tisdag 15 maj 2012

Stödsystem?

En ny försvarsminister har helt andra möjligheter att agera, än dem som under lång tid blivit hemmastadda.

Jag har idag ställt följande fråga till den nya försvarsministern, Karin Enström:

Redan 2009 ansåg Statskontoret att införandet av stödsystemet PRIO i Försvarsmakten borde avbrytas. Projektriskerna tillsammans med en bedömd fördyring om 1,5 miljarder kronor låg bakom rekommendationen. För ett knappt år sedan föreslog även Försvarsstrukturutredningen (SOU 2011:36) att införandet av PRIO omedelbart skulle avbrytas i avvaktan på att andra handlingsalternativ utformades.

Enligt uppgifter i media har såväl armé- som flygstridskrafterna nu lidit stor operativ skada av försöken att hantera reservdelsförsörjningen i PRIO.

Vilka åtgärder är försvarsministern beredd vidta för att Försvarsstrukturutredningens förslag beträffande stödsystemet PRIO ska förverkligas?

Allan Widman

20 kommentarer:

 1. Vi väntar med spänning på Försvarsministerns svar ;-).

  Även vi i marinen väntar på reservdelar, fast i ärlighetens namn skall nämnas att det trots allt börjar sippra ut lite av varje till förbanden, med betoning på ordet sippra.

  SvaraRadera
 2. Äntligen!

  Allan, du är ett föredöme som politiker då du gör ditt jobb fullt ut till skillnad från många andra. D.v.s att du även följer upp viktiga frågor.

  Tack!

  (Väntar med spänning och stort intresse på svaret!)

  SvaraRadera
 3. Det är ju fullständig kalabalik i FM vad är det försvarspolitikerna inte förstår????
  Nu är det inte en omläggning av kursen som behövs utan KASTA ankarn, dra i nödbromsen eller kör skutan på grund! Vad som helst bara få stopp på vansinnet.

  SvaraRadera
 4. Välkommen till vår verklighet!

  SvaraRadera
 5. Vem bryr sig ?
  - att undersåtarna i FM så öppet är negativa till PRIO:s användargränssnitt
  - att chefer ofta hänvisar till PRIO:s låsta utformning och till bristande mandat i systemet när de inte kan/vill/vågar fatta beslut
  - att den civila omvärlden antar att uteblivna betalningar av fakturor beror på strul i PRIO, när fakturorna "bara" kommit bort i systemet
  - att beslutsfattarna runt PRIO inte verkar vilja veta vad PRIO får för konsekvenser för undersåtarna och deras uppgifter
  - .........

  (skulle kunna fortsätta i all oändlighet, men ......)

  Jag får sluta bry mig och i stället sjunka in i apatins bekväma tillvaro.

  SvaraRadera
 6. Att kasta PRIO i papperskorgen vore oerhört slöseri med pengar, vi lär inte få tillbaka investerade medel om kontraktet bryts. Skadan med PRIO är redan skedd och det gäller att göra det bästa av situationen. Om PRIO kastas bort behöver det ersättas av något annat, och vad skall användas som gapfiller?? Nej, håll fast vid inslagen väg. Inkörningsproblem finns alltid. Dock håller jag med om att nuvarande situation med reservdelsförsörjningen är en mindre katastrof. Dock är jag övertygad om att situationen kommer lösa sig. Andra alternativ finns inte varken för SAP eller FM.

  /H

  SvaraRadera
  Svar
  1. Instämmer helt. Att föreslå ett stopp utan att det finns några alternativ är minst sagt oansvarslöst och innebär bara att man skjuter problem och nödvändiga investeringar framför sig. Projektet är absolut nödvändigt för att Försvarsmakten ska få ordning på sin föråldrade systemstruktur. Inkörningsproblem finns alltid i stora projekt och måste självklart hanteras. Så stå upp och fullfölj!

   Radera
 7. I Sverige har PRIO gett FUBAR ett ansikte. Släpp fram en haverikommission.

  SvaraRadera
 8. @H

  Det finns ett ordspråk som handlar om att inte kasta goda pengar efter dåliga...

  Att argumentera för att fortsätta plöja ner pengar i PRIO bara för att vi redan har satsat så mycket torde vara en bra exempel på sådant.

  Frågan är, kommer det överhuvudtaget gå att få PRIO så "inkört" att det blir åtminstone lika bra som de system det ersatt/ska ersätta?

  Är det överhuvudtaget en bra idé att riskera att få precis samma kaos inom förnödenhetsförsörjningen som vi nu fått inom reservmaterielförsörjningen? Kanske dags att få ordning på reservmaterielen innan man ens tänker tanken på att även ersätta LIFT?

  Visst ska man hålla fast vid uppsatta mål. Men om man märker att man håller på att flyga rätt in i en bergsvägg är det rimligen vettigare att avvika från angiven kurs innan haveriet är ett faktum.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det har ju aldrig varit tanken att PRIO ska bli "lika bra" eller lika anpassade efter vår verksamhet som DELTA och våra andra system var

   Vi köper ju hyllvara och det var sagt från början att vi ska anpassa vår verksamhet efter systemet och inte tvärtom

   Så nu är det bara att se till att anpassa verksamheten, dvs skjuta till den personal och andra resurser som krävs för att verksamheten ska fungera ihop med PRIO

   Man måste ju ha gott om resurser om man först går och köper ett system för miljarder och samtidigt säger att man ska anpassa verksamheten efter det systemet

   Dessa resurser måste ju finnas planerade och budgeterade någonstans - eller?

   Radera
 9. Försäkringskassan avbröt SAP när räkningen var uppe i 10.000.000.000kr. Tyvärr ligger prsestigen som en våt filt över L24, så något "kommando tillbaka" lär det inte bli.

  SvaraRadera
 10. Beställarnas situation i förhållande till PRIO kan jämföras med alkoholistens situation i förhållande till spriten.

  Alkoholisten har redan gjort sig beroende. Varför då inte ta en sup till? Och en till, och en till... PRIO införs på motsvarande vis steg efter steg och i motsvarande grad ökar beställarnas beroende av dataprogrammet.

  Slutsats: Ansvariga beställare bör - i likhet med alkoholister - omhändertas för avvänjning vid sluten beroendeklinik.

  Flygsoldat 113 Bom

  SvaraRadera
 11. @ Flygsoldat Bom 13.00

  Då blir det tomt både i ÖB:s ledningsgrupp och runt regeringsbordet....

  SvaraRadera
 12. Anonym 13:40

  Och vem sörjer dem som gör allt för att förstöra vår försvarsmakt?

  Flygsoldat 113 Bom

  SvaraRadera
 13. Vem eller vilka fattade beslut om införskaffa PRIO? det fanns många signaler om att PRIO var ett dåligt system.
  Man ser nu flera höga chefer som inte längre tror på framtiden i FM, Man söker civila tjänster.

  Många år i FM

  SvaraRadera
 14. Den senaste tidens cirkus med FM Org 13, reach me, övergång till spec off, soldatboende mm mm har kraftigt demoraliserat officerskåren. Tidigare ytterst lojala, dugliga officerare har även de nu tröttnat. Försök hitta gnistan någonstans i FM. Jag träffar många olika människor från olika förband men gnistan hittar jag inte längre!

  SvaraRadera
 15. Vänner,


  Jag märker försvarsdepressionen. Inte minst inläggen på SvD:s ledarblogg talar sitt tydliga språk. Min tro är dock att det ännu måste bli lite värre, innan det blir bättre.

  I näringslivet talar man om kreativ förstörelse. Men där är riskkapitalet flyktbenäget. En given fördel jämfört med försvarsbranschen.

  SvaraRadera
 16. Problemet, kära Allan, är kanske att personalen blir flyktbenägen istället.

  SvaraRadera