kommer att vara sämre för försvaret än den som nu sitter. Det är det enda som är riktigt säkert i valrörelsens sista timmar. S, eller rättare sagt Peter Hultqvist, må ha goda intentioner, men dessa kommer snabbt att malas ned av hans partikamrater och alla de olika ismer som krävs för att bilda en rödgrön regering.
Det blir ingen värnplikt, inget Nato och inga ökningar av försvarsanslaget. Jag brukar inte tala illa om mina politiska medtävlare och gör det inte nu heller. Det är ren och sakligt grundad produktupplysning.
Vi kan alla önska förändring. Och den önskan förvrider lätt vår verklighetsuppfattning. Vad som helst måste vara bättre? Men det är det inte. När Jonas Sjöstedt lovar höjda försvarsanslag sent i en valrörelse - vad är det som driver honom? Fruktan för fosterlandet eller doften av Rosenbad? Hans partivänner uttrycker "förståelse" för Rysslands känsla av omringing, vilket Lars Ohly (V) och Walter Mutt (MP) gjorde i Lund i onsdags. Eller, för att vara övertydlig, citerar jag Torbjörn Björlund (V), försvarspolitisk talesperson; "vi måste komma ihåg att inte ett enda skott föll vid annekteringen av Krim". Så talar man i oträngt mål.
Ni har säkert alla redan röstat. Men, om inte, tänk Er noga för. Önskan om förändring kan komma att slå in...
Allan Widman
lördag 13 september 2014
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Nej Allan. Det kan inte bli sämre än med Widegren och Enström. Det är helt enkelt fysiskt omöjligt.
SvaraRadera+ 1
RaderaJodå, det bara inte kan, utan kommer att bli mycket värre. Jag brukar hålla mig till sanningen.
SvaraRaderaAllan Widman
Vi får väl se. Hoppas själv på en uppgörelse där de försvarsfientliga partierna (m och mp) hålls utanför.
SvaraRaderaAll heder till dig Allan för ditt arbete!
/R Tunholm (missade att signera kl12.18)
Roger,
SvaraRaderaDet är lugnt. Inte många som signerar på denna blogg.
Allan Widman
Jag håller med Tunholm, kan inte bli mer försvarsfientligt än med Widegren och Enström.
SvaraRaderaAv alla pariter hade jag helst röstat (fp) men inte så länge ni ingår i en moderatledd allians. Kan bara hoppas nu att ni sätter vår säkerhet framför partisvammel och samarbetar med (s).
Hellre en vettig statsminister omgiven av dårar än en dåre till statsminister omgiven av vettiga men maktlösa folkpartister.
Engström och Widegren är politiskt döda! De kommer att offras till försvarsvännernas stora glädje. Frågan är vilka kommer i dess ställe? Kommer marionetter att styra i försvarsdepartementet eller blir det någon med för stora "Kulor"? Kommer nästa ÖB att bli en med bruten rygg, eller blir det en med karisma och stål i blick och handling?
SvaraRaderaAlliansen har skött försvaret så dåligt under sina 8 år vid makten att det är dags för ett regeringsskifte. Då kanske ni kan fundera kommande 4 åren som opposition hur ni vill utforma framtidens försvar. Glöm bara inte att FINANSIERA det!
SvaraRaderaJag kommer rösta SD.
Allan! Om ni inte redan hade bestämt exakt vad er politik skulle innehålla efter valet, oavsett vilka relativa storlekar era respektive partier hade haft, hade ett stort antal tillkommande röster på Fp kanske kunnat innebära en större tyngd åt försvarsfrågorna? Hade någon dessutom i förväg kunnat meddela att försvarsfientliga Nya Moderaterna kommer att släppa Försvarsministerposten till Fp. Då, kanske. Har inte röstat än, men jag är så splittrad så det finns en tumme att hålla för dig. Men det är inte åt det hållet det lutar. Tyvärr.
SvaraRaderaDu har både rätt och fel när det gäller att det blir värre med en rödgrön regering.
SvaraRaderaVisst, det blir ytterligare nedskärningar, men frågan är ifall det gör någon större skillnad i praktiken. Inte heller den försvarsmakt en alliansregering levererar har någon som helst relevans vid en konflikt kring Östersjön.
Om det blir ett verkligt skarpt läge är vi lika försvarslösa oavsett.
PS Jag har redan röstat och det blev, helt utan någon form av entusiasm, Folkpartiet i riksdagsvalet i år igen. DS
Kan hålla med dig Allan. Det kommer fortfarande vara dåligt och skälet till det är blockpolitiken. Den dödar effektiv alla former till bra beslut i sakfrågor.
SvaraRaderaMed moderatstyrd försvarspolitik vet vi redan vad vi får. Då blir det 5,5 mdr till försvaret 2023, dvs om 9 år och innan dess har vi tre val däremellan (2014. 2018 och 2022). Under kommande mandatperiod har Alliansen enbart förmått öka anslaget med ca 900 mkr. Det duger inte.
SvaraRaderaVad vi får med en rödgrön röra vet vi inte riktigt även om Peter Hultqvist personligen säkert vill fördubbla anslaget. Men han har som sagt många "kompisar som ska övertalas".
Min slutsats blir därmed att det bara finns dåliga alternativ.
Det hade varit så mycket enklare om man visste att Moderaterna lämnade Jakobsgatan till förmån för ett annat parti. Ex Folkpartiet. Det hade varit enklare om man hade fått veta att FP och KD gjort gemensam sak och ställt krav på ett ökat anslag här och nu, men så har ej skett. Därmed ligger Alliansens "satsning" om 5,5 mdr fast, och först år 2023.
Det känns rätt hopplöst just nu, och det tål ånyo att påminnas om att det pågår ett krig i Europa även om det i Sverige enbart är röstmaximering som gäller i skrivande stund.
Oavsett detta önskar jag dig lycka till i valet Allan. Det lutar åt att du får min röst trots allt.
Tycker det är synd att Fp inte kunde stå upp mer i försvarsfrågor än vad ni gjort. Du är en vettig politiker Allan men du är tyvärr inlåst.
SvaraRaderaFp fick min röst 2006, pga av S behandling av försvaret men kommer tyvärr rösta på S denna gång, bestämde mig igår och går till valurnan innan jobbet.
Försök samarbeta med Hultqvist över blockgränserna, Sverige behöver det.
Lycka Till !
Även om Enströms och Widegrens inflytande kommer att försvinna så finns fortfarande Reinfeldt, som i både retorik och handling tagit en konsekvent försvarsfientlig position, och Borg, som nöjt sig med handling, kvar i toppen av en fortsatt alliansregering.
SvaraRadera"Helt meningslös" är en för liten förbättring över det möjliga S-ledda alternativet "kass" för att försvarspolitiken får avgöra för mig. Säkerhetspolitiken väger tungt för mig, men den totala trovärdighetsbristen gör att det helt och hållet blir andra frågor som styr min röst.
Jag tvivlar inte på att du personligen varit kritisk till både partiets ställningstaganden i allmänhet och alliansens i synnerhet, men eftersom alliansfreden fått styra och tysta ärliga röster så hjälper det inte ett dugg.
Håller tummarna och önskar blå ögt att du blir vår nästa försvarsminister.
SvaraRaderaJu fler pusselbitar man få ju fler funktionsfel och ogenomförda finner man. Det är ruggigt.
SvaraRaderaTror inte ens ni i utskottet har alla bitarna.
Eller är jag en optimist?
SvaraRaderaJohan,
SvaraRaderaDu är optimist.
Allan Widman
Jag borde väl också svara alla Er andra,
SvaraRaderaNi kommer nu att få precis det Ni efterfrågat, och lite till. Det finns på det rödgröna området ingen plan för vårt försvar. Det blir som det kan. Och aldrig så många arga och kritiska inlägg från den här bloggen kommer någonsin att generera oro i det nya regeringskansliet. Försvarsfrågan har just blivit dramatiskt odramatiserad i svensk politik. Det blir ingen skillnad, mest sannolikt, under de kommande fyra åren.
De som likväl lade sin röst på mig eller ett alliansparti ska likväl ha tack.
Allan Widman
Det är inte det nya regeringskansliet som borde känna oro, utan partihögkvarteren ur det gamla. Har vi riktig tur blir de så skrämda att de nästa gång de ges förtroende INTE öppet står och ljuger för oss väljare. Du må vara en hedervärd politiker, Allan Widman, men den regering du arbetat för var genomrutten.
RaderaGustav Wasa sa...
SvaraRaderaJag vet inte vem som på valnatten ringde vem först?
Likväl skulle det förvåna mig storligen om inte de förra statssekreterarna i försvarsdepartementet Jan Nygren och Jonas Hjelm redan varit i kontakt med alla tänkbara nya försvarsministrar.
Och självfallet är det intressant för varje försvarsministerkandidat att nu efter valet höra lite om tidigare erfarenheter av att tillträda den politiska ledningen i kvarteret Vinstocken.
Därtill kan i det svenska försvarsetablissemanget alltjämt välförankrade aktörer som Nygren och Hjelm säkerligen vara behjälpliga med tips om lämpliga ämnen som statssekreterare i departementet vid Jakobsgatan.
Håll svetsglasögonen tillgängliga och fyll badkaret.
SvaraRaderaGustav Wasa sa...
SvaraRadera2008 kunde inte den lagliga georgiska regeringen hävda sin stats territoriella integritet och hindra den ryska federationen från att betrakta och erkänna georgiska medborgare som varande istället medborgare i ryska federationen.
2014 kunde inte den lagliga ukrainska regeringen hävda sin stats territoriella integritet och hindra den ryska federationen att betrakta och erkänna ukrainska medborgare som varande istället medborgare i ryska federationen.
- Den vitryska regeringen lever och frodas oförändrad sedan flera decennier. Men vad händer om denna stats territoriella integritet skulle utmanas och den ryska federationen tillerkänna vitryska medborgare pass utställda av den ryska federationen?
Är det i en sådan situation tillrådligt att stödja nu sittande vitryska president för att värna om stabilitet och FN:s medlemsstaters territoriella suveränitet? Förmodligen inte.
Kommer baltiska stater att i nyss nämnda alltjämt hypotetiska situation att av EU, FN och Nato tillönska sig utstationering av vänligt sinnad militär trupp på sina territorier? Förmodligen är det så.
Skulle Sverige som medlem i EU och FN kunna bortdefiniera sig som truppbidragare till en internationell insats rubricerad som "Baltic Preventive Deployment"?
Ja. Om bara rekryteringen till Försvarsmakten och implementeringen av PRIO uppenbart och synligt för alla misslyckats, så kan den svenska regeringen på god grund hävda att man saknar förmåga att placera ett kompani lätt infanteri i vardera av de tre baltiska republikerna.
Det ger självfallet inte Sverige någon vidare hjältegloria i kretsen av demokratiska stater. Men det skulle inte förhindra Sverige från att erbjuda sig stå som värd för en förutsättningslös fredskonferens. Frågan är väl närmast vilka som skulle komma?
Gustav Wasa sa...
SvaraRaderaEtt militärt alliansfritt Sverige är oförmöget att försvara de baltiska republikerna.
Det finns dock inget bättre sätt för att stödja Baltikum och samtidigt sockra ett "Host Nation Support-avtal" med Nato för en målgrupp bestående av metallindustriarbetare än att locka med potentialen för verkstadstimmar för underhåll av amerikanska arméns i Baltikum insatta Black Hawk-helikoptrar hos Saab i Linköping. Det är ju allt som oftast plånboksfrågorna som i slutändan får ändan ur vagnen.
Det är en lycka för Sverige att arbetarrörelsens bägge grenar, den politiska och den fackliga, bägge styrs av män med bakgrund i Metallindustriarbetarförbundet.
USA förhandslagrar materiel för tunga markoperativa manöverförband inklusive stridsvagnar av typ Abrams (vikt 63 ton) i Tröndelag i Norge. Norge är en av Nato:s ursprungliga medlemmar och hade under kalla kriget landsgräns till Sovjetunionen. Därtill är Nordkalotten varaktigt av utomordentligt stor globalstrategisk betydelse för både Moskva och Washington.
Även om Sverige skulle bli fullvärdiga medlemmar av Nato är det högst osannolikt att USA eller något annan medlemsstat skulle förhandslagra eller planera för att deras tunga markoperativa förband någonsin skulle avdelas för insats på svenskt territorium. Detta redan av resursskäl. Det får betraktas som synnerligen osannolikt att ens någon enstaka amerikansk, brittisk, nederländsk, polsk eller tysk mekaniserade bataljon sätts i land i Sverige i annat syfte än att transiteras till Baltikum, Finland eller Norge.
Mer sannolikt är att amerikanska helikopterförband kan behöva en främre underhållsbas lokaliserad till svenskt territorium för att understödja operationer i Östersjöområdet och att en sådan skulle kunna ingå i kris- och krigsförberedelser redan under fredstid. Även om bara delar ur en ”US Army Combat Aviation Brigade” avdelas för en hypotetisk ”Nordic Theatre of Operations” skulle nämnda underhållsbas behöva försörjas med tiotalet 20 fots containrar om dagen i bägge riktningarna in till och ut ur Sverige.
Från Saab-fältet i Linköping är det 521 km fågelvägen till Riga respektive 539 km till Tallin.
Gustav Wasa sa...
SvaraRadera- Sverige behöver USA mer än USA behöver Sverige.
Ovanstående uttalande kan kännas obekvämt och för vissa svenskar kanske det till och med känns förnedrande att nordens mest moderna och därtill största stat i för säkerhetspolitiken väsentliga avseende bara är en stat i mängden fullt jämförbar med hälften så stora Danmark och Norge?
Till följd av svenska stridsflygplansleveranser har Sydafrika och snart också Brasilien industriella band till Sverige. Någon motsvarande flygrelaterad position har förvisso inte Danmark och Norge på södra halvklotet.
Däremot är de bägge globalt ledande inom sjöfart. Det finns inte en containerhamn av betydelse som inte Maersk dominerar. Det finns inte ett rederi som inte räknar med Det norske Veritas.
Alldeles oaktat hur kapitalintensiva de svensk-sydafrikanska och svensk-brasilianska flygtekniska samarbetena än är, så röstar likväl Sydafrika och Brasilien i FN i enlighet med sina egna intressen. Som BRIC-länder är de inte villiga att rösta för Ukraina och mot sina partners Ryssland och Kina.
Säkerhetspolitiskt har inte Sverige någon draghjälp av att exportera JAS 39 Gripen till Sydafrika och Brasilien. Det kan ge arbetstillfällen, men det bidrar inte till Sveriges överlevnad som självständig stat på samma sätt, som tillförselen till oss av amerikansk förmåga och kompetens gör. Det senare sker bland annat i form av kontinuerlig överflygning av svenskt luftrum med AWACS, som sedan ett halvår är närmast att betrakta som Standard Operating Procedure.
- Sverige behöver en amerikansk underhållsbas för Black Hawk lokaliserad till svenskt territorium. Sverige behöver bygga fast amerikansk militär förmåga i vårt närområde.
Amerikanska delstaters nationalgarden samarbetar med våra grannländer:
Norge - Minnesota
Estland - Maryland
Lettland - Michigan
Litauen - Pennsylvania och givetvis
Polen - Illinois
Även Israel och Jordanien deltar i US National Guard State Partnership Program, så det är inte reserverat för Nato:s medlemsstater.
- Tillåt mig föreslå att i USA boende H.K.H. Prinsessan Madeleine konstitueras som hedersöverste i Delawares nationalgarde.
Det finns åtskilliga exempel på kvinnliga medlemmar av europeiska kungahus, som varit hedersöverstar också i främmande länders väpnade styrkor.
Det skulle nog inte vara något hinder om Delawares nationalgarde i samarbete med Östergötlands hemvärn svarade för Force Protection av underhållet för en reducerad US Army Air Combat Brigade baserat på Saab-fältet i Linköping.
Gustav Wasa sa....
SvaraRaderaInte sen Jan Nygren 1994 blev samordningsminister istället för försvarsminister har en försvarspolitiskt lika erfaren politiker kandiderat till posten som försvarsminister.
Inte sen Roine Carlsson har ett fullgånget försvarsministerskap lika goda förutsättningar att bli respekterat i försvarsfamiljens alla myndigheter.
Inte sen Anders Björck har förväntningarna i Försvarsmakten på försvarsanslagsökningar effektuerade av en tillträdande försvarsminister varit större.
Inte sen Sven Andersson har Sverige befunnit sig en existentiellt skickelsedigrare situation.
Grattis till Ordförande posten i försvarsutskottet! 14 september 2014 01:53 skickade jag en post där jag manade till samarbete med Hultqvist, det ser ut att bli ett tät samarbete med vad jag anser vara Sveriges 2 mest seriösa Försvarspolitiker. Jag känner mig betydligt tryggare i att försvarspolitiken nu.
SvaraRaderaÄn en gång ett stort GRATTIS :)
Gustav Wasa sa...
SvaraRadera- Ett veritabelt Kinderägg är Sveriges erkännande av Palestina!
Efter detta kraftfulla uttryck för en aktiv utrikespolitik är den nya regeringens vänsterposition på hemmaplan säkrad. Vänsteroppositionen inom och utom arbetarrörelsens politiska gren torde vara lugnad det närmaste halvåret.
Alla verkstadsprodukter som vi kunnat exportera till de tre enda stater (Förenade arabemiratet, Pakistan och Saudiarabien) som erkände talibanregeringen i Afghanistan har nu fått en ny jungfrulig marknad öppnad.
Och det kostar bara flyttkostnaden för en handfull UD-utsända från Jerusalem och det svenska generalkonsulatet därstädes till en ny ambassad på Guds höjd i Ramallah.
Gustav Wasa sa...
RaderaErkännande av Palestina förväntas säkerligen underlätta för Sveriges kandidatur till FN:s säkerhetsråd.
Det är ju ett av världens absolut mest Israel-vänliga stater (Nederländerna), som vi och Italien slåss med om en (1) plats 2017-18.
Arab- samt den muslimska världen består av en och annan medlemsstat i generalförsamlingen och vi vill ju inte slås ut/komma trea eller sämre i en röstningsomgång där nomineringen är fri.
En kvalificerad två tredjedels-majoritet av alla närvarande medlemsstater i generalförsamlingen, som är vad som krävs för att bli vald kan lättast uppnås i en omröstning, som är begränsad till bara de två kandidater som fått flest röster i föregående obegränsade röstningsomgång.
Se:
http://www.unelections.org/?q=node/33