söndag 8 november 2015

Ordning och reda?

Flyktingströmmen till Sverige ser inte ut att avta. Regeringen signalerar - åtminstone genom socialdemokratiska statsråd - att vi nått vägs ände. Samtidigt begär man hjälp av EU, både ekonomiskt och med omfördelning av flyktingar till andra medlemsländer.

Det är naturligtvis bra att regeringen vädjar till EU:s solidaritet, även om förhoppningarna om avlastning kanske inte är så stora. Danmarks utrikesminister Kristian Jensen lämnade följande kommentar till det svenska nödropet: "De har valt sin kurs och nu får de hantera det som de vill".

Men det finns också åtgärder som vi själva kan vidta här och nu. Ett exempel är att vi börjar tillämpa inre gränskontroll. Det innebär att de som kommer till Sverige, huvudsakligen med färjor och tåg, kontrolleras och registreras före inresa i landet.

Det har inte talats så mycket om saken, men det finns inresande som valt att inte legalisera sin vistelse i Sverige. Bedömningarna om hur många det handlar om varierar, men det finns nu ett stort antal människor i landet som valt att inte söka asyl. Vi vet inte vilka de är, vad de gör eller var de kommer ifrån.

Självklart har en del av dem som söker sig hit från till exempel Syrien slagits mot IS, men vi kan heller inte utesluta att en del av dem också varit en del av terrororganisationen. En gränskontroll, eller ens en asylprövning, ger inte svar på alla frågor, men för mig är det märkligt att svenska staten inte ens tar den möjlighet att kontrollera våra gränser som EU:s regler ger.

Stefan Löfven brukar med viss envishet upprepa att det ska vara "ordning och reda" i flyktingmottagandet, men varför låter regeringen då människor fritt och helt utan kontroll resa in i och vistas i vårt land? Detta förhållande utgör en risk för vår säkerhet och kan i längden inte accepteras.

Det nuvarande mottagandet leder också till en princip om att "först till kvarn får mala". Migrationsverket menar att uppemot en tredjedel av dem som kommer inte har tillräckliga skäl för att få stanna. Likväl mättar även dessa människor nu mottagningssystemet. Och om det stämmer, som migrationsministern påstår, att Sverige nu saknar möjlighet att erbjuda boende till dem som kommer, blir ju risken att de som har starka skäl för en fristad till sist inte kan beredas plats.

Sveriges handlingsfrihet minskar nu vecka för vecka. Den migrationsöverenskommelse som nyligen ingicks kommer inte att räcka och är i princip redan överspelad. Regeringen måste agera.

Allan Widman

7 kommentarer:

 1. Jag instämmer helt i vad du skriver.Tack !

  SvaraRadera
 2. Jag instämmer helt i vad du skriver.Tack !

  SvaraRadera
 3. Stäng av Öresundsbron! Det kommer nämligen tusentals blivande socialfall den vägen också!

  SvaraRadera
 4. Rätt Allan!

  Har nyss läst M. Johansson i SVD. Konsekvensen av " Justiteministern sågar Kinberg Batras utspel" är alltså att Sverige blir skyldigt till krig i Europa om vi står upp för Dublinförordningen genom att införa temporära gränskontroller.

  Alltså bör vi i Sverige vara beredda på att ta emot samtliga 50-60 miljoner människor på flykt i världen. Annars kan det ju utbryta krig......

  Jag fattar inte inställningen att Sverige hellre ska kollapsa än att riskera -den minimala- chansen till en meningslös plats i FN´s säkerhetsråd.

  Dessutom verkar alldeles för få förstå hur välfärden finansieras av att de flesta jobbar och betalar skatt. När vi får en stor andel bidragsmottagare havererar systemet.

  Jag kan tycka synd om vänsterpolitiker OCH väljare som inte inser att det som pågår just nu är den fattiges hot. Låglönejobb kommer att införas, då det är tvunget för att hålla sysselsättningen uppe. Och det kommer att pressa ned mångas löner på sikt.

  SvaraRadera
 5. Jag tror att "ordning och reda" fått en lite annan betydelse efter förra regeringens mantra om "ordning och reda" i finanserna och den upplevda verkligheten av nuvarande regering.

  F.d. Teaterdirektören.

  SvaraRadera
 6. Jag hoppas innerligt att vi nu inte drabbas av en annan kris. Då står vi helt blottade.

  Allan Widman

  SvaraRadera
 7. Det här har ju ett visst opinionsparti vurmat för i många år men ingenting har åstadkommits mer än ett enormt slöseri till priset av ett avsevärt försämrat försvar, sämre skola, vård, omsorg, infrastruktur mm - räknar inte upp allt. Varför har man väntat så länge och varför har just ditt parti inte förstått allvaret utan väntat så länge samtidigt som FOI år efter år har påpekat - att inte bara vi, utan även Nato brister fatalt i t.ex. den militära förmågan att bekämpa ballistiska robotar? Redan i inledningen av ett krig idag kan ballistiska mobilt rörliga markrobotar slå ut stora delar av vårt och även Natos försvar. Så länge man prioriterar oerhörda kostnader i en hopplöst stor massinvandring, dessutom utan kontroll, och saknar brister i vårt försvar som t.ex. bekämpningsförmågan slå ut ballistiska robotar i en 24tim/dygnet beredskap, lever regeringen på ett verkligt gungfly av möjligheter överleva politiskt - även i Natos kontext.

  SvaraRadera