Riksdagen har allvarliga problem. Ett av dem är att vårt google-konto inte längre medger att vi kan kommentera våra bloggar. Vår helpdesk hänvisar till blogspot.com och vice versa.
Har läst alla kommentarer om supermakters försvarssatsningar och tror inte Sverige är berett till något motsvarande. Av det nuvarande anslaget under utgiftsområde 6 går mindre än tio procent till internationella insatser. Deras betydelse för vår nationella förmåga taxerar jag långt högre än så.
Min kommande tjänstgöring är inte särskilt dramatisk. Jag ska informeras om IO 14. Vackert så.
Mvh
Allan Widman
måndag 20 juni 2011
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
- Det finns en partiledare för ett alliansparti, som i Sälen i vart fall inte uteslutit en reell höjning av försvarsanslaget.
SvaraRadera(Det är kanske inte första gången Gustav Wasa valt anonymitet på denna blogg. Nu är det ett sätt för att komma runt krånglet med Blogger.)
Hej Allan. Passa på och fråga om reservbataljonerna när du är inne. Så får du en uppfattning om kunskapen om dessa och hur prioriterade de är.
SvaraRaderaEn ganska väsentlig fråga är varför man ska organisera sig i IO14 för att direkt meddela att dagens anslagsram inte räcker till för att finansiera densamma. Dvs. regeringen måste ta ställning till en höjning av försvarsanslaget eller besparingar i IO14 direkt när den är intagen.
SvaraRaderamvh
Major Error
Major Error,
SvaraRaderaVi får väl se hur uppfyllnaden ser ut 2014. FML tror att denna ska uppfattas som "tillfredsställande av regering och riksdag". Vad därmed avses återstår att se.
Det är min bestämda övertygelse att försvarsanslaget behöver stärkas efter 2014. Viktigt dock att resurserna används på ett försvarsoptimalt sätt. Att lägga ned basorganisation för att boosta antalet heltidsanställda leder fel.
Mvh
Allan Widman
Ska bli intressant att höra hur informationen om IO14 var. Vill bara citera mig själv från en tidigare bloggkomentar.
SvaraRadera-"Förr hemligstämplade vi våra förmågor, idag hemligstämplar vi våra oförmågor...."..
mvh
Major Error
Widman,
SvaraRaderaLong time – no see!
Knäckte du dig i Almedalen, eller njuter du bara det över tre månader långa sommaruppehållet? ;-)
Almedalen var det, ja...
I en kolumn i måndagens SvD problematiserar Roland Poirier Martinsson på ett mycket intressant och tänkvärt sätt denna - inte minst ur demokratiperspektiv - märkliga företeelse.
Bristen på kritik är alarmerande och mediabevakningen resulterar närmast undantagslöst i hyllningar till fenomenet. Politikerveckan i Almedalen rullar oreflekterat vidare; för var år allt större, allt roligare och allt dyrare. Det är fest och alla som räknas är där. För notan står, inte sällan, vi skattebetalare.
En av de myndigheter som i år spenderat betydande belopp av allmänna medel i Almedalen, i någon sorts missriktad ambition att förbättra sitt skamfilade renommé, är försvaret. I måndagens nyhetssändningar i radion har vi dessutom kunnat följa hur försvaret upphandlat reklam för hundratals miljoner av skattebetalarnas pengar. Till yttermera visso, i strid mot gällande regelverk. Brottsmisstankar ska utredas av åklagare.
Var är diskussionen?
Är det rimligt att försvaret uppnår sin målsättning att bli ansedd som en god och attraktiv arbetsgivare genom att med reklam och marknadsföring, upphandlad för allmänna medel, påverka den allmänna opinionen?
Hade inte gott ledarskap och gott föregångsmannaskap kunnat vara en bättre metod att bygga varumärket?
Är det rimligt att försvarsledningen håller sig med en stab, finansierad av allmänna medel, med mediastrateger, kommunikations- och marknadsföringsexperter?
Är det rimligt att försvaret, genom att tillämpa så kallad ”Damage Control”, aktivt strävar efter att vilseleda media i syfte att förhindra kritisk granskning av missförhållanden, oegentligheter och tillkortakommanden inom myndigheten?
Var är diskussionen?
Motivation har vägt relativt lätt, så länge som rekrytering med plikt tillämpats.
SvaraRaderaMed frivillig rekrytering, så kommer motivationen på gott och ont att närmast definitionsmässigt väga långt tyngre. Alldeles särskilt så om inte Försvarsmakten anpassar sin lönesättning till arbetsmarknaden i övrigt och dess konjunkturer.
Till de potentiella medarbetarna i dagens över längre tid sammanhållna och åldersmässigt mycket homogena insatsförbanden, så tror jag det blir svårt att anknyta i mer allmäna termer. Att regementen och flottiljer får ansvar för att personalförsörja just sina egna insatsförband talar för att det kommer att satsas resurser för att utveckla den egna förbandsandan.
Ungdomar har i mer än ett sekel lett urbanisering till vårt lands storstadsområden. Nu ska Sveriges största ungdomsarbetsgivare leda en grön våg till Arvidsjaur, Eksjö och Karlsborg.
- Det måste finnas särskilda argument för ungdomar att bosätta sig i glesbygd och de argumenten måste nu kraftfullt kommuniceras! Se där en utmaning för högkvarterets marknadschef.