onsdag 16 april 2014

Rysk påsk

Hemkommen för påskledigheten. Vi minns ju alla den senaste Påskens oegentligheter. Man kan ju hoppas att vi slipper en upprepning detta år, men hur sannolikt är detta?

Världen har förändrats. Det brinner ifrån Nordafrika till bortre Mellanöstern. Från Libyen till Afghanistan. I Kinesiska sjön konfronterar Japan, Kina, Nord- och Sydkorea varandra i allt mer brutala termer.

Ovanpå detta Ukraina. På ena sidan en Västvärld med transparens, fria marknader och politisk känslighet. På den andra en strategiskt målmedveten, auktoritär regim i avsaknad av sociala reflexer. Stum, döv och närmast autistisk.

Samtidigt strävar en försvarsberedning i det allianslösa Konungariket Sverige för att skapa någon politiskt kommunicerbar ordning i en mer otyglad omvärld. Det är svårt. Tvåhundra år av fred och ständig tillväxt skapar både förväntningar och utesluter domedagskalkyler. Till sist diskuterar vi ändå om solbränna är hjälp eller stjälp för oss över femtio.

Med all rätta frågar sig nu eventuella läsare vad detta ska leda till. Svaret är tämligen enkelt: vi måste höja blicken från naveln och fråga oss själva om allt är som förr? Och konstatera att så inte är fallet.

Inget hindrar att den strategiska reserven omedelbart förläggs till Gotland, att den regionala staben i Stockholm får ett detachement i Visby och att kajen i Slite äntligen förbereds för förstörelse.

Det är kanske osannolikt att morgondagens nyheter handlar om separatistiska ockupanter i Narva, men det är inte omöjligt. Varför, om så en enda gång, kunde vi i så fall inte vara förutseende.

Allan Widman

28 kommentarer:

 1. Ja det är oroande det som nu pågår i vårt närområde. Vi måste ta hänsyn till detta. Stärka försvaret på Gotland som ligger närmast Baltikum är ett första steg som måste göras ordentligt, slagkraftigt och så fort som möjligt. Är tveksam om man kan vänta på försvarsberedningens slutsats som kanske inte ens ger något konkret i närtid. Eran uppgift är väl att försöka ge råd om vad som behöver göras bortom 2015? Det är nu det är dags att se över hemförsäkringen, precis nu, inte om en ett år eller ens 3 månader!

  Lägg alla medel som finns på att snabbast möjligt färdigställa den försvarsorganisation som är beslutat av våra folkvalda i riksdagen och som skulle vara klar i år.

  Det är steg ett. Sedan måste mycket mer tillföras då det hänt en hel del sedan IO14 beslutades, men någonstans måste man börja.

  SvaraRadera
 2. Ansluter helt. Det är nu som förmåga är efterfrågad. Fler Gripen E eller ännu en NGU ligger minst femton år bort.

  SvaraRadera
 3. Hur ska vi komma runt det faktum att Försvarsmakten är ett särintresse? Åtminstone är det så enligt statsminister Fredrik Reinfeldt...

  SvaraRadera
 4. Tror att statsministern snart är redo för att omformulera detta. Min tilltro till svensk försvar- och säkerhetspolitik är begränsad, oavsett regering. Känslan nu är dock att det finns ett ökande allvar. Det måste vi vårda.

  SvaraRadera
 5. Omformulera "särintresse"....?
  Men han har ju redan sagt det! Går väl inte att omformulera, formulera om eller ändra. Sagt är sagt.

  SvaraRadera
 6. "en försvarsberedning"... Varför nämner du den i 3e person? Varför inte VI i försvarsberedningen? Ta ett uppriktigt snack med bimbon som är ordförande alternativt kräv offentligt att hon avgår pga av inkompetens - men det vågar du väl inte, Allan. Sen ska jag vara i Narva på tisdag så då kommer det att vara lugnt kan jag lova...

  SvaraRadera
 7. Min tilltro till allianspartierna är inte ens begränsad, den är obefintlig!

  SvaraRadera
 8. Svar
  1. Det borde väl vara en s.k. lågt hängande frukt? Finns systemet förrådsställd?

   Sen hade vi ju den där "utmaningen" med personal, logistik och övning också...

   Radera
  2. Med 14 sökande till varje plats så...

   Radera
 9. Klokt skrivet, Allan! Alla goda råd är just nu oerhört dyra när politiker har underlåtit sig nedrusta i så många år där man bl.a. har förklarat försvaret som ett särintresse och skattesänkt så det stått härliga till. Alltför många politiker Samtidigt har vägrat suga åt sig skarpa informationer från FOI och sannolikt även MUST(?) fastän omständigheterna kring den ryska militära upprustningen har varit känd så länge. Ordförande och vissa politiker i Försvarsberedningen har t.o.m. tigit (okunnigt) om den ryska militära upprustningen. 10 år av dyslektisk politisk total avskärmning från verkligheten i vår absolut närmaste omvärlds förhållanden, är skrämmande. Till och med i tidningarnas förut öppna kommentarsfält kunde man få bekräftelser om upprustningen i Ryssland men i Sverige tycker man istället att man kan kalla det näthat och stänger kommentarsfälten så ska man äntligen ska kunna begränsa yttrandefriheten till DDR-nivå där man bl.a. låter media "leka" STASI-officerare och bedriver en trolljakt på oliktänkande. Detta sker sannolikt också med statsfinansierade fordon. Tack, Allan för att du ändå har öppna kanaler ut mot verkligheten! Sverige behöver fortare än tanken åtminstone ett rejält luftförsvar, luftvärn, sjömålsrobotar, pansarvärnsrobotar, ubåtar mm. Idag är det ju en brist på det mesta utom kulor i politikernas plånböcker.

  SvaraRadera
 10. Med dina kommentarer så undrar jag bara varför agerar inte du och ditt parti hårdare? Varför ställer ni inte krav på ett sätt som inte kan ignoreras. Tala om tydligt att nu är det nog och då är det din partiledare som måste göra det. Börja med att se till att försvarsberedningen får en ny ordförande. Då hon är allt annat än rätt person för ordförandeskapet. Säkerställ att ni därefter får en bred politisk överenskommelse där ni spikar fast en väg framåt för Försvarsmakten där kravet är att hela Sverige skall kunna försvaras, PÅ MARKEN, TILL SJÖSS OCH I LUFTEN. Ställ krav på ett försvar med en organisation som verkligen har den förmågan, säkerställ kvantitet, uthållighet och ställ krav på politiska kontrollstationer där detta testas. Detta måste göras nu.

  Du har ett ansvar, du är en av anledningarna till att FM är i den systemkollaps där den är, för det är så mycket värre än vad myndighetschefen nu så fint säger bla i dag i SVD.

  • Annullera regleringsbrev 5 nu. Avbryt FM planering för detta.
  • Förändra personalförsörningssystemet och öppna upp den vilande värnplikten, så att det är möjligt att kalla in de värnpliktiga för repetition övningar och beredskapsövningar, då det i den så kallade IO14 är även krigsplacerade värnpliktiga.
  • Genomför full beredskapsövning och kontrollera särskilt tillgänglighet på organisationbestämmande materiel både tillgång och status.
  • Testa förbandens förmåga i bataljon mot resp huvuduppgifter och övriga uppgifter enligt KFS eller ännu hellre TOEM.
  • Genomför särskild kontroll på status tillgång av ammunition från eldhandvapen upp till artillerigranater, ställ krav på tillgång kopplat mot uthållighetet och redundans.
  • Genomför särskild kontroll JAS 39 samtliga vapensystem, status och tillgång. Ställ krav på tillgång kopplat mot uthållighet och redundans.
  • Genomför särskild kontroll avseende tillgång till eldhandvapen, kulsprutor och pvvapen med krav på tillgång för att snabbt möjliggöra tillväxt av antal soldater i FM.

  Alla kontroller skall göras under kontroll av observatörer som inte tillhör FM.

  Utifrån de otroligt tydliga svar ni kommer få från dessa övningar och kontroller, agera !!!

  SvaraRadera
 11. Är det verkligen så att Nato-frågan kommer att lämnas därhän i Försvarsberedningen?
  Varför måste jag då fråga, om perspektivet för beredningen är på lång eller väldigt lång sikt?
  Även om Socialdemokraterna/Centern är emot Nato och Moderaterna ej vågar debattera frågan så bör en beredning ta med detta eftersom svaret påverkar vår ställning både nationellt och internationellt.

  Som Nato-vän bör man även debattera emot Nato-motståndare oavsett partifärg när de kommer med totalt felaktiga uppgifter. Det finns tex Kristdemokrater som hävdar att det finns ett krav på 2% av BNP i försvarsanslag hos Nato. Som du vet stämmer inte det och det är bara att titta runt på våra grannar.
  Att Nato med USA i spetsen skulle besätta Gotland permanent i fredstid och göra det till en militärö är också en befängd idé.
  Finns inga sådana vare sig i Norden, Baltikum eller Polen.
  En tredje tokeri från Natomotståndet är att vi skulle bli "livegna" USA och tvingas åka på insats till höger och vänster i världen. Stämmer inte.
  Se på hur Tyskland opponerade sig mot Nato i Libyen och hur Frankrike hade en annorlunda inställning till det andra Irak-kriget.

  Villfarelser får inte stå oemotsagda!

  De partier och politiker som vill att vi fortsätter vara alliansfria bör också redogöra hur mycket mer de vill satsa på försvaret. Alliansfria Ukraina lägger 2,7% av BNP på försvaret men det har väl visat sig inte räcka långt mot rysk aggression.
  Om vi skall fortsätta på inslagen väg utan Nato måste vi tillbaka till kalla krigets försvarsanslag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Frankrike var ej med i NATO under Irak kriget.
   Tyskland tvingades att öka sin insats i Afghanistan för att kompensera sin motvilja till Libyen insatsen.
   Världen är inte svart eller vit.

   Radera
 12. Tack, Allan för att du har ryggrad genom att ha öppet kommentarsfält.
  Jag ställde frågan vid ett tidigare tillfälle om hur försvarsberedingens arbete verkar mot ett starkare försvar, och du gav mig lite hopp. Det som gör mig orolig nu, är som Skipper sätter fingret på är att allt handlar om Ubåtar just nu, ser den diskussionen likadan ut i i ert arbete eller kan vi hoppas på fler ytstridsfartyg med LV-robot inom kort, har beredningen förstått hur akut behovet är där? Finns miljoner frågor att ställa och är väldigt orolig när vi har C Widegren som ordförande och att det kommmer att bli ett stort "jasså" av allting. läste ÖB inlägg i SVD, att ska försvaret växa med utökade förmågor (ej citat) måste ytteligare miljarder tillföras förutom de 5 miljarder det talats om som saktnats för att genomföra IO14.. är det något som diskuteras i försvarberedningen? Jag slutar där, hoppas på lite svar och ge oss gärna hopp om mer ifall du kan. Glad Påsk:)

  SvaraRadera
 13. Vad menade FR med särintresse?
  Och för vem?

  Sverige?
  NATO?
  EU?
  Soldaterna?
  FM?
  FMV?

  Intressenterna radar upp sig.

  SvaraRadera
 14. Ursäkta stavfel och hastigt skrivna formuleringar. Vill bara tillägga (som alla nog ändå redan förstått) att med 5 miljarder menar jag årligen.

  SvaraRadera
 15. Krigsrisken i Europa har i och med Ukraina-krisen ökat lavinartat. För den som velat se vad som hänt i Ryssland de senaste åren är detta ingen nyhet. Ukraina ser just nu ut som om det blir ett inbördeskrig a la Syrien. Med oanade konsekvenser.
  I detta läge håller vår presumtiva regeringspartner MP fast vid nedskärningar av vårt försvar. Dom verkar inte ha fattat hur farligt det är. Så vi är i ett läge där Per-Albin 1939, fick ta en dust med E. Wigfors om försvaret. "Vår beredskap är god" var en nödlögn. Per-Albin beklagade att nu fick folkhemsbygget vänta. Under vånda. Allt fick läggas på kulor o krut.
  Vi vet idag inte hur det ser ut imorgon. I dagens värld kan det gå snabbare än 1939. Peter Hultkvist har varit inne på att vi måste mönstra den vapenföra befolkningen och återinföra värnplikten Och det måste gå snabbt.
  Att låtsas som att inget hänt är oansvarigt. Det ska väl för sjutton inte vara så att för att få ett försvar måste man rösta på SD. De nya Moderaterna bor på månen, så dom är inte o räkna med.
  Tack för ordet.

  SvaraRadera
 16. Noterar i dagens (17/4) SvD brännpunkt överbefälhavarens litania där han med anledning av den stundande årsdagen av förra påskens omskakande och avslöjande händelser – där han och försvaret inför den ryska aggressionen befanns stå med rumpan bar – försöker återupprätta sitt och myndighetens skamfilade rykte.
  Göranson skriver å ena sidan att: ” Försvarsmakten följer noga vad som sker i vårt närområde och jag vidtar de åtgärder som krävs för att upprätthålla vår territoriella integritet, […].”
  Å andra sidan hävdar han att ”Jag är angelägen om att inte måla verkligheten i ett rosenrött skimmer.”
  Snacka om a contradiction in terms…
  Det vore – minst sagt – intressant att få veta vilka konkreta åtgärder som överbefälhavaren vidtager i syfte att kunna lokalisera, klassificera och anfalla mål i undervattensdimensionen. Den skyldighet som följer av internationell rätt, att kunna upptäcka och avvisa främmande undervattensverksamhet som kränker svenskt territorium, är efter avvecklingen av den helikopterburna ubåtsjaktförmågan mycket nära noll och sjöstridskrafternas huvudvapen i detta avseende, sjb m/33, befanns redan på tidigt 80-tal vara overksamt och omodernt. Idag står detta över 80 år gamla vapen och museiföremål surrat vid Visbykorvetternas minräls.
  Det blir en intressant sommar i skärgården i år…

  SvaraRadera
 17. "Det är nu som förmåga är efterfrågad. Fler Gripen E eller ännu en NGU ligger minst femton år bort."

  Skönt att du nu inser att försvarsfrågor inte är (får vara) dagsländor. Senast vid "lackmustestet" borde ni handlat enligt er egen utsaga.
  Nu blir det ett desperat stoppande av alla håliga strumpor.

  Vore det inte dags att erkänna att de senaste tio årens försvarspolitik varit ett bedrägeri och ett politiskt självbedrägeri. Det skulle vara så klädsamt med lite ödmjukhet.

  För att nu försöka finna vilka strumpor som går att rädda med garn och stoppnål så har Realisten 16 april en lista som jag till stora delar kan hålla med om. För att ta ett exempel: "Genomför särskild kontroll JAS 39 samtliga vapensystem, status och tillgång. Ställ krav på tillgång kopplat mot uthållighet och redundans" Det är bra men glöm inte nästa steg : Komplettera där det brister!

  SvaraRadera
 18. Tycker inte du,Allan, att det är lite surrealistiskt att du som medlem av Försvarsberedningen bloggar om hur illa ställt det är med svensk försvarsförmåga?

  Vem vill du upplysa i och med detta konstaterande? Dig själv? Om det finns någon på denna jord som kan påverka hur Försvarsmakten kommer att utformas och yrka efter mera resurser till denna myndighets verksamhet, så är det du Allan.

  Nu är det cirka 5 månader kvar till valet vilket alliansen inte kommer att vinna. Det är nu eller aldrig Allan som du har chansen att resa dig ur dina kedjor och berätta för Sveriges befolkning vilka misstag som har begåtts och vad som krävs för att få detta sjunkande skepp på rätt köl och kurs.

  Berätta hur det går till under fru Widegrens ledning.

  Res dig ur misären och agera NU!

  Ingen minns en fegis, men alla kommer ihåg en idiot.

  Hur vill du bli ihågkommen Allan?

  SvaraRadera
 19. Tror egentligen inte att det handlar så mycket om resurser. Visst, nästa försvarsbeslut kommer att handla om miljarder i nivåhöjning per år. Men det som saknas är ändå det operativa allvaret.

  Just nu förstärker Nato på och över Östersjöns yta. Det som skulle vara vår bästa gren. De gör det i solidaritet och naturlig gemenskap. Såvitt jag förstår är vi mest betraktare. Vi skulle gått med för tjugo år sedan.

  I avsaknad av egna erfarenheter av säkerhetspolitikens mera tragiska dimensioner kommer den industrivänliga utvecklingspolitiken att fortgå. Snart räcker anslagen bara till en latent förmåga till förmågeutveckling.

  Det finns ingen annan att skylla.

  Allan Widman
  SvaraRadera
 20. Glad Påsk alla! Känner att jag måste skriva nåt, åtminstone för att få ordning på mina egna tankar. Jag har kollat runt på några olika bloggar och det känns enormt rörigt. Rörigt för att "nutid" och "framtid" blandas hej vilt. Jag tror att de allra flesta är seriösa och vill vårt lands försvar det bästa, men då vill jag bara säga sansa er lite. Om alla som vill något och känner att de vill bidra så gräv där ni står. Om vi exempelvis ser till luftvärnet, som omdebatteras frekvent, så är vi väl alla på det klara med att ett nytt slagkraftigt långräckviddigt Lv-system skulle passa väldigt bra att gruppera på Gotland. Men, det låter sig inte göras på några år hur gärna vi än vill. Vad kan vi göra idag? Använd det som finns, det som finns inom försvaret och svensk försvarsindustri idag! T ex RB 70 och eventuellt RB 90. Det finns massor av frågetecken kring upphandlingen av och kring vilka egenskaper och prestanda som IRIS-T SLS för Sverige har, bara för att nämna en sak LOAL, men även det är sekundärt idag, idag då vi behöver markera för oss själva och för omvärlden att vi faktiskt bryr oss och vi prioriterar Gotland. Gotland är en ö med strategiskt läge som vi inte tänker släppa till nån annan stat eller organisation. RB 70 finns i ladorna idag, det finns utbildad personal och viss svensk industri skriker om att få låta försvarsmakten låna några av det allra senaste för utproving. Vad väntar vi på???

  SvaraRadera
 21. TOTTO

  Det må vara med en ny innebörd av ordet "låna" i så fall.
  Och är det möjligen så att du själv är anställd på "viss svensk industri"?

  SvaraRadera
  Svar
  1. @Anonym
   Den första meningen avslutas med punkt, så alltså ett påstående snarare än en fråga. Oavsett så är svaret: "fel" eller "nej".
   Frågan du ställer är inadekvat! Försök att i stället skriva något kreativt och seriöst som kan bidra till ett starkare försvar.
   Det kommer att bli jättespännande att läsa det Försvarsberedningen avrapporterar och det kommer säkerligen att betyda mycket framgent, men, vad gör vi idag och imorgon när vi kommer tillbaka till vardagen. Det är NU som gäller NU!

   Radera
 22. Allan -
  hälsa din partiledare och ge honom en eloge för att han i intervju i SvD idag 20 april visserligen ursäktade Regeringens underlåtenhetssynder efter 2004 års beslut och synnerligen efter att lackmustestet 2008 inte resulterade i justerat beslut. Dock tycker jag att han tydligt talade om att det fanns varningstecken man borde ha reagerat på.
  Nu väntar vi med spänning på hur Försvarsberedningen i sin rapport skall tackla sina felgissningar på vad som kan hända "under överskådlig framtid" , uttolkad 5 - 10 år.

  SvaraRadera
 23. Poor You! Jag tror att du i grunden vill värna det svenska försvaret. Tyvärr får du mest negativa kommentarer. Jag tror att du i din sfär söker göra något positivt. Den nivån vårt försvar nått efter (s) strävan efter nedrustning har tyvärr fortsatt efter alliansregeringens tillträde. Det är - kanske - bra att ni avser att öka ekonomin någon gång för FM. Vad jag efterlyser är dock en strategisk plan för försvaret av Sverige. Återupprättandet av regionala staber var gott, men de ligger ju hästlängder efter de gamla milostaberna. Det finns ännu inte relevanta skyddsobjektsförteckningar mm. Det finns ingen kapacitet för indirekt eld. Hur är flygplansvapnets förmåga till sjömålsbekämpning... Kan det finnas vettvillingar som tror att Hemvärnet kan genomföra fördröjningsstrid? Med vilka minor...
  Jag har tyvärr röstat Fp de senaste valen, pga dess försvarsvänlig retorik. I höst vet jag inte vad som gagnar min vilja, tyvär!

  SvaraRadera
 24. "Inget hindrar att den strategiska reserven omedelbart förläggs till Gotland, att den regionala staben i Stockholm får ett detachement i Visby och att kajen i Slite äntligen förbereds för förstörelse."

  Hejdundrandes medhåll från detta kvarter.
  I sanning sorgligt att se hur politiken tycks bortse från de grundläggande aspekterna, med förödande resultat. Vore minst sagt trist att i efterhand behöva säga "vad var det jag sa".

  Ytterligare ved på elden här: http://goupillon.wordpress.com/2014/06/17/en-veckas-forsvar-var/

  SvaraRadera