måndag 2 maj 2011

Obama got Usama!

Alldeles riktigt; detta är ingen nyhetsblogg. Men det ger en fattig riksdagsledamot möjlighet att senkommet reflektera över stort och smått. Usamas hädanfärd kanske inte tillhör vare sig den förra eller senare kategorin, men har ju fått en oerhörd massmedial uppmärksamhet.

Min bedömning är att konsekvenserna blir begränsade, i all synnerhet på fältet i Afghanistan. al-Qaida och talibanerna är ju två vitt skilda rörelser. Självklart kommer även motståndet i Afghanistan att addera det nya martyrskapet till retoriken, men på det hela taget kommer det inte att göra varken till eller ifrån.

Möjligen är den politiska betydelsen större i en del europeiska förorter. Lars Nicander skriver idag på Brännpunkt om "homegrown terrorism". Hos en politiskt mer medveten och uppdaterad extremism i den utvecklade världen hade Usama bin Laden helt andra förutsättningar att utveckla ikon-status. Hans kamp var ju dessutom global i den meningen att all västerländsk "imperialism" var måltavla; inte bara den som uppträder i det bredare mellanöstern.

De operativa effekterna är sannolikt också små. Hans sista tid i Pakistan påminner mer om isolering och gisslanhållande än om ett genuint ledarskap. Hans möjligheter att verka som stöd för sitt platta nätverk och "fundraiser" måste ha varit ytterligt begränsade.

Störst betydelse får Usama bin Ladens död för amerikansk inrikespolitik. Obama har, med viss heder i behåll, både lyckats avveckla insatsen i Irak och straffat den ytterst ansvarige för "9-11". Det kommer amerikanerna inte att hinna glömma till nästa års presidentval.

Om bin Laden dödats för fem eller sex år sedan hade saken haft större dimensioner. Nu blev det ett föga överraskande slut på någon som i praktiken redan spelat ut sin roll.


Allan Widman

3 kommentarer:

 1. Överbefälhavaren har nyligen besökt det svenska flygförbandet på Sigonellabasen där han, enligt försvarets hemsida, flera gånger framhöll sin belåtenhet över hur snabbt förbandet kommit på plats och börjat leverera verkan till högre Nato-stab.

  ÖB tackade även personalen för allt det arbete de lagt ner för att så snabbt få insatsen att leverera effekt.
  – Nu kör vi hela vägen in i kaklet, avslutade han.

  Så synd att kakelsättare Juholt för närvarande är i färd med att resa en vägg - en kakelridå – som för överskådlig framtid kommer avskärma nationen såväl från det värdefulla internationella försvarssamarbetet som andra utrikespolitiska realiteter.

  Vart är vi på väg?

  SvaraRadera
 2. CIA flög en gång omkring över Angola med några Beech 200, baserade i Kongo och dessa turboprops med lång aktionstid, flög omkring och lyssnade efter radio och mobilsamtal och kunde känna igen fientligt folks röster mha dessa flygplan!

  Samma metod användes i Afganistan, så terroristerna fick sluta med all elektronisk kommunikation och börja med kurirer till fots!

  Hoppas Kadaffi kan mätas in med liknande metoder.

  SvaraRadera
 3. Det var tydligen även nu ett pejlat,avlyssnat telefonsamtal (mobilt?), som ledde till närheten till Usama Bin Ladens hus via en slarvig kurir!

  USA har hittat flera knarkkungar i Sydamerika m.h.a flygburen avlyssning/pejling av mobilsamtal. När flygoperationen har lyckats, har man pejlat på marken i städer eller flugit ut soldater i buschen till någon knarkfabrik.

  SvaraRadera