lördag 14 mars 2015

Försvarsförhandlingar


Ja, sådana pågår nu som bäst. Mot bakgrund av regeringens öppningsbud har jag idag skickat ut följande pressmeddelande:

Försvarsmakten har under flera år framhållit att inriktningsbeslutet 2009 varit underfinansierat med 3-4 miljarder. Med andra ord har den insatsorganisation riksdagen beslutat om inte varit möjlig att åstadkomma inom given ekonomisk ram. Myndighetens egen bedömning är att det krävs en förstärkning med fyra miljarder kronor per år under nästa inriktningsperiod.

I torsdag presenterade regeringen sitt bud i de pågående försvarsförhandlingarna. Förslaget innebär bland annat anställning av fler heltidssoldater, permanent militär närvaro på Gotland och ytterligare en manöverbataljon i insatsorganisationen. Dock är regeringen bara beredd tillskjuta en knapp miljard per år i ökat försvarsanslag.

De svenska försvarsbesluten har under lång tid lidit av underfinansiering. Skillnaden mellan beslutade ambitioner och ekonomiska medel har ofta varit betydande. För att vi – i ett mycket allvarligt säkerhetsläge – inte ska hamna i en situation där det kommande inriktningsbeslutet omedelbart havererar har jag idag meddelat Peter Hultqvist att Försvarsmakten nu bör ges möjlighet att yttra sig över regeringens framlagda förslag.

 
Allan Widman

30 kommentarer:

 1. Vad är poängen? Vad har du själv åstadkommit utöver dina katastrofinsatser i "genomförandegruppen" samt avvecklandet av värnplikten?

  SvaraRadera
 2. Och vem bär ansvaret för att försvarsbesluten "under lång tid lidit av underfinansiering"? Jo det gör bla Du, Ditt parti och alliansen!

  SvaraRadera
 3. Mycket glädjande att så många politiska partier äntligen börjat diskutera reella förstärkningar av vår försvarsförmåga. Men fortfarande verkar den förhärskande principen vara att Finansdepartementet ska bestämma hur stor förmåga försvaret av Sverige kräver. I stället för att titta på hotbilden slätar man över alla underrättelser, analyser och riksdagsbeslut och låter Försvaret hålla tillgodo med en tiondel så stora ekonomiska tillskott som egentligen behövs.

  Snälla, försök att styra in diskussionerna mer på omvärldssituationen och reella behov! Ditt förslag att låta Försvarsmakten göra ett yttrande vore en bra början, ifall det blev av.

  SvaraRadera
 4. Bra jobbat! Du ar en av de fa politiker idag som jag kan lita pa att har FMs intresse i atanke, och inte bara ekonomi och roster. Fortsatt med ditt gedigna arbete!

  SvaraRadera
 5. Hmm det FM äskade var för att täta de värsta luckorna inte vad som faktiskt behövs för att nå upp till de mål som politiken fastställt genom Föber, det som erbjudits täcker knappast ens löneuppräkningen och inflationen. Så tills den dag man skickar med pengarna till det man säger så kommer jag inte att hålla andan. Vad det gäller vpl och kfö för krigsplacerade kan man bara krasst konstatera för vilka pengar då och med vilken mtrl?

  /maggan

  SvaraRadera
 6. Allan,

  Försvarsmakten har ju redan yttrat sig.och sagt 4 miljarder +15 miljarder för försvarsberedningen relevanta förslag om än för små mht kapaciteten på andra sidan pölen.

  Hade det inte varit bättre att du sagt ja här får ni +4 miljarder årligen+15 miljarder på den beställning försvarsberedning lade?

  Show us the money.
  Visa ansvar i handling o inte bra i ord.

  Frågorna kvarstår också

  varför skall Sverige fortsätta minska BNP andelen till försvar som blir konsekvensen av regeringens förslag i en osäker tid?

  Varför skall Sverige ha Nordens lägsta andel till försvar?


  Vänligen

  jan-olov

  SvaraRadera
 7. Jag tycker att satsningarna på ubåtsjakt och på permanent närvaro på Gotland är rätt väg att gå, men det skulle ändå vara intressant att få veta av FM vad det är som får stryka på foten nu med regeringens förslag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan bli vadsomhelst utom musikkårer.

   Radera
 8. Ubåtsjakt är inte det viktigaste i händelse av invasion utan det är vad FI vill att vi ska lägga pengarna på. 1 kompani på Gotland gör varken till eller från. 1 bataljon hade hjort skillnad och 2 bataljoner plus luftvärn och hemvärn skulle innebära att vi kan hålla ön.

  SvaraRadera
 9. Allan! Det ligger nu ett stort ansvar på dig och dina övriga kollegor på att få en bred överenskommelse där ni säkerställer att MP och V hålls utanför. Släpp nu allt poltiskt skäbbel och lägg fram en plan och då med en ekonomisk realitet där det inte som nu handlar om kaffepengar. Eftersom det ändå behövs skattehöjningar borde det inte det vara några problem att det nu blir ett högre belopp än vad de presenterat. Men självklart måste man även titta på hur man kan öka effekten på ett snabbt sätt och då på ett kostnadseffektivt sätt. En sådan sak är att återinföra värnplikten ( ni må kalla det något nytt). Att återföra det skulle göra försvarsmakten billigare och ni skulle få möjlighet till bättre sammansatta förband, mer möjlighet till övning i större förband och framförallt få en större folkförankring och en bättre rekryteringsgrund för FM. Några mindre enheter och vissa enskilda förband må vara anställd men då under förutsättningar att man inte idag mixar K och T i förbandet. Är det så att ett kompani är anställt ska det vara så att hela förbandet är anställt med ett antal extra befattningar och på så sätt ha nästan 100% personaluppfyllnad över tiden. För att ha större krav på här och nu måste förbanden göra repövningar med regelbundenhet. Detta är ett skall krav.

  Stafettpinnen är hos dig, med alla dina misslyckande insatser för FM som du tidigare gjort finns det nu chans att äntligen göra något rätt. Sverige förtjänar ett Försvar med en reell förmåga. Den finns verkligen inte idag!

  SvaraRadera
 10. Vad vore försvarspolitiken utan pressmeddelande?

  Svaren på alla dina och regeringens frågor finns i senaste och många av de föregående budgetunderlagen som det politiska systemet struntat i under många år. Läs och begrunda.

  Allan, jag vet att du vet att jag vet att du vet vad som behövs i antalet pengar till försvaret. Upp till bevis nu. Nu har du chansen!
  840 miljoner om året till försvaret bedöms också kräva en skattehöjning. YNKEDOM!

  F.d. Teaterdirektören.

  P.S. Just nu avvecklas försvaret i den takt medel tillförs!
  P.S.2. Vad är den av er uträknade kostnaden för de åtgärder som ni föreslår, i samförstånd, i försvarsberedningen.
  Var hittar jag dessa tillförda medel?

  SvaraRadera
 11. Det är ju Alliansens budget Regeringen administrerar. DÖ innebar bl.a. Att FB15 skulle tas i överenskommelse i riksdagen. Sätt dej nu med dina allians-kamrater och lägg ett motbud till Regeringens förslag, som närmar sig FMs behov. Är förslaget underbyggt och finansierat kan ni nog trycka igenom detta (till Hultqvists stora belåtenhet). Om ni inte tar er samman nu, kan ni inte komma tillbaka med kritik senare.

  SvaraRadera
 12. @Allan. I grunden givetvis positivt med ditt engagemang. Låt oss se FP förslag till finansiering samtidigt som du lägger fram dina tankar om försvarets behov och utveckling. Annars kvarstår din trovärdighet på samma "låga nivå" som under alliansregeringens tid.

  Ett annat förslag till dig: Vi vet alla att politiken ALDRIG kommer att finansiera sina önskemål och FM uttryckta behov fullt ut. Lägg därför till vad du och FP önskar AVVECKLA i Försvaret för att ha råd med det som ska tillföras.

  SvaraRadera
 13. Allan - det är ju intressant i sammanhanget att Alliansen samt SD kan köra över regeringen i denna fråga. Vad är viktigast nu, partipolitiskt taktiserande eller Sveriges framtid?

  SvaraRadera
 14. Allan,
  Låt dig inte luras av Magdalena Andersson som försöker skrämmas med skattehöjningar.
  Statens budget är som bekant enorm.
  En ökning av försvarsanslagen får naturligtvis hanteras inom ramen för denna.
  Magdalena Andersson sa för någon tid sedan om en mycket stor ökning inom ett annat statligt utgiftsområde att sådant var något som man hanterade varje dag i Finansdepartementet.
  Här finns nu en utmärkt möjlighet för hennes departement att praktisera sina färdigheter.
  Hälsningar
  Ekonomist

  SvaraRadera
 15. Allan,
  Det finnsen möjlighet att dels öka försvarsanslaget i budgeten och att samtidigt ta ett ordentligt försvarslån för att finansiera de tunga materialinköpen så att dessa kan komma i närtid. På detta sätt kan vi ta ett kvantumsteg vad gäller att skapa en ny "tröskelnivå" med vårt försvar.
  Våra möjligheter att låna och att låna billigt har sällan varit så goda som nu.
  Per Tengblad

  SvaraRadera
 16. Allan; 17 miljarder. BRA! Dock, om ni ställer ut samma villkor på finansiering som M, så är jag inte lika imponerad längre. S lär ju säga, ok vilka skatter ska vi höja ? Om det är nödvändigt får man väl göra det.
  Min egen reflektion är att jag tycker det är märkligt att försvaret av landet måste först finansieras. Hur stor är statsbudgeten totalt.....
  /Jesper

  SvaraRadera
  Svar
  1. Utgifterna på statsbudgeten är i år beräknade till 870 miljarder kronor.

   Radera
 17. Folkpariet är ett litet skämt! Ni drev igenom värnpliktens avskaffande och nu gapar ni om att återuppta den? Pinsamt.
  Widmans egna svammel om att köpa Seahawk och därigenom "snabba på" processen med att få ubåtsjakt hkp är rena gojan, det kommer inte gå snabbare och bli billigare genom att köpa en ålderstigen amerikansk hkp.
  En typisk okunnig folkpartiidé! Avgå Widman och fokusera på något du kan, försvaret är inte ett av de ämnesområdena.

  SvaraRadera
 18. Jag tvingas nu in i Sverigedomkraternas fålla jag också. Enbart för att etablerade partier inte kan satsa på försvaret, pratar vitt och brett men gör ingenting.:.

  Lars M

  SvaraRadera
 19. Vet ni, att kritisera de etablerade partierna for deras brist pa framsynthet nar det galler FM ar en sak. Och det finns manga politiker som man lika val kan kritisera for det samma.

  Men att kritisera Allan Widman sa hart som en del av er gor, en av de fa politiker (i min varld) som faktiskt genuint och inte bara for rostfiske, varnar om och forsoker arbeta for en starkare, mer forberedd och battre finansierad FM, ar helt javla bakvant.

  Och vi vet alla varfor ni gor det - darfor att han ar en av de fa politiker som har en oppen kommunikationskanal som den har bloggen.

  Bara mina 2 cent.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag håller med dig......men !

   Det är rakryggat och rejält av Allan att faktiskt ha ett kommentatorsfält öppet för oss att skriva synpunkter i. Till skillnad från hans politiker-kolleger som inte vågar något liknande.

   Men det är också så att han som vald av oss måste tåla att få kritik när någon uppgift missköts.
   Försvaret av Sverige är den yttersta plikten en politiker kan ha, och om man då inte klarar av att fullt ut fullgöra den uppgiften så måste vi som väljare också har rätt att utkräva ansvar för detta.


   PeterTtrelleborg

   Radera
 20. Ytterligare en manöverbataljon låter ju kanske bra men jag kan inte begripa hur den ska bemannas. Ett bättre förslag är att låta TRM bemanna de fyra reservbataljonerna samt plikta in bemanningen - dvs. först krigsplacera personal och sedan snabbt kalla in dem till repetitionsutbildning.

  Nu är det bråttom!

  HMY

  Sinuhe

  SvaraRadera
 21. ja det är bråttom och instämmer med Sinuhe the Eqyptian förslag.

  SvaraRadera
 22. I Ekots lördagsintervju tangerar Monica Saarinen något mycket intressant när hon ca 9.45 min in på programmet ställer chefen för militära underrättelse- och säkerhetstjänsten, Gunnar Karlson, en fråga om svenska försvarspolitikers tidigare underskattning av den försvars- och säkerhetspolitiska utvecklingen i Ryssland byggde på MUST analyser: ”…men kände du igen den bilden av att Europa var säkrare än på länge och att läget i Ryssland var lugnt, var det så för ett par tre år sedan?”

  Den i alla avseenden slipade - inte minst politiskt - och medietränade generalen slinker dock lättvindigt ur greppet genom några väl inövade vältalighetsblomster:
  ”…våra bedömningar har fått ett bra gehör hos våra uppdragsgivare och de har hela tiden varit intresserade av att vi ska producera mera av det.”

  Frågan är synnerligen besvärande och implicerar att endera har de bedömningar MUST producerat inte varit bättre än vad som speglats i svenska försvarspolitikers uttalanden eller, vilket möjligen är värre, så finns en latent trovärdighetskonflikt mellan MUST och svenska försvarspolitiker.

  Hur än det förhåller sig med detta kommer vi sannolikt inte att få något klarläggande vare sig från svenska försvarspolitiker, MUST eller ekoredaktionen, och det ligger – av lätt insedda skäl - måhända inte i statsradions uppdrag att iaktta ett allt för kritiskt förhållningssätt i sin granskning av statliga institutioner av vital betydelse för Konungarikets försvar…

  SvaraRadera
 23. Hej Allan! Det är av största vikt nu att det nya försvarsbeslutet ger mer pang, personal för pengarna. Jag skulle gärna se en större satsning på Armen. Ser ett större behov av Arthur. En till uppsättning i söder. Kommer ju inte att hinna flyttas från norr. Bataljonerna behöver indirekt eldunderstöd. Varför inte inköpa från finnland XA- 360 med 120 cm granatkastare och placera även några på Gottland. Brigadsystemet återinför. 6 brigader är väl en bra siffra? För marinen behålls samtliga ytstridsfartyg och inga bygg som vill vedettbåtar tex. Vansinnigt att så göra nu. Flygvapnet får omgående tillgång till långräcksvapen, kryssningsrobotar.

  SvaraRadera
 24. Idag har Finansministern sagt till riksdagsjournalisterna att det inte blir några mer pengar till försvaret i år !
  Nu måste väl ändå DÖ gå upp i rök ?????

  Vad säger du om hennes besked Allan Widman ?

  SvaraRadera
 25. "Krig är av avgörande betydelse för staten. Det är på detta fält liv och död avgörs och den väg som leder till överlevnad eller utplåning. Ett område som måste hanteras med största noggrannhet" Zun Tsu.

  Bra att tänka på när Putin hotar Baltikum med atomkrig, se dagens The Times.

  Pengarna behövs 2015-16 inte 2022!
  Per Tengblad

  SvaraRadera
 26. Det hedrar er att ni mitt i den surrealistiska fars som är svensks försvars- och säkerhetspolitik vägrar acceptera det oacceptabla. Man kan ju tycka att fler allianspartier borde följa ert exempel, men det är nog inte realistiskt.

  SvaraRadera
 27. Grattis Fp, återtagande kan börja
  Aldrig mer en nymoderat statsminister.

  Håller tummarna för att ni orkar och vågar, ta itu med verkligheten. Detta handlar inte om försvar, utan om en avvägning, är det värt att vara liten och förkrympt, i skuggan av ett gäng "säljare" med ett eget departement, utan minsta möjlighet att påverka statsbudgeten, eller ska partiet satsa på att vara stort och statsbärande själv, dvs utmana nya M, svaret borde vara givet. för detta krävs:

  1. att ta plats

  2 att förklara att alliansen är död, och återupptas inom vissa ramar, om ni blir större än v+mp+s

  3 att Fp + KF tillsammans siktar på att bli större än m+c, vilket kan bli svårt, men måste vara målet.

  4. Först då, när det inte är givet att AKB kan blir statsminister på nuvarande lumpna dubbelpolitik, kommer moderaterna att ändra sig ang försvar, och det blir alltså efter 2018.

  5. Så det är bara att kavla upp ärmarna, nya m och S är inne i en destruktiv dans, med Dö som symtomatisk ändstation. Dö kommer inte att dö, förrän nymoderaterna inser att att de kan glömma statsministerposten 2018.

  Hittills har Reinfelds positionering lamslagit all reell utveckling av diffretnierad borgerlig politk, i kraft av sin storlek och hur finansdepartementet styr var enda detalj.
  En säker väg mot borglig undergång. Ge gärnet, utmana nya M, annars kan ingen utmana S.

  15 % Nya M (om Fp + Kd gör rätt analys)
  5 % C Om stjärnan Annie är kvar 2018.
  10 % Fp (om Fp förtydligar politiken och slutar flumma)
  7 % KD, om de vaknar och gör samma analys som Fp

  Detta ger 37 % Tillsammans är Fp+Kd större än Nya M, och kan utmana lite, ser så de snopna fåren i C att de är akterseglade och fast i sin Timbroledda värdegrunds-hittepåvärld, och att inga storstadsväljare i världen röstar på ett urbanfår, men möjligen på riktiga får, så kanske tom C får kalla fötter.

  S får 27 %
  V får 7 %
  Mp får 5 %
  Tot 39 %

  :-) Jaha då är det kört, Löfven fortsätter, just precis vad man måste pränta in kommer hända, och därmed återstår
  24 % till SD + FI.
  S + SD = 51 % Bhöö
  Bara tänk tanken :-)

  Reinfeldts makabra definition av konstellation är ju att ett parti som v inte behöver regera, så det räcker med att S lägger en budget, sätter ett tak på migrationen, höger anslagen inför 2017, så blir det hur kul som helst, S kommer inte att släppa taget.

  Vad som talar mot är att SD nu låtsas gå vänsterut, under paraplyet "socialkonservatism" vad nu det är, en slags låtsassossar? och rämnar SD, så finns det en hel del återtagande till på högerkanten. S.W

  SvaraRadera