Vid Sjövärnskårernas Riksförbunds årsstämma i Karlskrona i helgen framkom att FM:s förhyrning av kaj i Fårösund upphör den 1 juli. Någon alternativ baseringsmöjlighet på Gotland är ännu inte klar. Slite och Kappelhamn sägs vara heta kandidater.
Sjövärnskåren på Gotland stannar dock kvar i Fårösund med sina två båtar. Kåren anser att baseringen möjliggör snabbt agerande både på öns västra och östra sida.
Ja, demilitariseringen av Gotland riskerar fortsätta. Visst skulle en samgruppering med t.ex. Kustbevakningen i Slite ge samordningsfördelar, men varför ser man i så fall inte till att detta är klart innan man lämnar Fårösund? Utan förmågeglapp - inga förmågetapp.
På årsstämman talade MI även om Marinens framtida plattformar. Några direkta nyheter gavs inte, men konteramiralen argumenterade envist för sina stridsstödsfartyg, ungefär på samma sätt som Flygvapnet inför förmågelyftet: Då vi numera saknar den gamla, täta basstrukturen tvingas vi i större utsträckning bunkra till sjöss. Det påstås också bli mer flexibelt.
Med en örlogsflotta som i första hand ska verka i vårt närområde är det svårt att se fördelarna. I det begränsade vatten som Östersjön utgör blir större fartyg mycket exponerade. Samtidigt är vi ett av världens mest hamntäta länder med starkt vidhängande vägnät. Att köra till med tankbilar och andra förnödenheter borde inte vara någon större utmaning, men väl så flexibelt.
Förhoppningsvis är inte flytten från Fårösund en del i en övergripande strategin för att erhålla nya stödfartyg. För utsikterna att en sådan anskaffning ska överleva Gripens förmågelyft och det övriga materielberget är inte stora.
Och för Adenviken duger HMS Carlskrona länge än…
Allan Widman
tisdag 17 april 2012
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Ja, men något förmågetapp inom Luftvärnet kan det väl inte bli, för man kan väl inte tappa det man inte har...
SvaraRaderaLV 6 till Gotland! Vad gör de i Halmstad?
SvaraRaderaVisst behövs luftvärn på Gotland!
SvaraRaderaPrecis som i Skåne, runt Stockholm och i Norrland.
Kan det rent av ha varit så en gång i tiden...?
Vi glömmer fort vår historia.
Oj, luftvärn utanför Halmstad har vi ju inte haft i mannaminne. Det var säkert på 00-talet.
SvaraRaderaPrecis anonym 09:57. Men inte i Halmstad.... Det lilla vi har kan vu placera även i fredstid på en någorlunda strategisk plats.
SvaraRaderaHåller med 08:36.
SvaraRaderaLv 6 till Gotland! Vad gör de i Halmstad?
Man flyttade A 9 från Kristinehamn till Boden så inget konstigt med det. Lv 6 från Halmstad till Gotland är snarare en väldigt rimlig flytt.
Allan Widman, kommentar på det? Något du skulle kunna stå för i framtiden?
Mvh
Gustav Wasa sa...
SvaraRaderaIngen sjöofficer har nog anmält ovanstående som en risk för förmågetapp till den politiska ledningen? Lika lite som någon flygvapenofficer problematiserade övergången till ensad flotta JAS 39C/D och dess avsaknad av datalänkar för nationellt territoriellt försvar när någon utanför luftarenan kunde höra.
Det man inte vet lider man inte av och att vårda sig om bibehållen förnekbarhet har onekligen sitt politiska värde.
Självklart behöver den som nu erbjuds att bli näste försvarsminister betänketid för att tillsammans med sina nära och kära vid köksbordet diskutera igenom konsekvenserna av att acceptera respektive inte acceptera ett sådant ansvar. Därtill kommer tidsutdräkten för den som inte är arbetssökande, pensionär eller riksdagsledamot att avveckla sin nuvarande sysselsättning. Upp till en månad kan vara en rimlig tid för detta.
Om Elmsäter Svärd är tjänsteförrättande försvarsminister längre tid än så, så bör det vara för att försvarsministerkandidaten av statsministern begärt särskild personlig förberedelsetid. Något som jag tror vore mycket klokt att bevilja.
Det var med vetskap om att ett nytillträtt statsråd i samma stund, som han eller hon går genom porten till sitt departement är prisgiven till rådgivare som han eller hon inte valt eller vet vad de går för, som alliansen 18 månader innan valet 2006 i lugn och ro konstituerade en "äntringsstyrka".
Näste chef för försvarsdepartementet behöver tillträda med full kunskap om vad han eller hon vill uträtta fram till valet 2014. Det finns inget utrymme för "on-the-job-training". Det vore att låta sig tas som gissla av etablerade och i svenskt samhällsliv väl förankrade intressen.
- Låtom oss hoppas att ett sådant frö nu gror för att i sinom tid spira!
Luftvärnet har sedan 1997 avvecklat Lv 2 Visby, Lv 3 Norrtälje, Lv 4 Ystad, de facto Lv 6, Lv 7 i Boden!
SvaraRaderaVad detta inneburit i personella kompetenstapp kan ju den kloke läsaren själv förstå.
Jag bedömer inte fler flyttar som särskilt produktivt.
Eller varför inte låta Hawk-systemet självdö och sedan införa långräckviddigt luftvärn i flygbas-bat...
SvaraRaderaEtt komp Aster 30 med 120 km räckvidd i varje.
Lokalerna finns ju på F17 när hkpflj får ny hangar.
Täcker dessutom 80% av flottans tillgångar från innehavd utgångsgruppering.
Korträckviddigt införs med 1 komp/brigad och utbildas i Skövde.
/Ekeby 3.0
Enligt uppgift återstår idag knappt ett dussin reellt kompetenta luftvärnsofficerare. / CQ
SvaraRaderaVem / vilka är det som hyser aversion eller bitterhet mot luftvärnet (i Halmstad)?
SvaraRaderaÄr det produktivt att föreslå flyttar till diverse ställen eller påstå att endast en handfull kan Lv-tjänst?
Luftvärnet idag (oaktat volym) är efterfrågat både nationellt och internationellt. Luftvärnet ligger i täten i många FM gemensamma arbeten och många officerare (och civ anst) är kompetenta och proffsiga i sin tjänst.
Men vi ska inte fastna i feed back trappan här på bloggen, jag bara konstaterar att vissa vill gnälla och kanske låta bitterheten ta över vardagen. Vi är där vi är idag 2012, hur det var förr är intressant men det tillhör faktiskt det som har varit och aldrig kommer åter!
/Äldre MEN efterfrågad/
Jag är absolut inte bitter eller hyser aversion mot LV6 i Halmstad, tvärtom. Jag tror att om utvecklingen i ryssland fortsätter på den negativa inslagna vägen kan det vara positivt om Svenskt luftvärn alltid finns på Gotland. Halmstad får ursäkta, men det ligger inte i Halmstad av strategiska skäl.
RaderaUppenbarligen är volymen på dagens luftvärn för liten. Det är självfallet smakfullt med luftvärnsförband i syd, mitt, norr och Gotland. Nu har ju våra folkvalda politiker valt en annan lösning och därför får vi ju " gräva där vi står". Om vi tittar krasst på de förband/orter som finns kvar idag får vi nog vara tacksamma att huvuddelen ligger där de ligger med hänsyn till rekrytering, högskolor m m.
SvaraRaderaNu har vi ju äntligen också fått nationellt fokus efter tio års black out, detta stärker ytterligare svenskt luftvärns betydelse i framtiden.