fredag 29 april 2011

Sist in och först ut

Ja, dagens stora nyhet är att efter en knapp månad har de rödgröna tröttnat på en insats i enlighet med resolution 1973. Vi har nu som litet land gjort vår insats och betalat "vår del av kostnaden". Så säger Håkan Juholt, numera underordnad ledarskapet för vårt största politiska parti. Den konservative Werner von Heidenstam ansåg för redan ett sekel sedan att medborgarrätt inte borde heta pengar, men i vår tid ska säkerhet till person tydligen nagelfaras utifrån belastningen på vår statsbudget. Inbillar mig att första maj-talet kommer att handla om vår alliansfrihet och speciella förutsättningar att höjas över varje misstanke om ställningstaganden i andra länders inre angelägenheter. Inte nytt, men sorgligt.

På Flygvapenbloggen uppfattar jag att Silwer söker stöd för ett mandat som även innebär att vi bekämpar mål på marken. Det som är själva kärnan i FN:s resolution; nämligen att skydda civilbefolkningen mot Khaddafis urskiljningslösa våld. Han blev inte direkt bönhörd idag, trots att vi i planerade operationer mot markmål är väsentligt bättre rustade. Därtill kommer vår förmåga att höjas när FL 01 inom tre veckor också får L 16.

Minns tydligt Juholts ord om internationella insatser i Sälen för något år sedan: "Går vi in tillsammans med andra länder, ska vi också gå ut tillsammans". Tomma ord. Just nu är socialdemokratin lika statsbärande som Miljöpartiet under Birger Schlaug och Eva Goes. Vi ska vara sist in och först ut.


Allan Widman

6 kommentarer:

 1. Ofattbart att Juholt och sossarna nu vill avbryta Libyen insatsen, redan innan dom civilas liv säkrats mot Kadaffis Raketartilleri och stridsvagnar! När jag hörde Juholt en gång, prata om NBF och att man kan vinna framtida krig med informationsöverlägsenhet, så befarade jag att han skulle vara rädd för att göra en aktiv insats med vapen!

  Övertse Kadaffi har nu hållit TV-tal och utan problem minerat hamnen utanför Misrata. Man undrar verkligen vad NATO:s jagare och fregatter gör i Medelhavet och varför inte dom stoppar mineringar. Att Kadaffi får fortsätta att behålla sina tv-sändare är obegripligt och har han tillgång till TV-satelliter,så är det bara stänga av. Gick det bra att stänga av Iraks och Bagdads tv, så lär det väl gå lika bra här!

  Sen varför inte krigsfartygen med modern AESA radar kan mäta in Kadaffis artilleri och ge moteld är märkligt. Fartygen har mycket längre räckvidd och borde klara detta bra.

  SvaraRadera
 2. Till sist kom så 72-årige Leon Panetta fram till försvarsministerposten. Jag har inte hört någon säga att detta är ett olämpligt val.

  I och för sig i en krigförande stat, som naturligt nog alltid värdesätter erfarenhet och sakkunskap i militära frågor högre än stater som lever i djupaste fred och därtill i en demokrati där politikerna i allra högsta grad lägger sig saker, som valet av framdrivning för sin nästa generation av spetsigt stridsflyg.

  Kan det hända där, kan det hända här om ungefär ett kvartssekel.

  SvaraRadera
 3. newborg: En god tanke att genomföra artillerilokalisering. Dock finns det inga garantier för godtagbara beräkningar av collateral damage eftersom man inte ser målområdet. Ett indirekt eldsystem som ger eld från ett bostadsområde som sedan bekämpas med artilleri ger inte en positiv utgång.

  SvaraRadera
 4. Hrm, lika statsbärande som... Jo, annat var det när Marianne och jag var rör... Då du, då var det statsbäreri...:-)

  SvaraRadera
 5. Jag noterar att Birger Schlaug tydligen anser att Khadaffis slakt av den egna befolkningen är något som man raljera och skoja om. Trist.

  Miljöpartiet har ju faktiskt ibland lyckats skilja sig från sina kompisar i (V) och (S) och bidra till en reell och positiv utveckling av Försvarsmakten.

  Det vore trist om hela oppositionen ska sitta på läktaren, tydligt anförda av Jimmie Åkesson. Människorna i Misrata lär inte delta i någon hyllningskör.

  GMY

  Sinuhe

  SvaraRadera
 6. Varför inte flytta FL01-styrkan lite österut för att upprätta den så behövda flygförbudszonen över Gazaremsan ? Fast det får väl kanske kallas FG01...

  SvaraRadera