fredag 16 december 2011

Julkort från Försvarsmakten

Den 16 november hade jag så slutligen fått blanketten rätt ifylld och lämnat in passfoton. Den 9 december när jag kom hem till bostaden låg Försvarsmaktens tjänstekort och väntade på mig. Jag vet inget om den normala handläggningstiden för utfående av tjänstekort, men för mig kändes den mycket överkomlig.

Efter samtal med andra reservofficerare har jag förstått att det funnits svårigheter att få ut tjänstekort eller militärt identitetskort. Det kort jag nu bär är dock ett prejudikat, både såvitt avser själva utfåendet liksom handläggningstiden.

En del har hänt under den tid som bloggen legat för fäfot. Mest spännande är väl kanske propån från den schweiziska regeringen om köp av 22 JAS Gripen. Sveriges riksdag har ju under ett par år bemyndigat regeringen att för svenskt vidkommande anskaffa upp till tio E/F för det fall Brasilien eller annat land går vidare med förhandlingar om att beställa flygplanet.

Alldeles oavsett utgången i Schweiz kan regeringen nog redan nu argumentera för att bemyndigandet aktiverats. Vad Schweiz angår får man förmoda att de vill ha ”det senaste” om bara priset är det rätta. Och det blir det nog.

Rent försvarsintellektuellt kanske man kan ifrågasätta exportstyrda anskaffningar. Nu är väl frågan vilken relevans FM:s underlag den 1 mars nästa år kommer att få. I herremän faren icke så fort…

En för mig mycket glädjande nyhet är att jag ska fortsätta utreda veteranpolitiken på regeringens uppdrag. Om detta lär jag återkomma.


Allan Widman

6 kommentarer:

 1. Försvarsintellektuellt så är det väl riksdagen som har beslutat om den nya materielförsörjningsstrategin. Det som byggs i Sverige och inte exporteras kan inte FM köpa oavsett om det är vad de behöver eller inte. Det måste finnas minst en annan kundnation som möjliggör delade kostnader. Men visst, man kan nog ifrågasätta försvarsintellektet i många frågor. T.ex. att det som byggs i Sverige och inte köps av FM inte får exporteras. Det ger ju inte direkt en öppen marknad till gagn för kunderna. Det gagnar knappast svenska intressen då endast utländska försvarsindustrier på sikt kan vara leverantörer. Mindre jobb och utveckling i Sverige helt enkelt. Men visst blir det bättre för Sverige och FM som kund. Utländska leverantörer försöker inte skinna oss och är mer välvilligt inställda till sina kunder. Sverige är ett så inflytelserikt land med stora ordrar att vi alltid kommer prioriteras högt för leveranser, då klarar vi att införa våra förmågor i tid. Svenska leverantörer är osedvanligt duktiga på förseningar. Det är mycket lättare att tala med utländska leverantörer och få dem att förstå våra behov. Med mera. Dessutom så slipper Sverige det dåliga samvetet. För det vet väl varje svensk att vapen är ONDA och skapar KRIG. Varför skulle de annars finnas?

  (Med en gnutta sarkasm...)

  God Jul

  SvaraRadera
 2. I juletider kan det vara välkommet att påminna om att alla människor är goda.

  När de goda människorna får tag på vapen, så tar vapnen över och tvingar de goda människorna till onda handlingar. Vapnens syfte är att använda människorna som redskap för att skapa krig, så att de får användas. Inget vapen vill ju finnas utan att bli använt.

  De goda människorna försöker då undvika detta genom att förhindra att vapnen skapas och sprids. För utan vapen skulle det inte kunna ske onda handlingar och krig, i en värld full av enbart goda människor.

  God Helg till alla goda människor!

  SvaraRadera
 3. Tyckte mig se en nyhet om klusterammunition igår. Det lät ju som en framgång.

  SvaraRadera
 4. Försvarsintellektuellt?
  Snacka om contradiction in terms...

  /pseudovisten

  SvaraRadera
 5. Har nu gått på julledighet efter ett sedvanligt Lille Julsfirande på regementet. Dock kan man ju fundera över Lille Juls traditionen i framtiden. Anst sold, två off kårer, civ. Vad blir officersyrkets särart? Minns förr när "alla" var på Lille Jul och sarkasmerna haglade en gång per år. Går nog inte idag med ÖRA och alla sorters olika grupper som kan bli kränkta...
  Till alla försvarsvänner önskas en God Jul!
  /Fortfarande stolt kapten i FM, trots alla turer de senaste åren.

  SvaraRadera
 6. Allan

  Jag hoppas bara att ditt tjänstekort blir ett VERKLIGT prejudikat och att ALL tidvis tjänstgörande personal i framtiden SOM EN SJÄLVKLARHET får ut ett tjänstekort under sin anställning (alltså inte något tillfälligt trams när man är inne och tjänstgör).

  God Fortsättning och ett Gott Nytt År!

  GMY

  Sinuhe

  SvaraRadera