onsdag 27 juni 2012

Skott kom!

Enligt flera oberoende källor uppges en Visbykorvett idag ha avlossat ett provskott med RBS 15. Några närmare detaljer är ännu inte kända, men det hela anges som "lyckat".

Nu väntar vi på BOA.

Allan Widman

22 kommentarer:

 1. Allan
  Känner du lättnad över att dina tidigare förutsägelser rörande möjligheten att avfyra en sjömålsrobot ur visbykorvettens inre inte besannades?
  /Ove

  SvaraRadera
 2. Anonym 11:23,

  Jag känner naturligtvis lättnad. Och är nog inte ensam. Det man nu måste fundera över är om dagens event skulle genomförts utan politiskt tryck?

  Och detaljerna om utgången (hur övriga system påverkades) återstår att analysera. Och, som sagt, därtill ska BOA utverkas.

  Men idag var nog en stor dag för svensk, beprövad, sjöstridsförmåga.

  SvaraRadera
 3. Det vore nu väldigt dumt att avbryta projektet. 2014 ska alla fem visbykorvetter ha alla förmågor. Synd bara att luftvärnsrobotar fortfarande kommer saknas vilket är ett måste för att kunna använda fartygen fullt ut. Vi måste klara av att ha fullgod förmåga att skydda det egna fartyget och en grupp med fartyg.

  Jag tror erfarenheterna vi kommer ha fått av visby-projektet kommer att gynna oss till nästa stridsfartyg som anskaffas.

  Mvh

  SvaraRadera
  Svar
  1. Enligt försvarets hemsida så finns luftvärnsrobotar, är det inte så?

   Radera
  2. Initialt var det tänkt att Visbykorvetterna skulle får luftvärnsrobotar men på grund av ekonomiska neddragningar sänktes ambitionen: http://blogg.forsvarsmakten.se/marinbloggen/2012/01/19/marinens-utvecklingsplan-mup-beslut-i-stort/

   En bra diskussion om framtida luftvärnsrobotar finns här:
   http://navyskipper.blogspot.se/2012/02/omradesluftforsvar-med-visbykorvett.html

   Radera
 4. Som intresserad av "bang for the buck" måste man överväga antalet miljarder och år av försening för den förmåga som uppnås. FMV är noga med att understruka att man inte är i mål.

  Filmen visar en robot som flugit i ganska många decennier, jag hade hellre sett på båten.

  SvaraRadera
 5. Hans Lindblad försvarade med emfas och skicklighet sina ståndpunkter och åsikter - Han framstod dock aldrig som pinsam.

  Vad hindrar dig att se båten?

  Nej Allan, inse din okunskap, dina begränsningar och erkänn att du haft fel. Din trovärdighet som försvarspolitiker skulle tjäna på det. Din trovärdighet som debattör likaså.

  Just nu illustrerar du bara "surt sa räven" och det var väl inte meningen?

  SvaraRadera
 6. BOA för åtta RBS 15 är vad som krävs för att vi ska hävda innehav av förmågan. Jag kommer att kräva besked därom.

  Och det är inte så att jag är bitter, tvärtom. För två år sedan när Anders Grenstad lämnade som MI så sade han att "vi ska visa den där Allan Widman". På min blogg skrev jag då att "jag inget hellre vill". Inlägget finns fortfarande kvar.

  SvaraRadera
 7. Det här är väldigt positivt för vår förmåga att bekämpa ytmål och hoppas att samtliga visby korvetter snarast blir operativa med alla förmågor . Hoppas att vi slipper nu fler fördyringar och förseningar ty vi behöver alla försvarskronor i bekämpningsförmåga

  Jan-Olov

  SvaraRadera
 8. @Allan

  Har man kommit så långt i processen att man till slut ansett att säkerheten är uppfylld till den nivån att man anser att ett robotskott från fartyget är OK så bör inte ett kommande BOA vara något större problem.

  Detta styrks av att FMV är tydliga med att fartyget kommer att levereras till FM i slutet av 2012 med de förmågor som v5 innebär.

  Det som du, och den politiska nivån istället borde agera för är att tillse att de tidigare planerade lv-robotsystemet åter kommer upp på agendan, samt att samtliga fem fartyg bör få helikopterkapacitet så att fartyget blir kompletta.

  SvaraRadera
 9. Vågar någon seriöst påstå att systemet är användbart innan man skjutit en salva med alla 8 robotar utan skrovet brinner upp? Jag är tyvärr övertygad om att vi aldrig får se detta bevisas, då RB är dyra och fartyget är ännu dyrare. Tomma ord är gratis. /Bosse

  SvaraRadera
 10. @Bosse

  Hur många fartyg (i någon örlogsflotta world wide) tror du skjutit en salva om 8 sjömålsrobotar?

  Dessutom är det inte antalet som är gränssättande i första hand, utan själva konstruktionen av avgasutblåset.

  Dina argument är inte särskilt bra i den här frågan. FMV och industrin har precis bevisat att det gick att skjuta robot från Visby.

  SvaraRadera
 11. Gustav Wasa sa...

  Tidigare svenska kustkorvetter var mindre än Visby, likväl bestyckades de med vardera åtta (8) robotar av typ RBS 15 på sina väderdäck. Tidigare generationer av svensk kustkorvett var därtill till antalet fler.

  För att bestycka de blott fem Visbykorvetterna med mindre än vardera åtta (8) robotar av typ RBS 15 krävs antingen att den marina hotbilden i Östersjön under de kommande trettio (30) åren bedöms som varande fortsatt avspänd eller att RBS 15 i framtiden huvudsakligen avses skjutas från kustrobotbatterier på Gotland, Gotska Sandön och fastlandet.

  Alternativet att det anskaffas svenska fregatter med RBS 15 bör nog hänvisas till en marin försvarsutredning (MFU) med perspektivet bortom 2050.

  SvaraRadera
 12. Skipper,

  Om det inte är några problem att uppnå BOA, så blir väntan kort.

  Jag hoppas nu att FMV så detaljerat möjligt redogör för alla aspekter av provskottet. Det är man skattebetalarna skyldig.

  SvaraRadera
 13. Debatten är på gränsen till löjlig. Jag säger Grattis FMV! Bra jobbat. Med supportrar som en del av dem som deltager i denna blogg (mycket positiva är de inte) så förtjänar ni detta. Det måste vara en ganska brant uppförsbacke att gå till jobbet med allt det stöd ni får, även av försvarspolitiker. Fast det är ju klart i mångas ögon är ni nog i grunden illvilliga och aktieägare i SAAB hela högen.

  Att ni skulle vara eldsjälar och drivas av nit och redlighet samt plikt, det kan ju bara inte vara fallet. Det är nog så att Allan Widman har rätt. Det är beställarfunktionen som är dysfunktionell. Det kan väl inte finnas några kloka människor vid FMV som hela tiden tar fram dessa "dåliga projekt". Annat är det när den politiska fackkunnskapen kommer in i leken. Nya helikoptrar på en pisskvart. Det kanske är så att FMV ändå skulle läggas ned så kan ju Fö och Fi handlägga alla mtrlfrågor. De vet ju ändå bäst.

  Ödmjuka hälsningar

  Trött tjänsteman

  SvaraRadera
 14. Allan, gårdagens robotskott måste ha varit ett mycket bittert ögonblick för dig med tanke på dina kommentarer. Det är så sorgligt att en försvarspolitiker i riksdagen agerar på detta rent ut sagt barnsliga sätt, börja gapa om BOA direkt samt antyda att dina påtryckningar låg bakom skottet, det drar ju ett löjets skimmer över dig och politiker.
  Vi har en försvarspolitik i fritt fall som drivs av en alliansregering med stöd av bl.a dig och du håller på detta sätt i enskilda materielfrågor som om du jobbade på FMV eller HKV, vem missköter sitt jobb egentligen?
  Skärp till dig och gör ditt jobb så vi får ett bättre försvar av Sverige.

  //HH

  SvaraRadera
 15. Gustav Wasa sa...

  Vi hade i vår örlogsflottas ytattack också ett ansenligt antal robotar RBS 15 burna av våra till robotbåtar modifierade tolv torpedbåtar av Norrköpingklassen. Klassen gick i en omgång till sjöss med fyrtioåtta robotar av typ RBS 15.

  Dessa och våra tidigare sexton patrullbåtar av Huginklass med vardera 6 st sjömålsbekämpande robot 12 ersätts också kvantitativt av Visbykorvetternas sjömålsbekämpande förmåga.

  All förnödenhetsförsörjning av örlogsflottan, även för uppgiften nationellt försvar, avses i framtiden ske från två större nya logistikfartyg till sjöss. Inga tvättbyten eller ammunitionseffekter ska lastas över kaj till stridsfartygen. Allt förs fram på köl.

  Det är min bedömning att det inte är någon nackdel om antalet laddtillfällen RBS 15 mellan logistikfartyg och Visbykorvett till sjöss reduceras genom att Visbykorvetterna under beredskap och krig bär åtta (8) istället för till exempel fyra (4) robotar av typ RBS 15.

  Av ovanstående framgår betydelsen av att bestycka Visbykorvetterna med åtta (8) robotar av typ RBS 15. För att skarp roboteld ska kunna övas i fredstid under realistiska förhållanden kräver dagens Försvarsmaktsinterna regelverk ett BOA.

  En plattform utan riktigt övad besättning kan användas för prov och försök, men någon krigsmaskin är det inte och därmed inte heller något fullgott säkerhetspolitiskt instrument.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu är då inte Visby ett rent ytattack fartyg. Robotbåtarna hade även tung torped och andra egenskaper. I dagens ekonomi är de siffrorna du redovisar helt irrellevanta. Då hade vi ett mobiliserat försvar på 650 000 man. 1970 drog försvaret 3,5 % av BNP i anslag. Marinen hade andra fartyg också.

   Värt att notera är att Jagare stod för ubåtsjaktförmågan men efter deras avveckling fanns ingenting. Visby är förutom, med färre än åtta RBS 15, även ett Ubåtsjaktfartyg. Det är den kanske svåraste av Visbys uppgifter. Förutom det så skall den vara ett "minjaktsfartyg". Denna kombination är en eftergift till politiken. Jag vill minas att vi hade en försvarsminister (S) som allmänt tyckte om att hålla generaler väntandes i korridoren och som uttryckte att det inte skulle vara några plåtshabrak för Flottister att stå på brygan och glänsa på. Det finns då ingen öppen brygga att stå och glänsa på heller.

   Så är det med demokrati. När "folket" tar över fackmannaskapet som kan ta åratal att införskaffa så går kompetensen ned.

   Sedan har man säker ett antal rådgivare, kan man tro, de verkar tyvärr rekryteras ifrån fel (annat) vapenslag. Det är stora kompetenskillnader i olika frågor. Bara för att man har eller har haft uniform behöver man inte ha militärtekniska kunnskaper inom alla domäner.

   Det finns anledning att man har olika yrkesprofiler.

   Slagsmålet om samma pengar leder till denna dumma debatt.

   Ursäkta mina vilda spekulationer och insinuationer men det är svårt att låta bli.

   Morsning

   Också skattebetalare

   Radera
 16. Anonym 14:25, äntligen någon som ser igenom dimmorna!

  SvaraRadera