onsdag 11 augusti 2010

Jag kandiderar

Ja, jag kandiderar för en ny mandatperiod. En del mailar och ringer med påståenden om att jag borde sikta högre än omval till riksdagen. Även en del tidningar anser att mitt ansvar borde fördjupas inom ramen för en ny Alliansregering.

Men som alla kandidater är jag naturligtvis bara offer för min kontext. Folkpartiet är det enda politiska alternativ som ser behovet av en nationell försvarsdimension. Jag vet att moderater, centerpartister och andra plöjer samma fåra, men hur djupt är egentligen engagemanget? Vilka konkreta förslag finns ifråga om stärkt, nationell försvarsförmåga? Och var fanns dessa åsikter för två år sedan?

Vem säger nej till ytterligare nedläggningar av regementen och flottiljer? Vem ställer besvärliga frågor om nationell ubåtsjaktförmåga? Vem ifrågasätter visdomen i att växla ut berganläggningar mot kontorspaviljonger ovan mark?

Jag har har använt min tid i försvarsutskottet till att stärka jämväl nationell som internationell förmåga. För mig finns inga motstående intresssen. Min strävan har varit stridsdugliga insatsförband och inget annat.

Den 19 september går Sverige till val. Min enda önskan är att man jämför alternativen.

Allan Widman

9 kommentarer:

  1. Välkommen tillbaka efter blogguppehållet!:-)
    Det är goda nyheter du kommer med för alla som vill ha en varm förespråkare och har fokus på väsentligheterna nämligen krigsdugliga förband.
    Som vågar och har kunnandet att ställa frågorna som leder försvarsmakten framåt mot ett bättre stridsvärde.

    SvaraRadera
  2. "Caesar, akta dig för Brutus; tag dig till vara för Cassius; kom ej Casca för nära; haf ett vaksamt öga på Cinna; tro ej Trebonius; gif noga akt på Metellus Cimber; Decius Brutus älskar dig icke; du har förolämpat Cajus Ligarius. Det finnes blott en själ i alla dessa män, och den är riktad emot Caesar. Om du icke är odödlig, så se dig om. Sorglöshet banar väg för myteriet.
    De mäktiga gudarna beskydde dig!

    Din vän Artemidorus."

    SvaraRadera
  3. När som eftertankens kranka blekhet...

    Ovanstående citat är självfallet tänkt som en hyllning till AW engagemang, energi, raka kommunikation och kompromisslösa förhållningssätt i försvarsdebatten - inget annat. Hemska tanke!

    Vid en eventuell seger för Alliansen efter höstens riksdagsval finns ingen bättre lämpad kandidat till posten som statsråd i försvarsdepartementet.

    SvaraRadera
  4. Hej Allan !

    Jag har kommit att uppfatta dig som en hederlig och kunnig försvarsvän, och hade faktiskt tänkt lägga min röst på Folkpartiet efter ert utspel (minns inte riktigt när, senaste månaderna?) om stärkt försvar, återuppbyggd Gotlandsbrigad, etc.

    Ehuru....sedan kom ett gemensamt alliansutspel om försvaret som gick ut på att det absolut inte kunde bli tal om några förstärkningar av försvaret, med motiveringen från Tolgfors att han inte vet hur världen ser ut om fem år. Min reflektion var att om de enda beslut vi kan fatta är de som bygger på att vi vet hur världen ser ut om fem år så torde det inte bli många beslut fattade inom något område alls.

    Inte nog med det, sedan började Schlingman & Co att försöka värva röster med hjälp av försvarspolitiken, med motiveringen att arbetstillfällen skulle gå förlorade med oppositionens försvarspolitik! Regeringen ser alltså försvaret som någon sorts AMS-åtgärd?

    Jag har nu beslutat mig för att rösta på Sverigedemokraterna. Inte för att jag nödvändigtvis tycker som de i alla frågor, men för att jag ser vårt ack så vanskötta försvar som en viktig fråga, och för att förlorade röster verkar vara det enda den här regeringen går efter.

    Ulf

    SvaraRadera
  5. Ulf,

    Har du tänkt på att en röst på Folkpartiet kan stärka deras ställning i Alliansen? Har du tänkt på att ju starkare FP är i allianssamarbetet, ju mer kan de driva sina frågor?

    Alliansen och Folkpartiet 2010!

    SvaraRadera
  6. Allan, som jag sa i Malmö när du var där på föredrag med Fredrik Malm.... Där jag var bitter över samma frågor som dig, men även vissa beslut du varit med och tagit. Jag har inte mycket över för folkpartiet, men jag håller med dig om att alternativ till folk som tar vårt försvar i försvar finns inte ! Mitt stöd har du ändå !

    Emre

    SvaraRadera
  7. Vi är många försvarsvänner som jag antar vill ge dig vårat stöd. Men hur skall vi göra som inte bor/röstar i Malmö? Förutom att rösta på folkpartiet, finns det något ytterligare man kan göra?

    SvaraRadera
  8. Allt engagemang behövs i valrörelsen!

    Det som inte kan aktualiseras nu när intresset för att lyssna på väljare är maximalt, kommer det mest sannolikt vara utsiktslöst att väcka intresse för efter valdagen.

    Försvarsfrågorna är många och ibland också tekniskt mer eller mindre invecklade. Den som kan och vill bör verka för bibehållandet av beprövad och väl fungerande verksamhet som till exempel Hästveda och HKP 4. Utan ett sådant engagemang uppstår det nya avgörande förmågeglapp innan NBF och HKP 14 levererar effekt. Om det senare ens någonsin kommer att inträffa är i högsta grad osäkert.

    Veteransoldaterna får inte glömmas bort i valrörelsen!

    Alla kandidater till riksdag, landsting och kommun behöver påminnas om Sveriges veteransoldater. Veteransoldatpolitik är i vart fall ännu inget som Försvarsmakten löser på egen hand med till exempel egna sjukhus. Det är ett ansvar för hela samhället.

    Landstingen kanske klarar av att diagnostisera och rehabilitera fysiskt skadade veteransoldater. Men får psykiskt skadade det stöd som behövs?

    Det finns ingen kostnadseffektivare politikerpåverkan än att ställa första frågan på torgmötet på gågatan hemmavid. Så länge som det är ombudsmannen som ställer i förväg repeterade frågor, så stannar ingen och lyssnar. Alla politiska partier vill därför ha frågor och gärna också lite replikväxling.

    Därnäst i kostnadseffektivitet är att gå upp på lokalredaktionen och be att få träffa insändarredaktören. En insändare behöver bara visa på ett problem. Den behöver inte som en debattartikel göra anspråk på att vara intellektuell eller högtravande.

    Efter att helst ha visat sig för någon på tidningen, så kan Du skicka in insändare om veteransoldatfrågor. Försök att få en lokalprägel genom att till exempel nämna namnet på det lokala sjukhuset och underteckna alltid med din hemort inom tidningens spridningsområde.

    Är det något som blir refuserat, så är det centrala och standardiserade kommunikéer från Stockholm.

    Allmänna försvarsföreningen tillsammans med Folk och Försvar har tagit fram en skrift (http://www.aff.a.se/sofp.pdf), som redovisar riksdagspartiernas säkerhets och försvarspolitik.

    Det viktiga är att Dina muntliga och skriftliga frågor till politiker känns äkta och personliga. Inte att Du får med allt vad andra redan tyckt och tänkt.

    SvaraRadera
  9. Vänner,

    Vi kommer alla till korta och kan, när tid passerat, önskat att vi vore än mer tydliga och krävande. När jag för ett och ett halvt år sedan startade denna blogg referade jag till Hans Lindblads bok "Jag var för snäll". Trots all kritik och ansträngning inser jag mitt misslyckande. Jag kunde och borde gjort mer.

    Samtidigt har bloggrörelsen haft betydande effekter på myndigheten. Numera känner Försvarsmakten obehag vid närhet och transparens. Vad Ni alla skriver på denna blogg, och andra, gör en faktisk skillnad. Det kommer de inte ifrån.

    Allt gott

    Allan Widman

    SvaraRadera