håller jag helt med. Problemet nu är inte bara att vi koncentrerar dem, vi avstår också från skyddet som våra skattebetalare investerat miljarder i.


  Allan Widman

  SvaraRadera
 3. Nja, Viktoriakorset är det inte som delas ut till de anhöriga. Denna Storbritanniens högsta utmärkelse torde bibehållas som den är. Däremot har man instiftat det nya Elizabethkorset för det syftet som du nämnde. Den svenska motsvarigheten torde vara Utlandsmedaljen i guld, som såvitt jag vet ska tilldelas alla som omkommer i utlandsstyrkans tjänst.

  Sedan vill jag bara säga att det finns gott om missioner och tjänster i "skarpa insatser utomlands" som inte innebär större risk för liv och lem än att åka bil i Stockholmstrafiken. Så vem som förtjänar medalj eller inte kan nog diskuteras. Finns ganska starka inslag av baccis över utlandsmedaljerna... Ska man nu få medalj bara för att man gjort exakt vad man skrivit kontrakt om att göra, så visst kan man väl få det för att jobbet bestod i att köra ubåt i Stilla havet istället för att dela ut post i Kosovo?

  SvaraRadera
 4. Magnus B,

  My mistake. Elizabethkorset är det.

  Mvh


  Allan Widman

  SvaraRadera