måndag 28 september 2009

If it aint wrong, don't fix it!

Ja, alla seriösa försvarspolitiker borde engagera sig för Hästveda. När detta berg läggs ned blir sannolikheten för implosion, i en av våra mest fundamentala förmågor, gränsande till visshet.

Redan nu knakar det i fogarna. Nya arbetsmiljörapporter är på väg, men de kommer säkert att viftas bort. Myndighetsledningen kommer istället att hänvisa till det ohållbara i att locka människor till arbete under jord.

Och kanske är det så att en del NBF-visionärer inte kommer att gråta innerligt över Sveriges tillkortakommanden på stridsledningssidan. När förmågan inte finns måste vi ju bygga upp något helt nytt! Många vita pappersark kan fyllas med power-points och konsultteorier.

Samtidigt övar Sverige sin beredskap. 1 600 soldater deltar tillsammans med våra mest avancerade plattformar. Att just nu visa närvaro är viktigt, men pressmeddelandena från Högkvarteret nämner inte varför. Sakta men säkert glider vi tillbaka till ett välbekant mönster.

Visst är det märkligt att samtidigt som vi markerar mot det förflutnas uppdykande skuggor lämnar vi det som är beprövat och fungerande. If it aint wrong, don't fix it.

I övermorgon håller Folk och Försvar samt Folkpartiet ett seminarium om läget i Afghanistan. Bruce Acker, USA:s försvarsattaché, Anders Lindström, Torbjörn Pettersson, SAK, med flera ska ge sina perspektiv på vår närvaro. Dessvärre är det sedan ett tag utsålt, men på denna blogg kommer eventuella överraskningar att redovisas.


Allan Widman

9 kommentarer:

 1. Vaket Widman! Såg precis inslaget på Sydnytt (smygnedläggning av F17) och konstaterar att myndigheten Försvarsmakten sin vana troget inte följer de folkvaldas direktiv.
  Kan man tolka de som en "makt"-demonstration eller panikhandling, utan långsiktighet?

  Vad gäller Hästvedas vara eller inte vara så ställer jag mitt hopp helt till Er politiker.
  Förmågan till hävdande av Svenskt territorium vet jag inte hur FM tänker lösa, eftersom de inte finns några handlingsplaner.

  Flygstridsledning av våra flygförband löser vi idag till 80%, som du mycket riktigt påpekade i ditt förra inlägg. Av dessa 80% löser LFV ca 9%, till en kostnad av ca 27 miljoner, detta blir ca 39 000kr per flygpass (Hittills i år).

  Eftersom vi ser att bla flygskolan framöver ska utöka antalet flygpass, så är de en inte allt för vågad gissning att FM behöver köpa mer tjänster från LFV. Dessa kostnader per år räcker många år för att betala driften för bla Hästveda...

  SvaraRadera
 2. Eller så kan man ställa in all verksamhet i Enköpingslekstugan i en månad så är driftskostnaden för berget i syd betald för hela året.

  SvaraRadera
 3. Noterade för övrigt att det flyger Gripen från Uppsala i veckan. Det är väl inte så att man använder den "överflödiga" Uppsalabasen för att ombasera till i samband med övning Dagny II?

  SvaraRadera
 4. @ Draken
  Om LFV tar 39 000 kr / pass. (som man dessutom kan merutnyttja för civil trafik) Vad kostar En timme militär ledning?
  STRIL ropar på vargen för jämmnan, det är inte trovärdigt längre.
  Det är skillnad på att göra saker rätt och att göra rätt saker!

  Nilsson

  SvaraRadera
 5. Per!
  Det är uppenbart att de inte finns kunskap bakom dina uttalande... De militära pass som övervakas av LFV är av väldigt "enkel" natur, inte vid övningar med flera enheter inblandade och definitivt inte vid skarpa insatser.
  Flygledaren håller inte i civil trafik samtidigt som man övervakar militär trafik i sektor.

  Du får gärna ge exempel på när STRIL ropat på vargen, va nu de är?
  Och vad är rätt saker? Att inte lösa uppgifter enligt regleringsbrev?

  SvaraRadera
 6. Allan -
  Eftersom det hänt ett par gånger att jag kritiserat dig vill jag bara tala om att jag i detta ärende stöttar dig och önskar dig lycka till i ditt agerande!

  SvaraRadera
 7. Om Sveriges ansvar för Afghanistan i enlighet med regeringsdeklarationen är långsiktigt, så bör riksdagen nu i höst besluta om en flerårig fortsatt svensk insats därstädes.

  RPS och Sida kommer aldrig att lyckas planera, avsätta resurser och rekrytera för fler än dagens enstaka civila rådgivare till Afghanistan om de inte ges tydliga direktiv och beslut på papper om ett flerårigt svenskt engagemang.

  SvaraRadera
 8. MagnusB: Precis så är det...

  SvaraRadera
 9. Wiseman: om det inte vore så tragiskt så skulle det vara stor humor

  SvaraRadera