fredag 8 april 2011

Alltför snälll

Scipio hade rätt. Vi har tillräckligt många "censorer". Nu slås en slöja av patriotism runt FL 01. Varje ifrågasättande eller synpunkt stämplas som "underminerande" av den personal som vågar livet för de svenska färgerna. Det är politiskt slugt, men bidrar knappast till att bristande förmågor blottläggs och avhjälps.

Och då spelar det ingen roll om man redan för två år sedan ifrågasatte det rimliga i att våra enda marmålskrobotar valdes bort vid ensningen. Eller att vi har ett fortfarande pågående förmågeglapp när det gäller stridsledning. Have Quick är bättre än inget, men lägesbilden?

I denna anda av nationell uppslutning hörs nu märkliga ställningstaganden. En mycket auktoritativ källa säger till media att "vi ska få L 16 till Libyen". En ännu mer auktoritativ källa säger att "nej, L 16 ska vi ju bruka här hemma, inte i Libyen". Snart vet jag inte ut eller in.

När jag startade den här bloggen för drygt två år sedan refererade jag till min företrädare som försvarspolitisk talesman, Hans Lindblad. Han ansåg sig alltför snäll. Trots löften om motsatsen har jag också blivit det. Bättring utlovas.


Allan Widman

4 kommentarer:

 1. Om vi inte kan/får använda L 16 i Libyen försvinner hela vitsen med att byta till L 16 för FM. OM det blir kris i vårt närområde och vi behöver NATO för att hjälpa oss (förutsatt att de är villiga att ställa upp och försvara oss), MÅSTE NATO hjälpa oss för om vi står själva kommer vi inte kunna kommunicera krypterat ens för vårt eget försvar.
  Vem tänkte igenom det här?

  SvaraRadera
 2. Flera av de länder som ingår i insatsen använder inte länk 16. Det hindrar inte att länk 16 i insatsen ändå är ett mycket bra stöd.

  SvaraRadera
 3. Henrik,

  Det är inte alls säkert att någon tänkte igenom det här. Som medlem av NATO hade vi ju kunnat ställa krav. Men medlemskap är ju politiskt otänkbart eller i alla fall synnerligen avlägset.
  Vårt beroende är nu ensidigt.

  Mvh


  Allan Widman

  SvaraRadera
 4. Jag tycker inte det är fel att kritisera politiker för att dra upp helt irrelevanta frågor om försvarsmaktens förmåga då medierna är helt besatta av den unika utlandsmission som satts igång.

  Att lyfta frågan om Robot 75 som alla vet inte är integrerad på JAS 39C/D är så otroligt onödigt vid den tidpunkten.

  Att uttala sig om L16 utan att veta vad som gäller. Är onödigt.

  Att påstå att ett urgammalt vapen som Rb75 skulle vara bättre än GBU-49 är inte bara irrelevant utan även fel.

  Det är därför önskvärt att personer med okunskap håller sig borta från den upphetsade mediekår om dessa personer har politiskt uppmärksammad ställning.

  Som Wiseman sagt, L16 är inget krav. Dock har FM tagit med sig L16 om NFZ kravet eller rollen för JAS 39 ändras.

  SvaraRadera