måndag 21 april 2014

Inte nu...

Men sedan blir det åka av...

Allan Widman

48 kommentarer:

 1. Ha ha ha! Du måste tro att vi är helt korkade men det är tvärtom! 2024!!! Tvivlar starkt på att alliansgycklarna då har dragit av inflationen - 5.5 MDR fr o m 2024 och inte nu! Alltså, Inga mer pengar utan bara det vanliga skitsnacket!

  SvaraRadera
 2. "Därtill tidigarelägger vi den planerade anskaffningen av luftvärn med medellång räckvidd, och ökar volymen betydligt, vilket möjliggör att luftvärnsförbandens tillgång till markbaserat luftvärn fullföljs och att båda luftvärnsbataljonerna på sikt blir fullt utrustade."

  Tidigare har vi lärt oss att en "satsning" kan innebära att volymen skärs ner till ca en tredjedel (tex strv).

  Nu kan vi lära oss att "öka volymen betydligt" innebär att förbandsvolymen förblir konstant.

  Suck!

  //ZK

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mest troligt blir det MEADS (Medium Extended Air Defense System) som regeringen vill införskaffa som luftvärn med medellång räckvidd och inte ASTER med lång räckvidd som det har spekulerats om på försvarsbloggarna. IRIS-T SL ingår också i Tyskarnas MEADS program. MEADS är ett samarbete mellan USA Tyskland och Italien där USA och Tyskland har meddelat att de stödjer bara utveklingen av systemet med tänker inte köpa det. Det har en räckvidd på 30-35 Km (olika källor). Ett alternativ är att regeringen menar IRIS-T SL som luftvärn med medellång räckvidd. Vi som hade hopats på ett luftvärn med lång räckvidd T.ex. ASTER lär blir besvikna.

   Radera
  2. MEADS har Patriot PAC-3 MSE som huvudsaklig verkansdel och är helt uteslutet med den budget Alliansen talar om. Det blir IRIS-T SL för att komplettera Rb 98 (IRIS-T SLS).

   Radera
  3. zeta: medelräckviddigt luftvärn med 30-35 km i räckvidd är inte tillräckligt. RBS 97 som ska ersättas har ju cirka 40 km och då är systemet ganska gammalt, trots sina uppgraderingar. Ersättaren borde väll minst samma räckvidd?

   Radera
  4. Forsno – Du har antagligen rätt. Tyvärr!
   Isak Torikka – Som många vet som följer försvarsbloggarna att en nymoderat satsning på försvaret innebär egentligen en minskning.
   Då borde ingen bli förvånad om även räckvidden på luftvärnet m…

   Radera
 3. Trovärdigheten hade varit större om alliansregeringen satsat 100 mkr i vårbudgeten än som nu lova 5,5 mdkr 2018.

  SvaraRadera
 4. Allan - en enkel fråga: Är detta utöver inflation (militär inflation) eller inte?

  SvaraRadera
 5. 5,5 Miljarder lär knappt kompensera för inflationen till 2024 (10 år). Då får vi inte glömma det stora ofinansierade materielberget på 75 miljarder plus det nya materiel satsningarna som även de är ofinansierade. Jag hade hopats att Krimkrisen och det Ryska agerandet skulle få regeringen att ändra på inriktningen och organisationen av försvaret från att försörja de internationella insatserna till ett mer nationellt försvar. Regeringen visar än en gång att när världen förändras så står regeringen stilla. Alla med någon historik koll vet vad som händer med regeringar som vägrar förändras när världen gör det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu är väll ändå inte materielberget så stort som 75 miljarder, sett på 10 år? Snarare cirka 50 mdr men FMV klarar inte av så mycket på en gång så därför säger FM 30 mdr.

   Radera
  2. Ja, jag antogs också att materielberget låg på 50 mdr tills jag för några dagar sen läste Wisemans blogginlägg om ekots lördagsintervju. Där nämner han 75 mdr ofinansierad materiel. Då han har hög trovärdighet tog jag den siffran. Kanske är JAS 39E inte inräknat i de 50 mdr, om jag får spekulera.

   Radera
  3. Ok, du har rätt. Wiseman skrev det och jag håller med han är en trovärdig källa som i sin tur hade en källa för det. Osäker om det var Riksrevisionen som skrev det men möjligt. 75 miljarder handlar det alltså om, fyfan vilket berg.

   Radera
 6. Gudmar,

  Uppräkning sker med inflationen.

  Allan Widman

  SvaraRadera
  Svar
  1. För att jag ska förstå... Inflation + uppräkning eller bara "uppräkning"?

   Radera
 7. Allan!

  Skulle inte innebörden av "öka volymen betydligt" kunna innebära mer än att nuvarande förbandsmängd Lv bibehålls utan också att två ytterligare bataljoner sätts upp med RBS-90?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det vore smart och bra användning av nuvarande resurser men så långt tänker väll inte regeringen. Det kostar ju mer pengar också.

   Radera
 8. Det är bra materielsystem och är vettigt på lång sikt. Men det hjälper inte på kort sikt. Se till att häva den kontraproduktiva FMorg 18 (RB 5) samt justera från internationella insatser så att vi kan öva 2014, det står ju f... nästan still nu! Det ger effekt snabbt. Hälsn. Hans

  SvaraRadera
 9. Jag vill börja med att säga att jag ibland skäms över att vara svensk. Idag är ett sådant tillfälle när jag hör på radion hur vi hanterar "tolkarna"!
  Fu tusan vilken röra jag tycker det är med allt käbbel hit och dit. Hur mycket om tio år? Vilket system om fem år! Plus att man slänger sig med begrepp som man inte har en aning om vad de innebär. Är detta baksidan av det superdemokratiska myntet, kan vi aldrig ta ett beslut idag som skall verkställas NU?
  Vidare, jag försöker verkligen förstå, men lyckas inte. Snälla någon, snälla Allan, förklara för mig: Vi har en Försvarsberedning, vi har ett Försvarsutskott. Enström ger Försvarsberedningen respit med fas #2 till 15 maj pga av det som händer i vår nära omvärld. Bra! Samtidigt så helt plötsligt uttalar Försvarsministern att vi behöver fler Gripen än de 60. Hultqvist säger att detta har inte diskuterats i Försvarsutskottet. Idag låter Regeringen meddela att vi behöver höja anslagen. Vad blir Försvarsberedningens roll/ansvar nu? Är inte detta att föregripa även FB 2015?
  Jag känner, se till att komma tillbaka till verkligheten NU, jag känner valfläsk/neutralisera frågan som gravt misskötts under många år.
  Vad känner du/ni?

  SvaraRadera
 10. Blir det (åka av)? Menar du verkligen att du är nöjd med det här utspelet? Menar du verkligen att IO 14 fortfarande är en relevant dimensionering av Försvarsmakten?

  Det här hade varit välkommet om det hade kommit för ett halvår sedan; efter annekteringen av Krim är det skamligt.

  SvaraRadera
 11. Gudmar,

  Det blir kompensation för prisökningar på vanligt sätt. Inflationen kommer inte att urholka anslagsökningen.

  Totto,

  När det ska satsas på försvaret måste andra politikområden bidra; näring, skatter, skola osv. Sådana generella finansieringsbeslut kan inte tas av av en försvarsberedning bakom lyckta dörrar. Vi saknar kompetens och överblick. Min bedömning är dock att försvarsberedningen nu kan "operationalisera" dett "beslut i stort".

  Mycket av satsningarna är självklara. Sedan kan man alltid önska mer, men politik är det möjligas konst.

  Forsno,

  Skamligt? Om jag, vilket jag gjorde, för två år sedan siade om en ökning i storleksordningen 3-4 miljarder sade alla att jag var orealistisk. Fick till och med uppläxning av min ekonomiskpolitiska talesperson. Nu är det åtminstone en tänkt verklighet.

  IO 14 - om den funnes - är en början. Utan den på plats är nya steg svåra att ta...

  Allan Widman

  SvaraRadera
  Svar
  1. Just skamligt Allan. Att föröka framställa tillbakadragna neddragningar som en storsatsning. Att försöka framställa en organisation dimensionerad för småskalig lågintensiv expeditionär krigföring mot irreguljära motståndare i tredje världen som ett lämpligt svar på ett återuppståndet stormaktshot mot det egna territoriet.

   Jag förstår att det var det här som det gick att få konsensus kring och att det är så politik fungerar, men det som är centralt i partipolitiken är helt irrelevant i relationen mellan stater - och det senare är vad som betyder något på riktigt.

   Radera
  2. Allan

   Det uttalande du gjorde för två år sedan om en ökning i storleksordningen 3-4 miljarder mer per år var realistiskt bara det att övriga politiker inte förstår hur ett försvar fungerar och inte såg något "hot" således kunde vi fortsätta dra ner.

   Men när du sa det menade du väll ändå 3-4 miljarder mer per från och med 2015? För det är ju det Försvarsmakten efterfrågar. Inte 2024.

   Radera
  3. Allan - även fast det inte handlar om försvaret så skulle jag vilja veta hur andra politikområden får bidra till satsningen på ökad invandring. Vilka områden får släppa till resurser? Vart kommer pengarna ifrån?

   Radera
 12. 16 april kl 14:20 skrev någon under namnet Allan Widman följande: "Det är nu som förmåga är efterfrågad. Fler Gripen E eller ännu en NGU ligger minst femton år bort." Denne skribent verkade klarsynt men tycks sakna stöd såväl av sitt parti som av sina allierade partier.

  SvaraRadera
 13. Bo H,

  Så är det med kompromisser, men större flygtidsuttag och mera övningar finns med på dagens lista. Liksom förstärkt hemvärn Gotland och - i ett lite längre perspektiv - tung kustrobot därstädes.

  Allan Widman

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan du utveckla "förstärkt hemvärn"?
   /Gotlänning

   Radera
 14. Allan - efter att ha läst på lite mer om Ert förslag så undrar jag stillsamt hur det är ställt där uppe? Personer med djupare och bredare kunskap om försvaret än Er analyserar och konkluderar vad förslaget egentligen innebär och därför är ni genomskådade på tre röda sekunder. Alla ledande försvarsbloggare/-tyckare sågar detta jäms med fotknölarna. De är de personer som allmänheten litar på i dessa frågor, inte Er. Det finns bara ett sätt att nå framgång på försvarsområdet, ett område bland flera andra som Ni grov misskött, och det är att vara rak och ärlig, ärlig i uppsåtet - inget trixande. Alliansens betende avseende försvaret liknar något slags självskadebeteende, ungefär som en tonåring som skär sig i armarna... Varför gör ni detta mot Er själva när det enda resultatet blir att Ert gemensamma och individuella förtroende försvinner i ett svampmoln? Låt se, Rb5 ligger kvar, flygvapnet krymperfrån 100+ till 70? plan. Vi har 10 artilleripjäser och 8 bataljoner (personal till 4).... 1990 så hade vi ca 20 jägarbataljoner - elitsoldater! Är det dessa Reinfeldt kallar "cykelskytte"? Vi hade 280 stridsvagnar, idag har vi 120 och är nu på väg mot ca 50.... Allan, inget kan rädda Er från en valförlust i höst - inget!
  Det som har fått Er på fall är Er inkompetens och oförmåga, det och inget annat. Ert problem är sedan att flertalet ledande allianspolitiker är förbrukade på ett personligt plan - Ni kan personligen aldrig komma tillbaka.
  Folk inser att om man sitter med ett dåligt lag så är det bättre att svälja giftpillret och rensa ut dem även om nästa lag är sämre. Då får man en utrensing inom varje parti av personer som inte håller måttet, åtminstone de partier som har någon slags självbevarelsedrift kvar. För C och KD är det dock försent. Poff!
  Jag arbetar i det privata och en sak kan jag lova dig - jag kommer aldrig professionellt att befatta mig med en avdankad allianspolitiker. Det är mitt löfte, ett löfte jag kommer att hålla.

  SvaraRadera
 15. Forsno,

  Inte kallat det för en storsatsning. Men måhända är det inte volym som just nu är den mest lågt hängande frukten, utan någon sorts förmåga. Vi kan, som Du vet, uträtta mycket med mindre personal än för bara tio år sedan. Men då är det just krigsduglig bekämpningsförmåga som måste vara målet.

  Allan Widman

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag håller med om att faktiskt få någon sorts organisation fullt ut på fötter och till slut avsluta den strategiska timeouten en gång för alla behöver komma först, men detta "först" behöver infinna sig omgående - inte i början av 20-talet.

   Jag vill inte ha sju fördelningar cyckelskytte.

   Jag vill ha ett fungerande luftförsvar som täcker alla de områden som är strategiskt viktiga för rikets försvar samtidigt.

   Jag vill ha marinstridskrafter med god förmåga att verka mot en kvalificerad fiende sydost om Gotland.

   Jag vill ha meningsfulla volymer av kvalificerade fjärrstridsmedel som kan vara farliga för fienden i dennes egna basområden.

   Du vet: dagdrömmerier.

   Radera
  2. "Alliansregeringen vill därtill kraftigt stärka försvarsförmågan, både på kort och på lång sikt. I budgetpropositionen för 2015 vill vi föreslå en väsentlig förstärkning av försvaret, utöver de tillskott som redan har beslutats."

   Radera
  3. Allan - vad är det du kan uträtta med mindre personal? Upplys oss.

   Radera
 16. En bedömning från Finland om alliansens utspel - totalsågning!
  Slutomdömet blev: Den svenska strategiska time-outen fortsätter och förlängs. Det är osannolikt att Sverige kommer att kunna återuppta en erkänd förmåga till försvar av eget territorium.
  http://fmashiri.wordpress.com/2014/04/22/rejalt-tillskott-eller-det-svenska-forsvarets-kris-del-6/

  SvaraRadera
 17. Forsno,

  Jag ger mig. Instämmer helt.

  Gudmar,

  Jag läser vad de skriver. Färska erfarenheter av säkerhetspolitikens tragiska dimensioner är en stor hjälp.

  Allan Widman

  SvaraRadera
  Svar
  1. Allan - tror du skulle tjäna på att gå din egen väg och ta avstånd fråm de nymoderata spindoktorerna. Det enda de "spinner till" är ett regeringsskifte i höst. Widegren & Co är förbrukade och hur någon (Reinfeldt?) kunde komma på den bisarra idén att placera en turistvärdinna som Försvarsutskottsordförande är en gåta.... Gå din egen väg och säg det du tycker är sant och riktigt.

   Radera
 18. Tycker det är olyckligt att Allan av alla försvarspolitiker får ta skiten för att han till skillnad från övriga (Widegen m.fl.) tillåter en öppen dialog på sin blogg.

  Jag håller med vad ni alla uttrycker i sak, men Allan har till skillnad från många andra Allianspolitiker varit öppet kritisk till den förda försvarspolitiken och gett uttryck för att det krävs avsevärda ökningar av anslaget under lång tid.

  Jag tror dessutom att Allan har bidragit mer än vad de flesta andra riksdagspolitiker har gjort till att förklara läget för sina kamrater i utskott och beredning. Men en man kan inte själv göra hela jobbet. Tänk på det innan de stora motorsågarna åker fram.

  Tack för ordet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra sagt och jag håller med.

   Radera
  2. Jag håller inte Allan ansvarig för Alliansens utspel eller försvarspolitik. Han har envist argumenerat för en annan linje trots att han ofta varit en väldigt ensam röst och en enskild riksdagsman från ett mindre parti, även ett regeringsparti, har mycket begränsade möjligheter att påverka.

   Jag förstår att han ser det här som en slags seger men jag har själv väldigt svårt att se glaset som annat än halvtomt.

   Om ens det.

   Radera
  3. Visst... Men samtidigt känner jag att det finns en slags "bad guy, good guy" över detta. varför låtsas att det senaste utspelet är något bra när det är samma dynga som tididgare? Rb5 ligger kvar, inga förstärkningar här och nu. Jag tycker faktiskt att man kan ta ett större personligt ansvar och slå näven i bordet. Angående det sista så hoppas jag att alla fortfarande förstår vad det uttrycket betyder.

   Radera
  4. Den 21 augusti 2009 skrev jag följande i min blogg "Bosse kommenterar" :Den som är försvarsintresserad bloggläsare vet att ”Strilaren” var genomsyrad av saklighet, satte fingret på synnerligen ömma punkter och fick stor genklang bland läsarna. Det är säkert lockande att framställa sig som en ny ”Strilaren”. Man kan tycka att Allan W är förmäten nog att vilja sola sig i någon annans glans men jag erkänner gärna att jag tycker om att han engagerar sig i försvarsfrågor och att han ofta har vettiga synpunkter.

   Dessutom minns jag Skriftens kloka ord: ”Icke tänder man heller lius och sätter thet under ena skäppo, utan på en liusastaka; at ther lyser allom them, som i huset äro.”

   Det är en åsikt jag står för även idag.

   Radera
 19. Gustav Wasa sa...

  Valet är förlorat! Och det behöver inte vara någon nackdel för svensk flygkrigsförmåga jämfört med alternativet.

  - Tror någon verkligen att vår fiskala konservatism hade tillåtit oss att från höften frejdigt plussa på med tio (10) friska JAS 39E, om vi inte hade kunnat finansiera detta till sista schweizerfrancen med uteblivet motköp av PC-21:or?

  Den schweiziska direktdemokratin räddar oss från att reformera den militära flygförarutbildningen från grunden genom att övergå till att utbilda spetsiga flygförare på turboprop i tandem. Den svenska framgångsrika modellen är ju jet-direkt och placering av elev och lärare side-by-side.

  Långt innan Sverige hade anskaffat fler än sextio (60) JAS 39E hade vi beställt utveckling av dubbelsitsaren JAS 39F.
  Utveckling slår regelmässigt förlängd serie i svensk avvägning.

  Än är inte slaget vunnet. Om något år kan det vara Tucano och KC-390, som vår Flygvapeninspektör talar sig lika varm för som häromsisten PC-21.

  SvaraRadera
 20. Jag ser att förslagen helt går i försvarsberedningens ordning, fast tvärt om!
  "Först analys-sedan uppgift- och därefter utgift".
  (Citat fru Widegren.)

  Nu har vi fått väldigt detaljerade utgifter, nu får vi väl vänta på uppgifterna och så småningom en analys.
  Även utredningen om vårt luftförsvar efter 2040 verkar ha fått klara direktiv om vad vi behöver i form av utgifter??

  Jag tar tyvärr inte detta utspel på något som helst allvar. Antar att man efter valet kommer att säga att om vi fått regera vidare hade försvaret fått so oder so mycket mer än...
  Insatt i sitt sammanhang betyder dagens utspel ingenting.
  Antalet om... eller brasklappar i texten är så många att om man tittar närmare är förslagen knappast genomförbara.

  Nu hoppas jag dock att även ÖB och FML inser att allt strävande efter IO14 har upphört.
  IO14 som var en organisation dimensionerad för småskalig lågintensiv expeditionär krigföring mot irreguljära motståndare i tredje världen är inte och har inte varit aktuell på flera år.

  Tittar man lite seriöst på förslagen ser man att de första åren fram till 2018 inte innebär någonting i fråga om förstärkt ekonomi.
  Därmed inte heller någon förstärkt försvarsförmåga.
  Fram till samma år beräknas behovet av materielkostnader ha ökat till över 80 miljarder kronor.
  Till detta kommer lönehöjningar, inflation m.m.

  De som nu kommer att avskedas i org18 behöver återanställas 2019 och framåt!
  Varför inte erkänna att RB5 var ett misstag, lite ur fas med verkligheten?

  Ser tyvärr utspelet som ett led i valrörelsen och har därmed inte speciellt mycket med verkligheten för vår försvarsförmåga att göra.
  Lite spel för galleriet och skådebröd till folket!

  En lite försiktig valsuck!

  Teaterdirektören.

  @ Forsno.
  P.S. Vi var av olika skäl nödgade att ta en sväng in i Prag på vår väg till Ukraina. Vid infarten hängde det ett par flaggor som hade texten "I (ett vackert hjärta) Forsno".
  Har du en fanklubb i landet :-)

  P.S.2 Ja, vi provsmakade det Tjeckiska "påskölet", som ser ut som grön glykolblandning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag var faktiskt där häromåret och gjorde ett antal ölprovningar på diverse lokala småbryggerier. Även då var det något av dem som hade någon nästan gräsaktig variant. Det var kanske en tacksam bryggare som hoppades på ett återbesök (vi var några stycken).

   Radera
  2. Med tanke på flaggorna och budskapet på dessa verkar du gjort ett visst intryck;-)

   Teaterdirektören.

   Radera
 21. Forsno fångar det väl:

  "Att försöka framställa en organisation dimensionerad för småskalig lågintensiv expeditionär krigföring mot irreguljära motståndare i tredje världen som ett lämpligt svar på ett återuppståndet stormaktshot mot det egna territoriet"

  Jag är djupt kritisk till att IO2014 Org 18 skall ligga till grund för framtida förmåga till försvar av väpnat angrepp en historisk analys omsprungen redan av verkligheten 2008 av Georgien kriget och sedan har loppet fortsatt..

  Det är givetvis positivt att alliansregeringen rör sig framåt men en snigel är inte så snabb.
  Vi vet inte säkert vad som händer kommande månader-år och jag tycker det räcker som grund för ett återtagande beslut-NU!

  Precis som Forsno,Skipper mfl så tycker jag Allan fortsatt gör ett bra arbete och jag tror också att utan hans insats resultatet inte hade varit detta utan lägre.

  Jag såg att Peter Hultqvist föreslog omfördelning med 400 msek redan i år till förbandsanslaget för att kraftigt utöka övn vsh. Mkt välkommet och hoppas att alliansen tycker det är bra ide också.Han gör också ett mkt bra arbete.
  För mig får de gärna skicka det internationella anslaget för slakt och överföring av hela beloppet till främst mtrl anslaget.
  jag konstaterar också att det finns utgiftsområde som får redan 2015 miljardtillskott så pengar fins det om man vill
  Kanske är det trots allt det som fortfarande saknas viljan att försvara landet.

  Sverige är fantastiskt och värt att försvara tycker jag däremot

  Kn Jan-olov Holm Hemvärnsbefäl

  SvaraRadera
 22. Krigsvetenskapsakademien har analyserat den s k satsningen och kommit fram till följande: http://kkrva.se/forsvarssatsningen-en-tummetott/
  I praktiken ett rent bedrägeri. Varför försöker du, Allan, lå´tsas som om detta vore något bra? Det är ju att spela med i ansatsen att försöka lura oss. Om man kommunicerar ut en dylik bluff och blir genomskådad, och ni blev genomskådade, så blir effekten den motsatta av det man ville - dvs en negative reaction. Hur kunde ni vara så korkade??? Jag bara antar att du vet att Alliansen inte kommer att finnas kvar vid makten efter nästa val?

  SvaraRadera
 23. Gustav Wasa sa...

  Idag söndag 27 april är det Kansallinen Veteraanipäiva som i år firas i Sankt Michel i närvaro av republikens president och överbefälhavare Sauli Niinistö på årsdagen av då den siste främmande soldaten lämnade finländskt territorium efter fortsättningskriget.

  I Stockholm så firades Nationella Veterandagens fest redan i fredags på Finlands ambassad. Efter att Finlands, Sveriges och sex veteransförbundsfanor anlänt, så spelades Muistoja Pohjolasta. En av fanorna för övrigt prydd med Johan den tredjes hertigvapen. Han var ju hertig av Finland.

  Årets festtal hade förärats Sveriges överbefälhavare Sverker Göranson att hålla. Han konstaterade att Sverige och Finland rent militärt efter bland annat Cross-Border Training nu är beredda att gå hur långt som helst. Det är bara politiken som sätter gränserna.

  Finland får en ny statsminister i sommar då Jyrki Kaitanen redan avviserat sin avgång och även i Sverige så är det inte uteslutet att staten inom överblickbar framtid har en ny regeringschef. Det blir dessa som efter att ha bekantat sig med varandra har att överväga frågan om ett statsförbund mellan Bottenhavets strandstater.

  Inget mindre än ett i offentligheten ingånget statsförbund krävs för att finländska försvarets effektiva verkansmedel skall genom "Pooling-n-Sharing" i enlighet med skarp av respektive stats högsta politiska instans stadgad och gillad försvarsplanering kunna samordnas med svenska försvarets motsvarigheter.

  I Finland är det om än inte enkelt, så likväl enklare. Presidenten är högsta såväl militära som politiska beslutsnivå. I Sverige så bör sannolikt Rosenbad och Lidingövägen samverka om det tekniska underlaget för förhandlingarna.

  Självklart ska vi fortsätta med vänförbandsutbyte och militära idrottstävlingar, men det krävs därtill ett synnerligen gediget politiskt fotarbete innan Finlands och Sveriges riksdagar kan besluta sig för en genuint gemensam investering i till exempel flygplansburna långräckviddiga attackrobotar för precisionsbekämpning.

  - Vem fastställer den förberedda krigsmålkatalogen?
  - Vem fattar insatsbeslut om fullskarp bekämpning och hur tidigt i en eskalerande konflikt?
  - Och med vilken flygplanstyp samt från vilket flygfält skall den allra första insatsen planeras ske?

  I Finland lämpar sig denna typ av frågor inte för bordläggning.

  SvaraRadera
 24. Gustav Wasa sa...

  Nu är vi en del av Nordatlantiska rådets krigsplanläggning.

  Det är inte längre möjligt ens teoretiskt för Sverige att komma med inspel.

  - Går det att tänka sig att Sverige likt under andra världskriget skulle internera allierade flygplansbesättningar som nödlandat i Sverige efter fullgörandet av en skarp insats mot Ryssland?

  - Går det att tänka sig att Sverige inte skulle repatriera ryska kombattanter, som hoppar av på svenskt sjöterritorium i Östersjön genom att till exempel hoppa ombord på ett bordande kustbevakningsfartyg? Tar vi med dem så hamnar vi väl i en ny baltutlämning?

  SvaraRadera