tisdag 2 september 2014

Trojansk häst?

För tredje gången försöker Kronofogdemyndigheten visa det före detta ryska konsulatet i Stockholm för exekutiv försäljning, men blir inte insläppta. Vad innebär uttrycket suveränitet för en stat? Det är nog hög tid att visa vem som bestämmer innanför våra gränser och att svensk lag fortfarande gäller.

Allan Widman

21 kommentarer:

 1. Jaha.
  När jag såg rubriken trodde jag att det handlade om gen Moore eller NBF.

  SvaraRadera
 2. Gen Moore avslutade sin tjänst övertygad om betydelsen av beprövad, krigsduglig bekämpningsförmåga. Om honom har jag inget ont att säga.

  Frågan är dock om NBF är något som svenska politiker rår på? Minns att ett av inträdeskraven i Nato är att de väpnade styrkorna står under demokratisk kontroll...

  Allan Widman

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, du röstade ju för avskaffandet av värnplikten, så det kan jag tänka mig.

   Du får väl ta med dig något lugnande när du besöker "busfabriken" imorgon då.

   Radera
 3. Nu vill vi höra allt från dagens besök i FMs egen dödsstjärna.

  SvaraRadera
 4. Anonym,

  Dödsstjärna?


  Allan Widman

  SvaraRadera
  Svar
  1. Star wars referens. Alla projekts moder. Prylen som skall lösa alla problem. Generalernas våta dröm.

   Radera
 5. Beklagar alla påhopp och insinuationer du ständigt utsätts för i kommentarsfältet. Jag tror allvarligt att du försöker dra dit strå till stacken i vårt försvarspolitiska moras. Mvh en försvarsanställd.

  SvaraRadera
 6. Anonym,

  Det är lugnt. Folkvalda företrädare måste granskas och brutalt ifrågasättas. Jag gör detsamma med underställda myndigheter och mina konkurrenter.

  Nej, det finns ingen Dödsstjärna. Oaktat hur mycket vi satsar kommer vi alltid att vara i underläge mot dem som definierar och organiserar ledningssystemen på global nivå. Vi kan följa, men aldrig leda. Självbilden är nog vår värsta fiende.

  Om FM på detta område följer de fattade politiska besluten? Ja, kanske. Särintressena, som vår nuvarande statsminister påpekade är dock många och starka. Den som lever får se.


  Allan Widman

  SvaraRadera
 7. På Natotoppmötet i Newport, Wales, har olika möjligheter hur att hantera den akuta och ständigt degenererande säkerhetssituationen i det europeiska området och till detta angränsande regioner debatterats med – för att uttrycka det milt - frenesi och betydande engagemang.
  Enligt rapport från statsradions Sten Sjöström har 70 stats- och regeringschefer varit närvarande.

  Den svenske statsministern har dock valt att göra annat…

  Finland är en nation som av goda skäl förstår ta den europeiska säkerheten på fullt allvar.
  Carl Bildt skriver på sin blogg efter att han i onsdags, som enda deltagare ur den svenska regeringen, landat på brittisk mark: ”[…] strax före anlände hit till flygplatsen Finlands delegation med president, utrikesminister, försvarsminister och ÖB. Där ligger Sverige lite i lä…”

  Hur var det nu han formulerade sig den allvetande och omnipotente statsmannen Reinfeldt – särintresse?

  SvaraRadera
 8. 200 år av fred har gjort Sverige sömnigt och däst. Det gäller inte bara ledarna, utan också folket. Men de senare borde vara föredömen och inspiratörer för att förklara att vi nu lever i en mycket osäker tid.

  Allan Widman

  SvaraRadera
 9. Trenne ting:

  1) Varför skulle det vara FOLKETS sak att informera LEDARNA, som förutom tillgång till högkompetent expertis även har en utmärkt utredningstjänst? Folkets skyldighet att rösta bort ledaraspiranter som inte utgör föredömen och inspiratörer är en annan fråga, vilket leder mig till

  2) Varför ska någon rösta på Fp, när samtliga röster (så länge alliansen behåller makten) på något alliansparti är en röst på den av Reinfeldt fastslagna politiken OAVSETT valresultat?
  För att förtydliga frågeställningen så går den huvudsakliga kritiken mot Lövén ut på att väljarna inte får veta vilken politik som kommer att bedrivas om S blir regeringsbildare, medan Alliansen lagt fram vilken politik som kommer att drivas under den kommande mandatperioden. Detta innebär att valresultatet 2014 får genomslag först vid en eventuell alliansförhandling inför 2018 års val. Vidare kan vi konstatera att Kd, C och Fp haft minimalt inflytande på den nymoderata politik som bedrivits de två senaste mandatperioderna... så varför rösta på Fp?

  3) Visserligen förmådde den första dödsstjärnan faktiskt spränga enstaka planeter, men det går inte att komma ifrån att den, likt det nätverksbaserade försvaret och PRIO, slukat enorma resurser för att sluta i en kollaps.

  SvaraRadera
 10. Det sovande folket ja…

  I boken med denna titel formulerade sig Reinfeldt bl.a. så här: ”Svenskarna är mentalt handikappade och indoktrinerade att tro att politiker kan skapa och garantera välfärd.”
  Det var ett tag sedan. Nu är det väl ingen Svensk som på allvar tror att politiker skapar annat än förvirring, kriser och elände.

  Det saknas sannerligen inte goda skäl att fråga sig vem som egentligen är mentalt handikappad…

  SvaraRadera
 11. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 12. Johan,

  Du måste följa Din hjärna och Ditt hjärta. Jag tror vare sig på svenska dödsstjärnor eller på PRIO. Personligen tror jag dessutom att försvarsbloggarna och deras kommentatorer gjort mer för att blotta våra svagheter än FM och MUST någonsin skulle klara. Och om inte dessa blottas, hur ska något någonsin kunna bli bättre?

  Allan Widman

  SvaraRadera
 13. Skulle jag följa mitt hjärta hade du varit värd en personröst, en politiker med egna åsikter som dessutom deltar i offentligt samtal med medborgarna är dessvärre en sällsynthet idag.

  Snälla Allan, vad svagheterna i vår försvarsvanmakt är var inte vad jag frågade om. Vill jag ha orelaterat snömos som svar går jag till nymoderaterna istället. Du kan bättre.

  SvaraRadera
 14. Johan,

  Jag vill gärna undvika att be om förtroende, därför blir visan halvkvävd.

  Du hävdar att småpartier i Alliansen haft obetydligt inflytande. Jag påstår motsatsen. Inga förband har lagts ned. För första gången på minst 30 år ökar anslaget till vårt försvar. Vi är, i någon mening, tillbaka på Gotland. Nato är svårt, men vi får allt mer gehör. Värnplikten kommer åter, men vi måste ge M några veckor till. Veteranpolitik, Hästveda, Black Hawk osv. Allt har inte blivit fel.

  Jag brukar inte ofta kritisera mina politiska medtävlare, men i skärningspunkten mellan S å ena sidan och V, MP och Fi å den andra ser jag inget som stärker vår förmåga. Det är en gåta för mig hur detta alternativ inte blir föremål för analys och slutsatser,

  Allan Widman  SvaraRadera
  Svar
  1. Att be om förtroende för sig själv är en sak, men återigen var det inte vad jag frågade om.

   Den första rörde vem som har ansvar om att informera vem, och den andra den tämligen odemokratiska ordning alliansen utgör där politiken är fastlagd utan hänsyn till det faktiska valresultatet.
   Passusen om dödsstjärnornas likhet med PRIO var mest ett försök till att med torr humor göra en populärkulturell referens, så vi kan lämna den därhän.

   Vänsterpartiet har faktiskt förvånat med ett osedvanligt klarsynt ställningstagande. Att få fram vapen och bemanning till befintliga plattformar är i dagsläget viktigare än att i framtiden få ett färre antal 39 E/F. Mp:s syn på militär kompenseras något av deras påpekanden om den civila beredskapen. Kollapsar Sverige vid minsta påfrestning (vilket en konflikt kring Östersjön eller Nordkalotten torde medföra) är ett militärt försvar i stort sett verkningslöst.
   Att Fi kommer från samma planet som oss andra är å andra sidan svårt att inse, men borde vara lättare att hantera än SD varit.

   När det gäller dina påpekanden om stödpartiernas insats är det ytterst svårt att bedöma vad som uppnåtts av Kd, Fp och C, men upphandlingen och införandet av Blackhawk är onekligen ett av de mest effektivt genomförda i modern tid. Likaså finns det inget tvivel om Tolgfors engagemang för veteranerna, hans roll som syndabock till trots.

   Radera
 15. Gustav Wasa sa...

  - Självklart kommer (MP) i eventuella regeringsförhandlingar prioritera samhällsberedskap mot översvämningar, som nu senast i Malmö och skogsbränder, som nu senast i Västmanland. Det ger klimatförsvar.

  - Självklart kommer (V) i eventuella regeringsförhandlingar prioritera ett återupptagande av värnplikten. Det ger folklig insyn i det militära försvaret.

  - Självklart kommer (S) i eventuella regeringsförhandlingar att prioritera beställningar till i Sverige verksam försvarsindustri. Det ger välbetalda arbetstillfällen i verkstadsindustrin.

  Allt detta levereras från en och samma regering och utan att några skatter behöver höjas. En ny regerings första åtgärd blir att stämma leverantörerna av PRIO för kontraktsbrott avseende kostnader och tidplan. En ny regerings andra åtgärd blir att stämma leverantörerna av HKP 14. Däremot så vidtages inga åtgärder mot Svenska innebandyförbundet med anledning av att Försvarsmakten ingått huvudsponsoravtal med dem.

  SvaraRadera
 16. Johan,

  När Du nämner Tolgfors angående veteraner vet jag ärligt inte vad jag ska säga. I rest my case.

  Allan Widman

  SvaraRadera
 17. Allan, att informera om de faktiska förhållandena, om Tolgfors uttalanden inte varit korrekta, kanske vore en bra början?

  SvaraRadera