tisdag 22 september 2015

Utan bredd - ingen Zlatan...

Hade följande krönika i Blekinge Läns Tidning i veckan.


Inför senaste årsskiftet följde försvarsutskottet upp rekryteringen av soldater och sjömän till det svenska försvaret. Insatsorganisationen beslutades år 2009 och skulle vara bemannad, utrustad och samövad senast vid utgången av 2014.

Genomgången, som gjordes av en särskild utredare, visade att av de cirka 28 000 befattningarna (exklusive Hemvärnet) hade Försvarsmakten lyckats rekrytera ungefär hälften på frivillig väg. Intagningen till grundläggande militär utbildning fungerade någorlunda, men avhoppen var många, både under utbildningen och den senare tjänstgöringen.

Bemanningsproblemen av det svenska försvaret har flera bottnar. Naturligtvis är det djupt otillfredsställande att det till stora delar består av soldater som utbildades för länge sedan och att många befattningar står helt vakanta. Särskilt som omvärldsläget nu snabbt försämras.

Men problemen är inte bara kvantitativa. De senaste åren har det också blivit allt svårare att rekrytera till nyckelbefattningar som officerare, flygförare och tolkar. Det inte bara är svårt att skapa intresse hos unga män och kvinnor, det handlar också om svårigheter att hitta sökanden som är tillräckligt kvalificerade.

I värnpliktsförsvaret utbildades ett minskande antal soldater varje år. Volymerna var emellertid stora jämfört med dagens situation och framförallt medgav pliktlagstiftningen Försvarsmakten att välja ut de män som var bäst lämpade för respektive befattning.

Och det är naturligtvis med rekrytering av soldater som det är med t.ex. fotboll; om verksamheten saknar bredd blir det svårt att få fram en tillräcklig spets. Å andra sidan är Zlatan Ibrahimovic primärt ett resultat av att fotboll är en folkrörelse bland unga svenskar…

Det har nu gått ganska exakt fem månader sedan regeringen och tre allianspartier gjorde upp om den kommande försvarsbeslutsperioden. Peter Hultqvist har gjort sig känd som en stark tillskyndare av att den frivilliga rekryteringen kompletteras med plikt, att Sverige - i likhet med Danmark och Norge - får ett så kallat blandsystem. Om detta talade han engagerat flera år innan han blev försvarsminister.

Trots detta har Peter Hultqvist ännu inte presenterat vare sig direktiv eller en utredare som kan ta sig an frågan. Inne i regeringen är naturligtvis Miljöpartiet en stark motståndare till värnpliktens återinförande, men även Moderaterna och Centerpartiet biter sig fast vid att frivilligheten till sist ska fungera.

Faktum är dock att det nu råder fara i dröjsmål. För varje år som går bleknar minnena av plikten och därmed den folkliga acceptansen. Och myndigheterna förlorar undan för undan den kompetens som krävs för att hantera pliktiga soldater. Sist men inte minst förlorar försvaret av Sverige viktig tid när svarta moln nu hopar sig över vår himmel. Varje dag utan ett bemannat försvar är en medveten risktagning.


Allan Widman  

6 kommentarer:

 1. Gustav Wasa sa...

  Stater som är medlemmar i Nato kan tillämpa värnplikt på många olika sätt. Det kan vara könsneutral värnplikt som i Norge. Det kan vara ett begränsat uttag ur den manliga årsklassen i yttersta fall understött av lottning som i Danmark. Det kan som för USA vara ingen värnplikt alls annat än i krig och efter särskilt beslut därom. Variationsrikedomen kommer redan av den mellanstatliga organisationens stora och över stora delar av världen spridda medlemskretsen.

  Men en enskild stat, som säger sig vara förbunden i en bilateral säkerhetspolitisk ödesgemenskap med Republiken Finland kan inte ställa upp med en örlogsflotta och ett flygvapen av i stort sett samma storlek som Finland och en armé som aldrig kan bli mer än en bråkdel.

  Parterna i ett statsförbund av den allra minsta sorten måste nog vara jämställda och ställa upp med närmast samma mängd resurser i bägge riktningarna för att förbundet ska hålla när det prövas.

  SvaraRadera
 2. "Försvar mot vad?"
  "Ryssland drar sig österut, Europa säkrare än på länge"

  /R Tunholm

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men R Tunholm, du minns väl hur kraftfullt Allan och hela fp gick i polemik med det yttrandet när det kom ?
   /Ulf

   Radera
 3. Allan - jag vill citera dig. Det här är från en intervju med dig i Expressen 2008: Sic "Det finns som jag ser det tre typiska systemfel. Ett är värnplikten. I dag utbildar vi ca 6000 varje år och vi vet att bara ungefär 1500 av dem kommer att vilja göra en insats utomlands. Det är ett enormt slöseri." .

  Vad du du otaliga gånger har bevisat är att du inte är den vassaste kniven i lådan. Du har mycket aktivt bidragit till att avskaffa värnplikten, dvs den bredd du nu pratar om. Varför klara du inte av att förstå sådana enkla saker i förväg? Avskaffandet av värnplikten är bland det värsta du har åstadkommit men det finns mycket mer. Du har inte varit själv om att åstadkomma försvarets systemkollaps, men å andra sidan så hjälper det knappast dig personligen. Jag kommer aldrig att ha något förtroende för dig. I mina ögon är du och Folkpartiet förbrukat. Om du själv inte inser det så ta en titt på opinionsundersökningarna.

  SvaraRadera
 4. Så här gör en vettig försvarspolitiker....
  http://www.svd.se/soldatbrist-hotar--ny-varnplikt-utreds/i/senaste

  SvaraRadera