måndag 1 juni 2009

Radiosystem 2000

Ja, ibland dröjer det mellan inläggen. Men riksdagsledamöter har många olika uppgifter. En av dem är att resa runt och bese myndighetens verksamhet, vilket jag gjort tämligen flitigt ett tag.

Förra helgen var det Oslo där Natos parlamentariska församling sammanträdde. Som vanligt upptogs 70-80 procent av tiden åt Afghanistan. Make or break, det är frågan. Som nygammalt inslag diskuterades också innebörden av artikel 5, den så kallade musketörsparagrafen. Inte minst de östeuropeiska medlemmarna efterlyser lite "continuous planning". Det är alltså inte bara i kungariket Sverige man börjat fundera över vart ryssen är på väg.

Efter Oslo blev det Helikopterflottiljen i Linköping. Fick se Helikopter 14 som vi ännu inte tagit leverans på. Flög gjorde den ju inte. Och min bedömning är fortfarande att helikoptern aldrig blir operativ med de specifikationer Sverige gjort.

Helikopterflottiljen har länge befunnit sig i en rejäl uppförsbacke. Under de senaste nio åren har 11 personer omkommit i olyckor som involverar militära helikoptrar. Samtidigt dröjer leveranserna av helikoptrar i en omfattning som torde sakna motstycke i vår historia. Men inga avtal hävs och inget skadestånd krävs. Varför?

Vecka 33 ska förbandet enligt nu gällande planer börja flyga Helikopter 10 B, som skulle levererats för snart tre år sedan. Om det blir ytterligare förseningar finns ingen plan B för att få luftburen medevac till Afghanistan. Detta trots att riksdagen, på förslag av regeringen, bestämt att en sådan insats skulle ske under 2009.

Efter Linköping besökte jag 612:e Hemvärnsbataljonens övning i trakterna av Vilhelmina. Där träffade jag en helt osannolik samling entusiaster som brann för uppgiften att försvara sin hembygd om och när så erfordras. Flera av soldaterna hade gjort turer både till Afghanistan och andra missoner. Insatskompaniets första pluton imponerade stort. Där fanns ett avspänt allvar som parades med omdöme och skicklighet.

Priset tog kompanichefen Tommy Norman som förstått att Radio 146 aldrig skulle fungera i den terräng och med de avstånd som Norrlands inland bjuder. Han hade utvecklat ett eget radiosystem baserat på lättillgänglig civil teknik. Radiosystem 2000, som han döpt det, hade inte bara tillräcklig räckvidd utan också krypterat tal. Frugan hade sedan sytt ett kamoflerat tyghölje till basstationen.

Om NBF-folket bara vill har nog Tommy inget emot att berätta om sin utveckling...

På torsdag markstridsdag i Karlsborg och nästa vecka inriktningsbeslut.


Allan Widman

6 kommentarer:

 1. Allan,
  I din redogörelse för hur många som förolyckats i svenska militära helikopterolyckor under de senaste 9 åren uppger du 11 personer.

  Vilka tre förolyckade besättningsmedlemmar räknas inte?

  SvaraRadera
 2. Lars,

  Jag ville själv minnas 14, men kollade en tidningsuppgift där jag hittade siffran 11. Nu efter att ha kollat med SHK ser jag att min siffra är felaktig. Ingen avsikt att glömma någon. Tack för påpekandet.

  Allan Widman

  SvaraRadera
 3. Varför inte tillföra Ra195 till hemvärnet då? Det finns datarapporteringsterminal till den. Textskyddet i den duger gott i en övergångsperiod om vi skall följa hotbilder i från försvarsberedningen. Ra195 finns redan förbandssatt och används. Likaså finns det redan en civil ICOM-station som är inköppt och driftsatt av hemvärnet som Ra763 då HV inte tilldelades Ra195. Tommy Norman kan ju titta närmare på: http://larven.no-ip.com/miltel/Ra763/

  J.K Nilsson

  SvaraRadera
 4. J.K,

  Så är det att vi har stora mängder fortfarande modern och funktionell materiel. Frågan är dock varför Hv inte kan tillföras detta. Har vi inte tillräckligt många administratörer på HKV?

  Jag satt ned mittemot personalhandläggaren på Bat som hade en lista från BatKvM. Den handlade bl.a. om att krokarna på lastbilarna satt för högt för kokvagnen. Den var avsedd att vara traktordragen. Varför kan inte myndigheten reda ut dessa frågor när vi uppenbarligen har resurser i överflöd?

  Allan Widman

  SvaraRadera
 5. Som sagt, skulle man ställa sig som utomstående utan förkunskaper och tittar på Försvarsmaktens verksamhet idag, skulle man lätt kunna få för sig att Försvarsmakten endast existerat ett år eller två.

  SvaraRadera
 6. Allan, Hemvärnet har ju redan köpt in Ra763 som passar in i Tommys Radiosystem 2000, det är inget som FMLOG handhar utan det är HV med Frivilligorganisationen FRO's ärende. Men att få HV med friviligorganisationer att dra jämt verkar vara svårare än att få resten av FM att synka.

  J.K Nilsson

  SvaraRadera