torsdag 29 oktober 2015

FinlandGästinlägg: Den svenska rättsliga grunden för finländsk-svenskt försvarssamarbete

a) Anställda i Försvarsmakten har i sitt anställningskontrakt en skyldighet att tjänstgöra utomlands. En sådan svensk statstjänsteman kan på riksdagens uppdrag tjänstgöra i Finland.

b) Både Finland och Sverige kommer ratificera värdlandsavtal med Nato. Sådana avtal om "Host Nation Support (HNS)" avses utgöra grunden för till exempel amerikanska och norska gästande förband i våra bägge länder och gäller i såväl fred, kris som krig. Självklart står det Finland samt Sverige fritt att behandla varandras närvaro på det egna territoriet på samma sätt och med samma villkor som Nato-stater avses behandlas. Det är då ingen formell rättslig skillnad på om ett finländskt eller tyskt örlogsfartyg anlöper en svensk hamn. I bägge fallen ska de vara välkomna och erbjudas ett fullgott värdskap.

c) Sverige godkänner dubbla medborgarskap. Förutvarande finländske försvarsministern Carl Haglund, ledare för Svenska folkpartiet och nyvald ordförande för Mittengruppen i Nordiska rådet, som samlar de nordiska centerpartierna, liberala, kristdemokratiska och gröna partierna föreslår automatiskt nordiskt dubbelmedborgarskap i en motion till Nordiska rådet. Bakom förslaget står också ålänningen Anders Eriksson, representant för partiet Ålands framtid, svensken Jan Lindholm, Miljöpartiet, finländaren Johanna Karimäki, De gröna, finländaren Katri Kulmuni, Centern, dansken Marcus Knuth, Venstre, och islänningen Róbert Marshall, Björt framtíð.

Praktiska saker i vardagen, som att skaffa sig ett mobilabonnemang eller öppna ett bankkonto i annat nordiskt land, skulle förenklas betydligt. I dag följer en slags rundgång när en person exempelvis söker få ett mobilabonnemang, vilket kräver personnummer i landet i fråga – och ett sådant får inte den som saknar fast adress, och en fast adress kräver ett hyreskontrakt, som man – igen – inte kan få utan personnummer.
– Det här och flera andra gränshinder kan avskaffas med en gång om vi får till stånd ett automatiskt nordiskt dubbelmedborgarskap, säger Carl Haglund. Låt mig tillägga att det onekligen också underlättar för soldater och sjömän vid insats på andra sidan Bottenhavet.
Gustav Wasa


2 kommentarer:

  1. Ha ha ha! Oj, oj oj,Allan - du har ingen verklighetskontakt överhuvudtaget! Inget annat, speciellt Finland, kommer att ta i Sverige med tång vad det gäller "Nordiskt medborgarskap" med den massimmmigration som du och övriga Folkpartister har uppmuntrat till samt underlättat. Det här landet kommer inom månader, något år, ha så extrema problem så att det kommer att sänka all annan verksamhet som försvar men även vård, skola och omsorg. Vårt grundproblem är gravt inkompetenta politiker - detta till skillnad mot Finland. Betydligt vassare tänkare än du målar nu upp scenarier som redan skakar Sverige sina grundvalar - Några av dessa tänkare är Thomas Gür och Tino Sanandinaj. Folkpartiet är snart ett icke existerande parti.

    SvaraRadera
  2. Du är uppenbart inte vuxen uppgiften att vara riksdagsman. Att hålla en folkomröstning om försvarsallians med Finland är bara ett dåligt skämt. Dessa beslut tas av en regering med stöd av riksdagen - det går inte till folkomröstning eftersom majoriteten av befolkningen inte har en aning om vad saken egentligen gäller. Du borde lägga av med all politik, Allan.
    http://www.dn.se/debatt/forsok-inte-smyginfora-forbund-med-finland/

    SvaraRadera