fredag 18 mars 2011

Demokratins vapensmedja

Förr eller senare kommer varje vapen vi levererar till en diktatur att användas mot dess egna befolkning. Det är närmast en naturlag.

Samtidigt måste vi, som själva i demokratisk ordning beslutat att ha ett väpnat försvar, tillåta andra demokratier samma möjlighet. Att vara demokratins vapensmedja är inget att skämmas för.

Allan Widman

3 kommentarer:

 1. Vem bestämmer om det är en demokrati?
  Hur mycket valfusk ska tolereras?
  Om landet har fria val, fast journalister förföljs, är det en demokrati?
  Kommer inte länder som ser sig själva som demokratier att bli förolämpade om inte vi erkänner dess demokrati status?

  Om både logiken och det moraliska i det här ska följas så måste även demokratier som befinner sig i krig kunna köpa Svenska vapen. Att inte hjälpa demokratier som försvarar sig mot en invaderande diktatur, skulle rimma dåligt med denna logik och moral.

  För att ta det ett steg längre, rebbelgrupper då, sådana som kämpar för demokrati, ska de få köpa Svenska vapen (Libyen Tex.)? En demokrati som ligger i krig med en annan demokrati, hur behandlar vi dem.

  Mäskliga rättigheter då, hur många anmärkningar ska tolereras, Sverige har till exempel flera anmärkningar?
  Ett par exempel på länder att tänka på är: Ryssland, Thailand, Pakistan, Afghanistan, Turkiet, Georgien, Jordanien, Irak, Kasakhstan, Södra Sudan, Venezuela och Mexico.

  Ett lite mer genomtänkt förslag hade varit bättre än ett populistiskt slagord!

  SvaraRadera
 2. Zeta,

  Det blir en bedömningsfråga. Nu är demokratiparametern inte ens uppe för bedömande. Blir det bättre eller sämre? Perfekt är inget vi kan hoppas på.

  Mvh


  Allan Widman

  SvaraRadera
 3. Diktaturer är sällan vare sig politiskt eller ekonomiskt särdeles dynamiska statsbildningar.

  Diktaturer bejakar sällan kreativitet och innovationer. Följaktligen är de allt som oftast begränsade med avseende på kreditvärdighet.

  Sverige lägger ner sina ambassader på växande marknader och behåller ambassaden i Pyongyang. Så länge som Sverige har miljarder i exportkrediter att bevaka för bland annat de Volvo 144:or som rullar som taxibilar i Nord Korea kommer det vara på det sättet.

  - Gör gärna affärer med diktaturer, men kräv alltid kontantbetalning vid leverans!

  Svenska skattebetalare ska inte behöva subventionera diktaturers hunger efter vapen och andra finfina svenska kapitalvaror.

  SvaraRadera