tisdag 5 november 2013

Finns alltid mer att göra

Bland annat mot bakgrund av det svenska Hemvärnet med de nationella skyddsstyrkornas möjligheter att stärka sin roll inom Host Nation Support har jag idag ställt förljande fråga till försvarsministern:

 Skriftlig fråga till statsrådet Enström: Hemvärnets samarbete med US National Guard.
Flera av Sveriges grannländer samarbetar sedan lång tid med US National Guard inom ramen för The State Partnership Program.
Norge samarbetar med Nationalgardet i Minnesota, Estland med dito i Maryland, Lettland med Michigan, Litauen med Pennsylvania och Polen med Illinois.

Samarbete är inte reserverat för Natomedlemmar. Sydafrika samarbetar med nationalgardet i delstaten New York och Thailand med dito i Washington, Israel med National Guard Bureau och Jordanien med Colorado.

- Vad avser statsrådet vidta för åtgärder, så att Hemvärnet med de nationella skyddsstyrkorna kan inleda ett samarbete inom The State Partnership Program med US National Guard?


Allan Widman

38 kommentarer:

  1. Så kan vi ju alltid sätta upp en ny stab på en 30-40 man som hanterar detta samarbete...

    SvaraRadera
  2. Det finns huvudsaker att göra, och så finns det bisaker att göra. Tur att prioriteringarna är klara.

    Aktiviteten i fråga är säkert billig åtminstone och något gott kan väl komma ur den. Vi följer ju amerikanska exempel i många andra fall. Vi väljer att följa amerikanska standarder trots att de avsätter t.ex. 800 man att göra samma arbete som 2 man ska göra i Sverige. Vi inför deras försvar, men bättre. Varför koordinera inryckning och utbildningsrytm när man kan låta personal komma och gå som de vill? Vi outsourcar militär verksamhet när de har lärt sig att det inte blev så bra. Vi låter outsourca centrala delar av förbands- och förmågeutveckling (där materielsystemkravställning är hårt integrerat) till FMV och antagligen vidare till civil industri (eftersom FMV kärnverksamhet är professionell upphandling och inköp), när USA mastodontprojekt FCS till Boeing gick i stöpet och blev en teknikorgie utan dess like. Vi vill se ut som amerikaner och skjuta med amerikanska vapen, för svenska är både dyrare och sämre. (Vi har ett girigt försvarsindustrikonglomerat som bara försöker blåsa våra folkvalda och skattebetalarna - det är nämligen en långsiktigt smart strategi för ett vinstdrivande företag att blåsa sina kunder. Se bara hur försvarsindustrin fungerar i USA med sin lobbyverksamhet. Har ju sett på film hur det går till. Det funkar säkert precis likadant i Sverige.) Vi inför amerikanska krav på personalens globala rörlighet, men är smarta och avstår från det som är kostnadsdrivande, t.ex. att bygga upp stora dyra miniamerikanska samhällen på baser i andra länder och erbjuda familjeboenden, vi skiter i dyra pensioner och särskilda sjukvårdsförmåner, försäkringskassan duger, vi låter personalen ligga ute länge och betala förmånsvärde för burkmat istället för att de ska återhämta sig på en näraliggande bas med sin familj som för övrigt i Sverige ändå bara skulle stanna hemma eftersom frugan gör karriär och vägrar vara hemmafru. Vi är ju jämlika i den mening att två inkomster krävs för att försörja en familj.

    Nä, USA och Sverige är väl så lika som två nationer kan vara. Det som funkar där måste väl också funka här?

    Skönt att se att initiativförmågan inte avtar, även om försvarsförmågan är ett minne blott.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag anar ett visst mått av ironi i ditt inlägg. Riktigt bra ironi ligger ju i gränslandet mellan fiktion och verklighet. Din ironi är väldigt bra men egentligen kanske alldeles för nära sanningen....

      Radera
    2. För den lever i uppfattningen att myten är verklighet så kanske ironin blir otydlig.

      Annars andas väl kommentaren mer uppgivenhet, cynism och bitterhet än ironi. Ännu ett tomt slag för en förlorad sak där dumheten ideligen bedrar visheten.

      Radera
  3. Gustav Wasa sa...

    Självklart ställer Host Nation Support krav på personal, som man slipper om man inte är med i Nato eller avskriver all vänligt sinnad hjälp på svenskt territorium.

    Väg- och vattenbyggnadskåren (VVK) var under åren 1851–2010 ett kostnadseffektivt sätt att organisera reservofficerare med civilingenjörsexamen och kvalificerad befattning i det privata näringslivet.

    Officerare från VVK krigsplacerades också inom Byggnads- och Reparationsberedskapen (BRB).

    Det torde gå att bemanna svensk Host Nation Support med förbindelse-, stabs- och tolkpersonal, som är väl förtrogen med internationell logistik samt svenskt näringsliv som tidvis tjänstgörande.

    Eftersom Host Nation Support är territoriell verksamhet och bör vara landsomfattande, så ligger en lösning med reservofficerare inom hemvärnet nära till hands.

    SvaraRadera
  4. Så här kommer nog svaret från Karin Enström att se ut:

    Allan Widman har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta avseende uppdraget territoriell integritet som är Hemvärnets och de nationella skyddsstyrkornas primära uppgift.
    Försvarsmakten ska försvara Sverige och främja vår säkerhet genom insatser på vårt eget territorium, i närområdet och utanför närområdet. Myndigheten ska också upptäcka och avvisa kränkningar av det svenska territoriet och i enlighet med internationell rätt värna suveräna rättigheter och nationella intressen i områden utanför detta.
    Försvarsmakten ska med befintlig förmåga och resurser bistå det övriga samhället och andra myndigheter vid behov. Myndigheten har ett antal hemvärnsförband från de nationella skyddsstyrkorna att tillgå som bidrar till att lösa uppgiften.
    Det är Försvarsmaktens ansvar att inom ram för tilldelade medel avdela personal och bemanna förbandet så att ansatt beredskap kan upprätthållas och uppgiften lösas.
    ********************************
    Har vi hört det förut?

    SvaraRadera
  5. Tobbe T,

    Misstänker att Ditt antagande kommer att ligga nära sanningen. Men ibland är frågan mera intressant än svaret.

    Allan Widman

    SvaraRadera
  6. Inom försvarsmakten används frekvent uttrycket: det blir bättre nästa år. Oftast blir det förstås inte det, men det finns ändå en tröst i att kunna se fram emot en ljusare framtid.

    När det gäller den nu förda försvarspolitiken är då en sak säker. Det BLIR bättre nästa år. Att det skulle kunna bli sämre än just nu är nämligen inte möjligt.

    Så ha förtröstan och tappa inte hoppet.
    Det blir bättre nästa år!


    /Tomhylsan

    SvaraRadera
  7. Gustav Wasa sa:

    Per Albin Hansson skriver i sin dagbok 6 dagar innan Finland och Sovjetunionen i Moskva undertecknar fredsfördraget efter vinterkriget:

    "Drömde i natt att Stalin var i stan och skulle tala på ett möte och var arg över att det inte kom något folk."

    Aldrig mer kommer en svensk statsminister från ett statsbärande arbetarparti att låta en utländsk potentat störa sin nattsömn.

    (Citatet ovan är från Krister Wahlbäcks bok Regeringen och kriget - Ur statsrådens dagböcker 1939-41 utgiven av Prisma 1972)

    SvaraRadera
  8. Jag kan tycka att din fråga är intressant av den anledningen att du kanske kan få reda på något som HV inte skall göra. Som det är nu kanske det blir enklare att börja i den ändan ;-)

    För något år sedan var det väldigt viktigt att, i nästan varje mening, påpeka att HV var en del av armen och en grundbult i det svenska försvaret.
    Numera tycker jag mig läsa och höra att HV glider iväg utanför och skall behandlas i särskild ordning.
    Detta gäller både när det gäller satsningar och nedskärningar.
    Är det kanske så att HV är på väg ut ur FM eller tvärtom:-))

    Det hela kanske bara är ett anfall av konspiratoriskt tänkande från min sida?

    Det som inte sägs i svaret på din fråga kanske kan ge en fingervisning?

    Teaterdirektören.

    SvaraRadera
  9. KD har förslagit att en tilläggs uppgift till hemvärnet skulle vara Host Nation support.
    Jag delar den inriktning vilket naturligtvis kräver en utökad organisation men inte så mycket.
    Vi är redan i dag i aktuell terräng vid beredskapshöjning flygbaser och hamnar så det är framförallt trossdelarna som behöver utökas samt flankskydd för framgrupperade markförband hvinsatskompanier med understöd,ingenjörsförband mm samt givetvis ett lv paraply..

    Inom hv önskar vi en ökad integrering inte tvärtom med armen och försvarsmakten.
    Personligen anser jag att vi är väl injackade nu inom armen som jag tror delas av de flesta men att de saknas en del mtrl för att vara fullt kompatibel med försvarsmakten speciellt ledningsystem men det finns en tidsatt plan där så det är på gång..
    Vi känner oss redan idag särbehandlade genom 1,8 Miljarder på 20904 hv soldater och 338 anställda organiserade i 4 militäregioner och 40 hvbataljoner.
    Skall då jämföras med 22733 soldater 19525 anställda och dryga 40 miljarder inom försvarsmakten i övrigt (läge aug 2013).
    ..
    Jag är inte tvärsäker på att HSN mha National Guard är en god ide såvida de inte har en deploybar del till Sverige-då är jag personligen intresserad om det kan åstadkomma styrketillväxt.

    mvh/Kn jan-olov Holm Hemvärnsbefäl

    SvaraRadera
    Svar
    1. Någonting är dock på väg att hända.
      På senare tid (läs hösten) har jag kommit i kontakt med flera GSS/T som slutat sin anställning eller aldrig påbörjade den. De har samtliga gått tillbaka till HV.
      Jag har givetvis ställt frågan om varför och fått följande svar.
      Bättre, fler och seriösare övningar inom HV!
      Kamratskapet utvecklas även på fritiden.
      Enkelt och smidigt att få kontakt med personalen på HVgrupperna.

      Dålig hantering och uppföljning från förbanden.
      Svårt att få kontakt och svar från handläggarna.
      Ofta felaktig information från handläggarna.
      Mycket flum och HTG under de så kallade KFÖerna.
      Mycket tjafs om ersättning och långdragna utbetalningsärenden.

      Oroande är dock signalerna jag får från de nyss avslutade GMUerna.
      Ett exempel.
      51 kallade
      41 ryckte in
      29 genomförde
      5 funderar på att gå vidare till provanställning.
      0 till HV!

      Detta på en GMU anordnad av en HVgrupp!

      SUCK!

      Teaterdirektören.

      Radera
    2. @Teaterdirektören
      GMU har ordnats genom central planering och intag.RikshvC var starkt emot detta om jag förstått de hela rätt.
      Som väntat blev resultatet mediokert.
      Nu kommer detta att ändras tillbaka till läget innan så att det blir en lokal process på utbildninggrupperna igen.
      Tyvärr minskar antalet GMU platser till nästa år för hv vilket är på ren svenska åt h..e.

      Radera
    3. Hmm...I det exemplar av HV-tidningen vi har fått oss till del här på teatern är antalet soldater inte 22733 utan GSS/K är 4964 och GSS/T 2053 även om rubriken säger annat.
      Tidningen skriver inte heller ut om antalet HV-soldater är krigsplacerade eller sådana som endast tecknat kontrakt. Jag misstänker, med tanke på den senaste redovisade siffran över antalet krigsplacerade, att det som redovisas är antalet tecknade kontrakt. Den siffran säger absolut ingenting mer än att ett visst antal visat intresse.
      Det framgår inte riktigt hur man räknat.
      När man räknar på anställda inom staberna, utbildningsgrupper, stridsskola m.m. utgår man från antalet befattningar!
      Denna siffra är inte av så stort värde om den jämförs med antalet verkliga anställda!
      Både text och siffror haltar lite i artikeln.
      Budskapet kommer tyvärr bort.
      Dessutom saknar jag de anställda och reservare som är krigsplacerade vid HV! Var redovisas dessa?
      Sedan kan jag även i denna artikel läsa att man vill hålla isär försvarsmakten och hemvärnet!

      Pust!
      Teaterdirektören.

      Radera
    4. @Teaterdirektören
      De är de antal individer som är krigplacerade inom hemvärnet!

      mvh Kn Jan-Olov Holm Hemvärnsbefäl

      Radera
    5. Hm... då är det till att gratulera Hv till den fantastiska uppgången och samtidigt undra varför man är orolig över kommande rekrytering.
      En ökning från strax över 12000 krigsplacerade 2012 (redovisade i HV-tidningen 2012)till dagens siffror (21300) på ett år är ju närmast ett mirakel!

      Hmm....? Känns ändå som man trixat lite med redovisningen!

      Teaterdirektören.

      Radera
    6. Ett mycket stort antal som genomfört intro under 2013? Ca 9000 st?
      Enligt rikshemvärnschefen, på senaste tinget, ligger avtalsuppfyllnaden trots en liten höjning på strax över 50% i riket.
      Detta skulle innebära en ökning av tecknade kontrakt med över 20000 till cirka 40000 på ett år!
      Trots allt detta är antalet godkända/certifierade skyddsvakter kvar på ungefär samma nivå som tidigare! Vid senaste uppdateringen i datamaskinen (2013-09-03) var de 7822 st i hv.

      Det är inte så att man helt enkelt räknar alla som någon gång i närtid skrivit på ett /kontrakt/avtal och kallar dem för hv-soldater?
      Allt annat vore en sensation!

      Det blir väldigt svårt att debattera när man blandar päron, äpplen, plommon och diverse fallfrukt i samma korg!

      Teaterdirektören.

      Radera
  10. @Jan-Olov
    Nationalgardet har skickat stora enheter till både Irak och Afghanistan så vid ett utdraget krisläge kring Östersjön skulle de förmodligen stå för delar av en andra eller tredje amerikansk rotation.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Gustav Wasa sa...

      Vare sig Afghanistan eller Irak var formella partners till US National Guard den elfte september 2001. Och GWOT siktade till att börja med mot att snabbt deklarera "Mission Accomplished".

      Vid förberett territoriellt försvar (Nato Contingency Planning) däremot är det långt ifrån uteslutet att US National Guard ansvarar för första insatsen/bekämpningen.

      Betänk att delstaternas nationalgarden inte kan betraktas som lokalförsvarsförband. De flyger de flesta varianterna av spetsigt stridsflyg, transportflyg och helikoptrar.

      När 131st Bomb Wing (131 BW) från Missouri Air National Guard startar med B-2 Spirit från Whiteman Air Force Base, så kan det vara på skarpt uppdrag av United States Air Force Global Strike Command. Och absolut inget hörn av världen ligger utanför dess räckvidd med lufttankning flera gånger ut och flera gånger hem.

      Det är således allt som oftast inte särskilt mycket av traditionellt svenskt hemvärnsstuk över US National Guard och dess stridskontakter.

      Radera
    2. @Gustaf Wasa
      De har inte samma beredskap som de reguljära förbanden, men de är helt klart mer att likna vid GSS/T än HV.

      Radera
    3. Gustav Wasa sa...

      Självfallet bevakas den svenska personalförsörjningsreformen av många stater runtomkring i världen. Svenska försvarsministrar har i offentliga sammanhang redogjort för det stora intresset i bl a Tyskland och Österrike för våra erfarenheter av vad som internationellt ofta benämns som "All-Volunteer Force".

      Som så ofta väljer vi unika lösningar. Vi vill inte ha "boot-camp" och vi vill inte ha några inlåsningseffekter. De blivande yrkessoldaterna ska utbildas på så många ställen som bara är möjligt och de ska så enkelt som möjligt kunna sluta när som helst, vare sig det är under utbildning eller mitt i en insats.

      Jag är ytterligt tveksam till om någon amerikansk guvernör eller senator är beredd att lära sig av det svenska exemplet?

      Se gärna US National Guard som den mest kompetenta och slagkraftiga stridskraft som kan tänkas delta i försvaret av svenskt territorium idag, imorgon och under överblickbar framtid.

      Betänk att all svensk försvars- och säkerhetspolitisk planering arbetar med tidshorisonten bortom nästa mandatperiod och förordnandet av nästa Överbefälhavare efter Sverker Göransson.

      Radera
    4. Gustav Wasa sa...

      Vem tror att svenska GSS-T förband någonsin kommer att nå upp till samma krigsduglighet och beredskap som US National Guard i Vermont?

      Radera
    5. @Gustav Wasa
      Det beror på; menar du i en PowerPoint-presentation eller i verkligheten?

      Radera
    6. @forsno

      Tack för sakupplysningen.

      mvh kn Jan-olov Holm Hemvärnsbefäl

      Radera
  11. @Allan Widman
    Stark insats i kammaren i fredags! Skönt att någon i debatten varken läste innantill eller hade foliehatten på (det verkade vara antingen eller som gällde för övriga talare).

    SvaraRadera
  12. Forsno,

    Tack. Beklämd över att så få reagerar över att Snowden nu är "inbedded" med FSB. Vare sig han ville eller inte har han nu blivit ett anti-amerikanskt fjärrstridsmedel. Tänker också på Putins hedervärda villkor för hans fristad i Ryssland - "på villkor att inga nya avslöjanden görs mot USA". Det var i somras det...


    Jan-Olov,

    Funderade på de siffror Du redovisade i kommentar ovan: "Skall då jämföras med 22733 soldater 19525 anställda och dryga 40 miljarder inom försvarsmakten i övrigt (läge aug 2013)". Varifrån är dessa numerärer hämtade?

    Allan Widman
    ..

    SvaraRadera
  13. @allan

    Siffrorna finns redovisade i nya numret nr 5 av Tidningen hemvärnet s12-13.
    I de 19525 ingår 338 anställda från utbildninggrupperna,hvss samt Rikshvchefen/Rikshvavdelningen alltså total siffran alla HELTIDSanställda.
    Total anatlet militär personal är 22733 hel+deltidsanställda.


    Antalet hv soldater har ökat något sedan aug och enl välunderättad källa rikshvC så är siffran 21300 21 oktober.
    Instämmer i Snowden som fjärrstridsmedel.

    mvh kn Jan-Olov Holm hemvärnsbefäl

    SvaraRadera
  14. Svaret från Försvarsministern placerar nu bollen på FMs planhalva.

    "Allan Widman har frågat mig vad jag avser vidta för åtgärder, så att Hemvärnet med de nationella skyddsstyrkorna kan inleda ett samarbete inom The State Partnership Program med US National Guard?

    Hemvärnet med de nationella skyddsstyrkorna är en viktig resurs för försvaret av Sverige och för vårt samhälles krisberedskap. Som försvarsminister sätter jag stort värde på alla de frivilliga insatser som genomförs av kvinnor och män inom hemvärnet.

    Försvarsmakten medhemvärnet ansvarar självt för att finna och utveckla samarbeten som förmyndighetengynnar ökad kompetens och utveckling inom förbanden.



    Jag kan konstatera att Försvarsmakten inte har framställt om att få ingå samarbete inom The State Partnership Program".


    Allan Widman

    SvaraRadera
  15. Gustav Wasa sa...

    Den för en månad sedan utgivna skriften "Försvarsmakten i fickformat 2013" redovisar för maj 2013 en sammanlagd siffra om 629 samtidigt insatta i internationella insatser.

    Därav uppges 150 såsom varande tillhöriga EUNAVFOR respektive 51 KFOR, bägge nu avslutade samt 375 personer såsom insatta i ISAF. Mest sannolikt kommer regeringens proposition om att i den senare insatsen reducera till femtio (50) inom kort vinna riksdagens gillande.

    Summa summarum innebär detta att Sverige inom ett halvår har 103 tills vidare anställda officerare i internationella insatser och inte ett enda gruppbefäl, en enda soldat eller en enda sjöman i internationella insatser.

    Finland tar i dagarna över befälet av en bataljon i UNIFIL II och Danmark förbereder sig för att med örlogsfartyg och andra fartyg avtransportera kemvapen från Syrien.

    SvaraRadera
  16. Amerikanerna kommer inte tro sina ögon om detta samarbete införs. Ett militärt förband som åker omkring i shuttlebussar och vars beväpning närmast kan jämställas med en normalt utrustad amerikansk collegepolis. Ett lovvärt initiativ men knappast realistiskt. Att skryta med nya vapenremmar till antika karbiner, kommer man inte långt med,

    SvaraRadera
  17. Gustav Wasa sa...

    I senaste Försvarets forum (nr 8 nov 2013) finns på sidan 16 en ruta rubricerad: Genvägen till bättre GMU - Fem tips från I19.

    Första tipset är:
    LIKRIKTNING - allt från vapenhantering till exercis och rutiner. Och inga lokala "traditioner".

    Mina kommentarer:
    Senaste utgåva av InfRSkgrp och dito för pluton är från början av 1990-talet. När truppslagsinspektörerna avvecklades så upphörde utgivningen av reglementen för förband under bataljonsstorlek.

    Är Försvarsmakten på väg att åter ge ut reglementen för lägre förband eller kommer restarmén att börja tillämpa Hemvärnets nyligen utgivna reglementen?

    De två sista tipsen från I19 är:
    GÅ INTE SÖNDER - bygga muskler går fortare än att stärka senor och ligament.
    respektive
    AVLASTA ISTÄLLET FÖR BELASTA - långvariga kontinuerliga belastningar ger skador, inte tillfälliga.

    Mina kommentarer:
    I en ideal värld är alla rekryter vältränade och lika vältränade. I den världen så kan alla i plutonen utbildas med samma belastning och samma belastningsstegring på rörelseapparaten under tre månaders grundläggande militär utbildning (GMU).

    I alla andra med avseende på fysisk prestationsförmåga icke fullt homogena världar, så bedrivs grundutbildning av soldater för en frivillig "All-volunteer force" av rent ekonomiska skäl som centraliserad utbildning, i enlighet med konceptet Boot-Camp.

    Den som under grundläggande militär utbildning drabbas av vad som närmast kan karaktäriseras som en "idrottsskada" avskiljs icke och sänds hem utan sätts i rehab-träning och återgår till grundläggande militär utbildning efter en dag eller ett antal månader.

    Motiverade och även i övrigt lämpliga frivilliga rekryter är aldrig lätta att hitta någonstans i världen och dyra att rekrytera. Pliktpersonal kan i jämförelse kallas in i närmast obegränsad omfattning.

    Dessvärre innebär ovanstående att den traditionella svenska modellen för värnpliktsutbildning passar dåligt för utbildning inom ramen för nu beslutade personalförsörjning. Sverige liknar härvidlag idag mer dagens Storbritannien än Sverige på 1980-talet.

    SvaraRadera
  18. Gustav Wasa sa...

    Enligt Försvarsmaktens årsredovisningar, så har flygtidsuttaget JAS 39 Gripen de senaste åren en nedåtgående trend:

    2009 13226 flygtimmar
    2010 12777 flygtimmar
    2011 11731 flygtimmar
    2012 10313 flygtimmar

    Det är min bedömning att det är administrativt, ekonomiskt, personellt och tekniskt mycket lättare att sänka flygtidsuttaget med 10% från ett år till nästa än att öka det med samma siffra.

    Det är också min bedömning att det som kallas för "flygtrim" är en färskvara. Kvalificerade sammansatta övningar imorgon kräver befäst förmåga att utföra mindre kvalificerade enskilda moment idag. Det är inte möjligt att spara på dagerflygning på medelhög höjd och bara flyga mörker på låg höjd.

    Flygvapnets operativa effekt med JAS 39 Gripen är inte bara en funktion av antalet exemplar som anskaffas. Det är också en funktion av den enskilde flygförarens faktiska färdighet i att hantera "ett-system-av-system", så att i förlängningen krigsduglig bekämpningsförmåga mot en kvalificerad motståndare kan realiseras.

    Om nedgången i flygtid med JAS 39 Gripen varit en medveten kalkylerad risktagning, så är det en farlig väg. Om det bara blivit på detta sätt på grund av "administrativa friktioner" så är det långt värre.

    SvaraRadera
  19. Gustav Wasa sa...

    För två dagar sedan meddelade Republiken Singapore att de väljer bort NGU/A26 och köper två heltyska ubåtar. Än så länge har detta inte kommenterats på försvarsbloggarna.

    Det finns några lite större försvarsfrågor för vilka det behövs åtminstone ett rudiment av alternativplanering/mental beredskap:

    a) Personalförsörjningen i det fall KFOR och ISAF avvecklas innan ett nytt svenskt truppbidrag av minst kompanis storlek till en internationell insats hunnit beslutas i Sveriges Riksdag.

    b) Den svenska utsjöflottans framtid i ett läge då i Sverige utvecklade fartygsmateriel av koncernstrategiska skäl inte kan komma i åtnjutande av slutförda exportsatsningar med tecknande av order.

    c) Nästa generation JAS 39 Gripen för det fall att en schweizisk folkomröstning förhindrar edsförbundets anskaffning av nytillverkade exemplar av JAS 39/E.

    Det rimmar dåligt med den djupa statens obegränsade ansvar för Sveriges existentiella överlevnad att inte tänka och förbereda sig även för det som populistisk retorik kan avfärda som utanför möjligheternas utfallsrum.

    Minns den chock som gick igenom svensk statsledning när den norske statsministern överraskade och förnedrade Sverige och dess näringsliv genom att välja JSF/F-35A.

    Det behöver inte vara ett svaghetstecken att kunna tänka ett par drag framåt och för att underlätta ett sådant förhållningssätt förmå sig att understundom även rådbråka sig med att förstå hur en motståndare kan tänka sig att tänka.

    - Är det någon som tror att det finns någon Plan B?

    http://www.mindef.gov.sg/imindef/press_room/official_releases/nr/2013/dec/02dec13_nr.html

    SvaraRadera
  20. Gustav Wasa sa...

    När Jens Stoltenberg i november 2008 valde att offentligt avfärda JAS 39 Gripen, som varande sämre och dyrare än JSF F-35A, så hade han i sak fel avseende prestanda och pris. Det är inte otroligt att han därtill var kunnig därom.

    Men när nu Israel, Japan och Sydkorea valt F-35A utan att som bland andra Nederländerna med Stork och Norge med Kongsberg först i åratal varit med och investerat i industriprojektet-JSF som partners, så talar allt för att Stoltenberg i det långa loppet kommer att få rätt med avseende på sin instinkt om att JSF är bäst för Norge.

    Det ligger nära till hands att norsk militär, myndighet och politik ytterligare stärkts i sin uppfattning om att försvarsmateriel och dess vidmakthållande bara kan säkerställas genom att anamma identiskt lika utrustning som den som nyttjas i stort antal av stridskraft tillhörig Amerikas förenta stater.

    Och Sverige har då rakt inte med ARCHER lyckats vederlägga denna kungstanke i norsk säkerhets- och försvarspolitik.

    SvaraRadera
  21. Gustav Wasa sa...

    I svensk försvarspolitik går det för sig att under iakttagande av tjänstemin 1A uttala att NORDEFCO är ett föredöme för Nato:s Smart Defence samt EU:s Pooling-n'-Sharing.

    Under tre säsonger (2004-2007), så vann danska lag den vintertid spelade skandinaviska klubbfotbollsturneringen "Royal League". Varför skulle vi som stod varandra så nära bry oss om Champions League, när Europa inte brydde sig om oss?

    - Finns det anledning att för NORDEFCO utfärda "Royal League-varning".

    Det vill säga att detta samarbete invaggar oss i den falska säkerheten av att det räcker att vi jämför oss med ett par mindre grannländer?

    Till skillnad från fotbollspubliken som skoningslöst kunde döma Royal League till döden trots uppbackning av välvilliga nationella fotbollspampar, så finns ingen motsvarande obeveklig prövning för att avgöra NORDEFCO:s öde.

    Så länge som en (1) nordisk försvarsminister så önskar, så spelar de övriga nordiska försvarsministrarna med i charaden av att det finns ett nordiskt försvarssamarbete.

    För AB Sverige väger den pakistanske, saudiske och thailändske Chief of Defense staff (CHOD) vida tyngre än motsvarande danske, finländske och norske. Att de först nämnda inte blir bjudna till Sälen kan de nog leva med. De träffar hellre företrädare för AB Sverige i Davos under World Economic Forum.

    http://sv.wikipedia.org/wiki/Royal_League

    SvaraRadera
  22. Gustav Wasa sa...

    Danmark och Norge kom oberoende av varandra fram till att deras respektive behov av taktisk luftrörlighet inom ramen för militära operationer med avseende på marchfart, flyghöjd, räckvidd och lastförmåga i bägge fallen bäst uppfylldes av en handfull splitternya flygplan av typ C-130J.

    Vare sig Danmark eller Norge önskade samordna sitt flygunderhåll av C-130J med den andre varför de tecknade med varandra uteslutande underhållsavtal med tillverkaren respektive amerikanska staten. Sammanlagt blir det dyrare.

    Men det undviker risken av att danska och norska nationella intressen behöver komma i konflikt med varandra genom att gemensamt avtalade flygunderhållsresurser skulle kunna komma att behöva prioriteras till nackdel för antingen Köpenhamn eller Oslo.

    Varför ska de bägge vänligt sinnade medlemsstaterna i Nato riskera att komma i konflikt med varandra över något så futtigt som hundra miljoner dollar?

    Norge och Sverige har i ett samordnat mångårigt förfarande kommit fram till att de bägge grannländerna har olika behov av taktisk markrörlighet inom ramen för militära operationer. De förra vill ha specialfordon anpassade för militära operationer. De senare vill ha kommersiellt tillgängliga standardfordon.

    - Finns det någon industriell rationalitet i att underhålla kommersiella standardfordon i enlighet med lösningar anpassade för militära specialfordon? Varför skicka vårdfall som kan klaras av en distriktssköterska hemmavid till en utländsk specialistklinik?

    - Bör man ens försöka gifta ihop militärt förbunden stat med militärt allianslös stat?

    Måste inte Norge alltid och oerhört tydligt prioritera stat med vilken Norge är förbunden i en militär allians framför en stat med vilken Norge inte är förbunden i en militär allians? Är inte detta immateriella "äktenskapsliknande band" själva innebörden av en allians?

    SvaraRadera
  23. Gustav Wasa sa...

    Efter andra världskriget var vad som då kallades atomenergi och atomvapen en realitet som nådde varje hörn av världen.

    Lika lite som man idag någonstans i världen kan tänka bort internet kunde man redan på femtiotalet någonsin bortse från energin som frigörs vid fission. Det var en global realitet och USA var en global makt.

    Sverige satsade på vad som kallades för "den svenska linjen" med tungvattenreaktorer och svenskt uran. Ingen del av kärnbränslecykeln för civil eller militär användning skulle vara beroende av utlandet.

    Successivt visade sig den svenska tekniska storsatsningen allt mer splittrad, underfinansierad och misslyckad samt erbjudandena om att köpa amerikanskt anrikat uran allt mer lockande. Staten privatiserade sin forskning i Studsvik och ASEA sålde sin industri till Westinghouse. Men vi sade oss alltjämt sikta mot neutralitet vid krig i vår omvärld, även om det inte längre avsågs genomföras med stöd av egna kärnvapen. Se länk nedan.

    Statliga Vattenfall har nu lämnat sitt huvudkontor i Råcksta och söker ny affärsidé och ny chef. Försvarsmakten inkluderar i årets perspektivplanering (Perpen) ett svenskt försvar mot ballistiska robotar samt svenska offensiva cybervapen.

    Kan en militärt allianslös stat hålla sig med ett försvar mot ballistiska robotar samt offensiva cybervapen mittemellan två maktblock som vardera stödjer sig på kärnvapen och som bägge är beroende av en fungerande informationsteknisk infrastruktur?

    Jag vill mena att det är oacceptabelt för USA med "loose cannons" mellan sig och en potentiell fiende.

    - Hur ska man i Cheyenne mountain sekundoperativt veta vem som skjuter på vilken ballistisk robot över Östersjön?

    - Hur ska man i Fort Meade veta vilken skadlig kod som är militärt allianslös?

    Ovanstående kan möjligen lösas genom att biträda Washingtonfördraget och därefter förankra vårt försvar inklusive nedskjutandet av ballistiska robotar genom deltagande i nordatlantiska rådet. Alternativet att riksdagen uppdrar åt enskild svensk myndighet att ad hoc lösa samordningen med NADGE synes mindre uthålligt över tid.

    http://www.tekniskamuseet.se/1/867.html

    SvaraRadera
  24. Gustav Wasa sa...

    - Har Norge något intresse av att åter ingå avtal om ett försvarsmaterielprojekt tillsammans med Sverige?

    Projekten Viking, Kampfly och ARCHER som handlat om marin-, flyg- respektive armématerielutveckling mellan Norge och Sverige under det senaste decenniet har alla tre synbarligen avbrutits överraskande för svensk politik och myndighet och med närmast brutalt rak kommunikation från Oslo.

    Om andra europeiska stater resonerade som Norge, så skulle det snart inte finnas någon systemsammanhållande försvarsindustri kvar i Europa.

    Om fler stater resonerar som Sverige, så finns det snart inte kvar någon försvarsförmåga i Europa.

    Förhoppningsvis kommer Natos medlemsstaters mest kvalificerade försvarsmateriel tillåtas bli alltmer amerikansk och allt mindre europeisk. Storbritannien och Tyskland sätter inte igång med ett eget stridsflygplansprojekt efter Eurofighter Typhoon.

    Inte ens paneuropeiska flagskeppsprojekt som Gallileo, NH90 och A400M med sina förhållandevis tjocka orderböcker är ju tillräckligt väl finansierade. De hade behövt minst dubbelt så stora orderstockar och därmed dubbel mängd av utvecklingsresurser för att hinna bli färdiga för leverans innan redan implementerade delsystem började falla för åldersstreck. Därmed hamnar dessa relativt begränsade projekt i den onda spiralen av en "steady state" där de blir 80% färdiga, men aldrig mer.

    I samma takt som resterande delar färdigställs faller de först färdiga delsystemen ur. De når aldrig fram till leverans enligt ursprunglig specifikation.

    JAS 39 Gripens största strategiska fördel är dess stora innehåll av amerikanska och därmed väl beprövade delsystem. Det finns ingen anledning att öka grundflygplanet JAS 39 Gripens europeiska innehåll.

    Ju bättre JAS 39 Gripen tekniskt och taktiskt kompletterar nya amerikanska flygsystem på nivån över (F-35A) och nivån under (Textron Scorpion) ju mer försvarsnytta kan JAS 39 Gripen potentiellt leverera i ett system av system.

    Detta innebär inte att JAS 39 Gripen måste ha sådant som Small Diameter Bomb (SDB) bara för att F-35A kommer att få det. Snarare tvärtom.

    SvaraRadera