torsdag 28 augusti 2014

Ja, vi har nu krig i Europa

Det tycks råda förvirring kring hur händelseutvecklingen i östra Ukraina ska definieras. Om något tvivel rått innan, måste detta nu vara förbi. Ryssland har satt igång en fullskalig, militär invasion av ett grannland till våra grannar och det kan inte betecknas som något annat än krig i Sveriges närområde.

En del av oss har varnat för Ryssland och det är lätt att tro att man nu vill utbrista i "var vad det vi sa". Personligen känner jag bara djup sorg över att storskaligt militärt våld återigen utbrutit i vår del av världen. Det är svårt att tro att de rules of engagement som diskuterats så mycket under Natos operationer i Afghanistan på motsvarande sätt blir ett huvudbry för Vladimir Putin. Det mänskliga lidandet i det som nu förestår kommer att bli fruktansvärt.

Har tillbringat dagen på Gotland, vår mest strategiska landsända. Hade tänkt skriva om mina iakttagelser där, men förstår hur smått det framstår, en dag som denna.

Allan Widman

45 kommentarer:

 1. Tänk att ni/du lyckades tajma in detta med att orsaka en systemkollaps för det Svenska Försvaret - skickligt! Ni/Du får aldrig ett förnyat förtroende. En sak till - jag tycker det är ynkedom att du inte tar din del av skulden för sakernas tillstånd utan låter som att du har "kämpat emot". Vem/vilka tog bort värnplikten? Inkompetent är ett svagt ord i sammanhanget. Du vet väl vad "den store ledaren", "stridshingsten", sade, - "Försvara oss - mot vaddå?". Ridå.

  SvaraRadera
 2. Jo, det är väldigt svårt att känna någon form av upprättelse över alla anklagelser om rysskräck och kalla kriget noja just nu.

  SvaraRadera
 3. Kan tyvärr inte annat än hålla med anonym 12:04. Sittande Allians regering har skadat svensk försvarsförmåga mer än någon annan regering på flera decenier (och då har jag röstat blått i sex val så jag får väl också ses som delaktig).
  /Förvaltare i Armen

  SvaraRadera
 4. All heder åt er riksdagsmän och regeringsledamöter, som ganska snabbt efter Sovjetunionens sammanbrott visade på fridsvilja, visade att ni önskade en bättre värld, visade tillit, rustade ned och använde pengarna till fredliga ändamål.
  Men nu gick det som det gick och det är verkligen hög tid att ta tillbaka förmågorna.

  SvaraRadera
 5. Att det var en allvarlig felbedömning av Ryssland håller de flesta uppenbarligen med om.

  Det jag undrar är vad du med övriga regeringspartier gör här och nu. Att planera för att öka försvarsanslaget något om några år duger inte.
  För mig är det här valets viktigaste fråga. Nästan alla partier Pratar om förstärkning men medel ses inget av.

  Varför ställer inte Folkpartiet frågan på sin spets? Utan en tydlig förstärkning av försvarsanslaget Nu sitter vi inte i regeringen efter valet!

  5:e jobbskatteavdraget kostade väl 13 miljarder kr ungefär ? Det hade varit en bra grundplåt.......

  Lycka till i valet.
  /Jesper

  Jag förstår så mycket att det man kan göra på kort sikt är öva. Men varför måste övningar ställas in eller förkortas ?

  SvaraRadera
 6. Ja, det har begåtts misstag. Jag brukar vara en av de första att erkänna det. Den vändning som nu görs i anslagsfrågan kommer för sent och tar för lång tid. Satsningarna sker heller inte på sådant som ger snabb effekt, dvs beväpning, flygtimme, gångtimmar och övningar. Men Ni vet hur det är; industrin ska oavsett regering ha sitt. Och det kostar.

  Men om Ni, för ett enda ögonblick tror att S, beroende av MP, V och kanske FI är att föredra, misstar Ni Er gruvligt. Ville bara ha det till protokollet.

  Allan Widman

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med. Det enda partiet som har tagit frågan på riktigt är SD.

   Radera
  2. Där har Folkpartiet en god chans till påverkan som ger ökat anslag. S söker tydligt stöd utanför vänstersidan i den här frågan. Men det är kanske så att Folkpartiet hellre sänker S än "försvarar" Sverige ?

   För mig som ff inte bestämt mig inför valet, är det här en nyckelfråga. Moderaterna har tydligt visat att budgetsaldot är viktigare än försvaret/Jesper

   Radera
 7. Alla ni nu som skäller ...

  Innan allt för mycket "skit" kastas på våra politiker, oavsett färg, för ominriktningen av försvaret så bör den minnesgode komma ihåg att många idéer inte har sitt ursprung från politiskt håll utan kom i allra högsta grad från försvarsmaktsledningar under flera olika ÖB.

  Avvecklingen av värnplikten och försvaret av Sverige till föremån för långtbotistandoktrinen, Cyberförsvar, NBF och andra pigga försvarskoncept var utvecklingar som drevs från militärt håll för att rättfärdiga behovet av ett Svenskt försvar i ett fredligt Europa under 1900-talets slut och 2000-talets inledning. Man var tvungen helt enkelt att hitta alternativ till det som kändes helt förlegat - att försvara Sverige!

  Alla (nästan) svalde detta resonemang för ingen (väldigt få) såg faran med ett återupprustat Ryssland med politiska ambitioner a la "kalla kriget".

  Det sorgliga är att när signaler om att utvecklingen vänt i Öster eller att vissa militärreformer inte fungerat på avsett sätt tex värnpliktsavskaffandet så har detta viftats bort från såväl militärt somt politiskt håll.

  Den numerär av soldater, fartyg, flygplan, kanoner, logistik osv som finns idag bygger på antaganden från gårdagen (10-20 år tillbaka) och är därmed helt anpassad till ett försvar som inte går ut på klara en större konflikt i Sverige eller dess närområde

  Vi är där vi är med den utrustning och de mannar vi har. Nu gäller det att fundera hur vi kommer ur det träsk vi tyvärr befinner oss i.

  Att vänta för länge från den Svenska politiska sfären med att rikta tillbaka försvaret mot Sverige och dessutom skjuta till medel så att ett rimligt återtagande är möjligt är helt förödande för försvarsförmågan.

  Det hela kan sammanfattas i
  "Dagens problem beror på gårdagens lösningar.
  Morgondagens problem kommer att bero på dagens lösningar"


  Vänligen

  Peter Neppelberg

  SvaraRadera
 8. Lars Wilderängs bok Midvintermörker känns kusligt aktuell. Mvh Kapten K3

  SvaraRadera
 9. Allan - en sak som du och dina alliansvänner och då i synnerhet nymoderaterna inte fattar - detta är inte en tävling i att vara minst dålig. Det blir SD i fortsättningen.

  SvaraRadera
 10. Ja, Midvintermörker känns mer aktuell än Midsommargryning.

  SD? Är det en röst för verklig förändring eller bara missnöje?

  Allan Widman

  SvaraRadera
  Svar
  1. SD har åtminstone höjt försvarsanslag i sitt partiprogram.

   Radera
 11. Allan
  Du varnar för en regering med s och v. Om du läser wisemans valguide (som även du förtjänstfullt medverkat i) så är det väl bara just Nato-anslutning som skiljer fp från v. Det mesta i övrigt är ju samma budskap.
  Kanske lite oortodox lösning om fp, s, sd och v skulle kunna bygga upp försvaret från det totalhaveri vi nu står med.

  SvaraRadera
 12. Anonym,

  Politik är och förblir det möjligas konst. Det Du skissar vet Du själv inte hör verkligheten till. Likväl underhållande.

  Allan Widman

  SvaraRadera
 13. Som "anonym" har man ju inget att förlora. Likväl kommer SD inte att bli verkstad. Du får gärna kalla det arrogans. Själv tror jag att denna slutsats bottnar i aktuell, politisk realism.

  Allan widman

  SvaraRadera
 14. Förstår inte vad "anonym" och "förlora" har med saken att göra?
  Allan - C och/eller KD kommer att åka ur Riksdagen för gott. Ni och nymoderaterna kommer aldrig mer att komma till makten tillsammans utan SD. Ni kan inte samarbeta med SD alltså återstår för FP bara S. Nymoderaterna kommer att sparka Reinfeldt och gå tillbaka till "Moderaterna". Efter en mandatperiod med S, för jag tror S kommer att samregera med er och inte med MP, så åker även ni ut ur riksdagen. Så småning om, nästa eller mandatperioden efter så blir det SD med Moderaterna som styr - precis som i Norge.Er sorti från Riksdagen kommer dessutom att vara 100% säker med Birgitta Ohlsson som partiledare.

  SvaraRadera
 15. Allan, Jag är väldigt nyfiken på vad du gjort här på Gotland? Blev det någon diskution med lokala politiker om en eventuell militär upprustning? Eller var det i ett helt annat syfte? Kort semester? :-)

  Det är ingen liten sak för oss som bor här på Gotland att en av landets mest försvarsvänliga politiker besökt ön mitt under valrörelsen.

  Mvh/
  Rikard Hagman

  SvaraRadera
 16. Nej, Gotland är ingen liten sak rör svensk säkerhet. Ärligt talat är mina intryck i huvudsak goda. Men det finns många enskildheter som kräver engagemang. I morgon kommer mera utförlig redogörelse. Det handlar om FM:S tillfälliga baseringsförmåga i Slite, bristen i flygtekniker i främre underhållet på F 17 G och vad angränsande zon kommer kräva.

  Ber om anstånd med ett mer utförligt inlägg i dessa ämnen senare idag.

  Allan Widman

  SvaraRadera
 17. Anonym,

  Om jag förstår Dig rätt anser Du det riktigt att försvaret får utstå en rödgrön regering för att om åtta år från nu få njuta SD och "gammelmoderater". Själv trodde jag det var mera bråttom att åstadkomma något?

  Din analys kanske inte är utan poänger. Men ser Du nu verkligen till vad som är av nöden för vårt arma fosterland? Eller är det bara en våt dröm för någon som inte vill öppna sitt hjärta?

  Allan Widman

  SvaraRadera
  Svar
  1. Allan - alliansen är inkompetent - detta gäller inte bara försvarsområdet. Skulle jag vara så obegåvad i det jag arbetar med så skulle jag få sparken. Ni får nu sparken av oss väljare. Ni/Du har helt förbrukat förtroendet för en mycket stor grupp väljare och många med mig som tidigare röstade "blått" kommer nu att rösta på SD. Ni förlorar för att ni är dåliga, inte för att de röd/gröna är bra. Den ökning du har på den röd/gröna sidan är till stor del förstagångsväljare samt kvinnor. Många män går nu till SD och jag med dem. Ibland måste man ta ett beskt piller för att det långsiktigt ska bli bättre - att fortsätta med er är inget alternativ - den insikten upplever nu fler och fler. Vi tar nu ett fåtal exempel - bara 42 strv 122 kommer att uppgraderas, vi har inga luftvärnsrobotar på våra Visby-korvetter, vi har inget operativt artilleri överhuvudtaget, värnplikten är avskaffad och det finns bara 4000 man av 8000 i fältförbanden - en otrolig liten "styrka". Vi har ingen logistik till fältförbanden, dvs de har ingen uthållighet, FMVs förråd är nu ovan mark istället för skyddade, svensk skyddsteknik avskaffas nu av alliansregeringen, ni har försnillat 4 Erieye-plan samt våra pansarvärnsrobotar m 56, ni har avvecklat de moderna lv90-systemen men behållt de äldre lv70, vi har inget modernt medellångt luftvärn längre, RB 5 gäller fortfarande och så vidare. Inkompetens.

   Öppna sitt hjärta? Vad har du för hjärta för de fattigpensionärer som får allt mindre resurser? För rörelsehandikappade barn som blir av med sin assistans? Gamla människor får 10-minuters besök av hemtjänsten men de får aldrig hjälp med att komma ut ur huset. En av mina grannar hade det så och när han fick kallbrand i sitt andra oamputerade ben så valde han att inte amputera det, dvs begå indirekt självmord - detta kanske beroende på bristande livskvalitet? Jag har hjärta för de tusentals kvinnor som årligen blir våldtagna i Sverige.

   Radera
 18. Förvaltaren,

  Konstaterar att nuvarande regering inte lagt ned några mil org enheter. Man kan nog heller inte påstå, till skillnad från föregående regeringar, att det skett regelrätta besparingar på försvarsanslaget. Odenbergs avgång räddade oss från det. Samtidigt har vi på flera viktiga punkter närmat oss Nato och påbörjat en försiktig remilitarisering av Gotland. Hade detta inträffat om de partier som närmast konstant bjudit under regeringens förslag om budget fått regera istället?

  Någon skrev ovan att försvarspolitik inte är att vara sämst, men om vi ska vara ärliga är det nog just det.

  Allan Widman

  SvaraRadera
  Svar
  1. För dig är det så och därför ska du bort. En röst på SD är för det bästa, inte det näst sämsta.

   Radera
  2. Ja det stämmer, ni har inte lagt ned några regementen/utbildningsplattformar. Däremot har ni inte heller skapat några nya. Alliansen försöker ofta rädda sig med att påstå att en socialdemokratiskt ledd regering hade lagt ned förband – men nu har vi inte en socialdemokratiskt ledd regering utan det är alliansen som styr, det är ert ansvar – ta det. Hota inte med vad som hypotetiskt kunde ha skett med en annan regering.
   Vad gäller besparingar på anslagen kan vi titta på lite siffror. 2005 var försvarsanslaget 42,2 miljarder, 2013 var försvarsanslaget 40,9 miljarder. Anslaget 2013 skulle 2005 varit motsvarande 36,5 miljarder, alltså har alliansen genomfört en klar minskning av försvarsanslaget mellan 2005-2013. Till detta kan även läggas alliansens ovilja att begära överföring mellan underposterna till försvarsanslaget. I år kommer vi att ha ett underutnyttjande på närmare 1 miljard på underposten 1.2 Internationella insatser – pengar alliansen redan räknat in till statskassan igen. Detta är pengar alliansen inte ens vill använda till just internationella insatser, apropå marinens beordrade insats i Baltikum under våren. Kostnaderna för den internationella insatsen fick dras från marinens budget för höstens övningar istället. Ha det funnits någon vilja i alliansen att stärka försvaret, hade dessa pengar snarast förts över till 1.1 Förbandsverksamhet.
   Vad gäller insatsorganisationen har vi också markanta skillnader mellan förr (före 2010) och nu. Många klagade på värnpliktsförsvaret men det var i alla fall samövade förband som hade sin materiell i sitt mobförråd. Vad har vi idag?
   Många uttrycker oro över att IO14 är för liten, min motfråga är vilken IO14? IO14 finns inte, har aldrig funnits och kommer aldrig att finnas. Detta framgår tydligt av försvarsmaktens perspektivstudie 2013 (sid 51): ”Insatsorganisation 14 kan inte realiseras, då den framför allt materiellt inte kan uppfyllas.”
   Enligt IO14 skall många förband ha ett antal anställda kontinuerligt tjänstgörande soldater (GSS-K). Nu räcker inte lönemedlen till för att anställa det antal GSS-K som IO14 anger. Detta är ett problem. De tidvis tjänstgörande soldaterna (GSS-T) är ett ännu större problem. Med GSS-T systemet går det inte att skapa fungerande förband. Tjänstgöringen för en GSS-T hänger helt på dennes, och indirekt på dennes arbetsgivares, välvilja. Visst, det finns ett lagstöd för tjänstledighet för att kunna tjänstgöra men det fungerar ändå inte i praktiken. Har vi en student som har det tungt med studierna åker denne inte bort en vecka för att vara på övning. Vissa gör det, men många gör det inte. Detta gör att GSS-T förband under en bataljonsövning som bäst kan räkna med 70-80% uppfyllnad. Till detta skall vi lägga att dess 70-80% är av de rekryterade GSS-T soldaterna, huvuddelen av våra GSS-T förband består av värnpliktiga som inte varit inne på >5 år.
   Reinfeldt talar nedlåtande om det förrådsställda värnpliktsförsvaret från förr. Nu har vi ett förrådsställt försvar. Våra GSS-T soldater har ingen materiell. Som bäst har de en M90 uniform ute, vissa kanske har en stridsväst och lite annan personlig materiell – men då är det för att någon brutit mot gällande styrningarna. GSS-T förband har så låg beredskap att de inte skall ha någon materiell. När de kommer in på sina förbandsövningar måste de låna materiell från våra GSS-K förband för att ha något att öva med – vilket naturligtvis gör att GSS-K förbanden inte kan öva samtidigt.
   Slutligen. Allan Widman skriver och talar om att försvaret bör stärkas. Flera Nymoderata politiker gör detsamma. Men. RB5, med besparingar på 500 miljoner årligen, ligger kvar, det är inte upphävt. Politiker vill gärna ge sken av detta till media, men FM jobbar vidare med givna direktiv. Detta är det som gör mig mest besviken på alliansen. Ni talar om satsningar och stärkt försvarsförmåga men det ni gör bidrar till det motsatta. Efter att ha varit borgerlig sedan -94 får jag nu ge socialdemokraterna en chans, ni har bränt eran.
   /Förvaltaren

   Radera
  3. Ja det stämmer, ni har inte lagt ned några regementen/utbildningsplattformar. Däremot har ni inte heller skapat några nya. Alliansen försöker ofta rädda sig med att påstå att en socialdemokratiskt ledd regering hade lagt ned förband – men nu har vi inte en socialdemokratiskt ledd regering utan det är alliansen som styr, det är ert ansvar – ta det. Hota inte med vad som hypotetiskt kunde ha skett med en annan regering.

   Vad gäller besparingar på anslagen kan vi titta på lite siffror. 2005 var försvarsanslaget 42,2 miljarder, 2013 var försvarsanslaget 40,9 miljarder. Anslaget 2013 skulle 2005 varit motsvarande 36,5 miljarder, alltså har alliansen genomfört en klar minskning av försvarsanslaget mellan 2005-2013. Till detta kan även läggas alliansens ovilja att begära överföring mellan underposterna till försvarsanslaget. I år kommer vi att ha ett underutnyttjande på närmare 1 miljard på underposten 1.2 Internationella insatser – pengar alliansen redan räknat in till statskassan igen. Detta är pengar alliansen inte ens vill använda till just internationella insatser, apropå marinens beordrade insats i Baltikum under våren. Kostnaderna för den internationella insatsen fick dras från marinens budget för höstens övningar istället. Ha det funnits någon vilja i alliansen att stärka försvaret, hade dessa pengar snarast förts över till 1.1 Förbandsverksamhet.

   Vad gäller insatsorganisationen har vi också markanta skillnader mellan förr (före 2010) och nu. Många klagade på värnpliktsförsvaret men det var i alla fall samövade förband som hade sin materiell i sitt mobförråd. Vad har vi idag?

   Många uttrycker oro över att IO14 är för liten, min motfråga är vilken IO14? IO14 finns inte, har aldrig funnits och kommer aldrig att finnas. Detta framgår tydligt av försvarsmaktens perspektivstudie 2013 (sid 51): ”Insatsorganisation 14 kan inte realiseras, då den framför allt materiellt inte kan uppfyllas.”

   Enligt IO14 skall många förband ha ett antal anställda kontinuerligt tjänstgörande soldater (GSS-K). Nu räcker inte lönemedlen till för att anställa det antal GSS-K som IO14 anger. Detta är ett problem. De tidvis tjänstgörande soldaterna (GSS-T) är ett ännu större problem. Med GSS-T systemet går det inte att skapa fungerande förband. Tjänstgöringen för en GSS-T hänger helt på dennes, och indirekt på dennes arbetsgivares, välvilja. Visst, det finns ett lagstöd för tjänstledighet för att kunna tjänstgöra men det fungerar ändå inte i praktiken. Har vi en student som har det tungt med studierna åker denne inte bort en vecka för att vara på övning. Vissa gör det, men många gör det inte. Detta gör att GSS-T förband under en bataljonsövning som bäst kan räkna med 70-80% uppfyllnad. Till detta skall vi lägga att dess 70-80% är av de rekryterade GSS-T soldaterna, huvuddelen av våra GSS-T förband består av värnpliktiga som inte varit inne på >5 år.

   Reinfeldt talar nedlåtande om det förrådsställda värnpliktsförsvaret från förr. Nu har vi ett förrådsställt försvar. Våra GSS-T soldater har ingen materiell. Som bäst har de en M90 uniform ute, vissa kanske har en stridsväst och lite annan personlig materiell – men då är det för att någon brutit mot gällande styrningarna. GSS-T förband har så låg beredskap att de inte skall ha någon materiell. När de kommer in på sina förbandsövningar måste de låna materiell från våra GSS-K förband för att ha något att öva med – vilket naturligtvis gör att GSS-K förbanden inte kan öva samtidigt.
   Slutligen. Allan Widman skriver och talar om att försvaret bör stärkas. Flera Nymoderata politiker gör detsamma. Men. RB5, med besparingar på 500 miljoner årligen, ligger kvar, det är inte upphävt. Politiker vill gärna ge sken av detta till media, men FM jobbar vidare med givna direktiv. Detta är det som gör mig mest besviken på alliansen. Ni talar om satsningar och stärkt försvarsförmåga men det ni gör bidrar till det motsatta. Efter att ha varit borgerlig sedan -94 får jag nu ge socialdemokraterna en chans, ni har bränt eran.
   /Förvaltaren

   Radera
 19. Ja du.....men vad kommer göras på kort sikt, eller rättare vad kommer du och dina jobba mot på kort sikt, för har vi otur är det den enda sikt vi får.

  mvh Maggan

  SvaraRadera
 20. Maggan,

  Tror att Du har helt rätt. Tyvärr, måste jag säga, så läggs mycket av de nya pengarna på det som ger effekt tio år från nu (nytt grundflygplan och nya ubåtar). Jag bedömer att det vore viktigare att beväpna och bemanna de plattformar vi har nu. Det går fortare och är inte lika kostsamt.

  Skulle kunna skriva en hel del om hur vi inte flyger eller nyttjar försvaret idag. Sanningen är nog den att få partier tar det som händer i vår nära omvärld på riktigt allvar. Dock, vore jag försvarsminister, skulle jag nu inspektera förband och övningar i parti och minut. Jag skulle dagligen ringa till HKV och fråga hur många JAS vi har på linjen, vilka örlogsmän som finns i Östersjön och kräva svar på frågan om vilka markstridskrafter som är tillgängliga för ögonblicket.

  Allan Widman

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Om jag vore försvarsminister".... Men du är med i alliansregeringen tillsammans med ditt parti! Kräv av Reinfeldt att för att ingå i en ny regering så ska ni ha försvarsministerposten. Men det kanske inte Jan vill???

   Radera
 21. Som jag ser det är det bråttom att se till att försvaret kommer på fötter och enda återstående lösningen förefaller vara en ohelig allians mellan S och Fp. Moderater och miljöpartisterna tycks vara helt oförmögna att inse något måste göras NU.
  Det är hög tid att avskaffa det sk utlandsobligatoriet och återinföra värnplikten - i en modifierad form.

  SvaraRadera
 22. tycker det är skrämmande att våra folkvalda nu ständigt säger att det skett " missbedömningar" och " utveckling som nog ingen kunde vänta sig". Ni sitter ju för tusan med Sveriges bästa underrättelseorganisation ett mötesrum bort! vadå ingen kunde vänta sig? själva anledningen till att bloggklustret kring Wiseman existerar är ju just att alla med minsta insyn och vett har kunnat se sedan 2006 varthän det bär! Jag tycker visst vi ska säga "vad var det vi sa". Jag tycker visst att ansvariga beslutsfattare ska hängas ut och ställas till svars. Om Sverige var ett företag hade det skett strömhopp av VD och styrelse. det räcker inte att förlora regeringsmakten, ni borde avgå som politiker och chefer!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Martin,,,jag kunde ej formulerat det bättre själv. Trots god tillgång till underrättelser, har man struntat i att ge mera resurser till FM, bortsett från vissa NyModerata "satsningar" som vi alla vet innebörden av. Vi har pga detta förlorat flera år av återtagning, och någon/några bär ett tungt ansvar.

   Radera
 23. JAS till Norge!

  Ryska federationen kan med kort varsel placera långräckviddigt luftvärn och dito markrobotbatterier på sitt territorium i Kaliningrad oblast. Därmed hamnar södra Sverige på marken och i luften inom räckvidden för dessa vapen.

  Den stora nyttan av ett Host Nation Support-avtal med Nato är dess reciprocitet. Under norskt värdskap kan svenska JAS 39 Gripen under beredskap, kris och krig baseras på flygbaser i södra Norge utanför räckvidden för rysk markbaserad icke-strategisk bekämpning.

  Norge avser i fredstid basera hela sin flotta F-35/Lightning II/JSF koncentrerat på en (1) flygbas utanför Trondheim i mellersta Norge i fred och disponera en (1) framskjuten flygbas i norr.

  Mängden amerikanskt, brittiskt, kanadensiskt och nederländskt spetsigt stridsflyg, som idag kan avdelas för att försvara norskt luftrum har de senaste åren kraftigt minskat. Efter att USAF lämnat Island 2006 är det inte längre sannolikt att annat än enstaka allierade militära flygplan baseras i Norge ens i en skarp konflikt.

  Sverige kommer aldrig att mäkta med att åter organisera flygbasbataljoner, ens om vi återinförde allmän värnplikt. Och den överväldigande majoriteten av våra flygbaser och bergrumhangarer är irreversibelt uppbrutna, ingjutna i betong respektive förstörda på annat sätt.

  - Sverige bör i detta läge samarbeta med Norge, så att dess flygbaser i södra delen av landet kan förberedas för basering av svenskt spetsigt stridsflyg för uppgiften Cross-Border Air Defense.

  SvaraRadera
 24. Martin och Stefan,

  Jag har många gånger lyssnat till "Sveriges bästa underrättelsetjänst. Deras slutsatser har inte förrän under sen tid stått i överensstämmelse med Wisemans.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om så är fallet är det bäst att snarast värva Wiseman och andra underrättelseamatörer som kan googla OSINT kring typ Georgien 2008, mördade oppositionella journalister, cyberattacker och utpressning mot grannländer, mångdubblade försvarsansträngningar osv

   Gud bevare Sverige!

   Radera
 25. Jag kan förstå Widmans begränsade makt under Reinfeldt och Borgs välde, (även om detta inte ursäktar hans och Fp's skuld i detta). Odenberg var en av få i hela den ruttna riksdagen med ryggrad, men han fick inte gehör och agerade som en man.
  Det är en toppstyrd allians där stridshingsten med piska i hand öppnar svenska hjärtan för att realisera sin "humanitära stormakt".

  Enough is enough!  SvaraRadera
 26. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 27. Bäste Allan

  Är det verkligen så illa som du skriver kl 04:07 det dags att se över "Sveriges bästa underrättelsetjänst" och i fortsättningen kräva att det inom undtjäsnsten finns tillräckliga kunskaper i historia och ryskt tänkande.
Tyvärr är försvaret en bland många offentliga organisationer där det är viktigare att tänka som chefen än att tänka själv om man vill göra karriär.
  Åke Ortmark har i sin bok JA SÄGARNA fångat problemet med följande tänkvärda ord:


  • Att tänka fritt är stort, att säga ja är klokast.

  • Att tänka rätt är klokt, att säga ja blir säkrast.

  • Att tänka efter är bra, att lyda genast går snabbare.

  • Att känna hur vinden blåser är önskvärt, att följa den är nödvändigt.

  • Att spotta i motvind går inte, i varje fall inte bra.

  • Att vara briljant är roligt, men inte lönande.

  • Att vara klok är fint, att låta det märkas är dumt.

  • Att vara dum är klokt.
• Att tänka fritt gick inte.

  • Nejsägaren är en röst från graven  Detta tycks även gälla även i politiken

  SvaraRadera
 28. Men detta måate ju varit på tapeten sedan Rysslands insats i Gorgien? Deras förmåga att öva otroligt stora förband, dessutom med alla försvarsgrenar och andra nationer. Att Putin sakta men säkert binder upp europa på sin gasledning och utövar härskartekniker på sima grannländer under större delen av -00talet. Allt sammanvägt måste ju givit en bild av ett aggresivare ryssland. Det kan ju knappast varit ukrainakrisen som gjirde att regering och riksdag fick upp öhonen för problemet?// Korpral skarabor.l

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis. Det är därför man börjar undra om vår undtjänst verkligen är så dålig på att dra slutsatser eller om det snarare är så att pol. enbart lyssnar in vad som passar in i "deras eviga fred i Europa". Eller så har man kanske hellre lyssnat på svenska företag i Ryssland? Reinfeldt verkar i alla fall föredra dessa sensorer framför FRA/MUST.

   Radera
 29. Alla partier tycks ha lätt för att glömma att de nyss gemensamt genomfört en försvarsberedning där slutsatser och rekommendationer bringades något närmare verkligheten endast av att de i slutändan fick ytterligare betänketid.

  Så här skriver t ex Peter Hultqvist och Urban Ahlin som verkligeh kunde haft inflytande över beredningen men som bara bidrog med sådan finansiering som de visste att Alliansen aldrig skulle kunna acceptera:

  "Omvärlden och inte minst den borgerliga regeringen ville inte inse den reella innebörden av Rysslands upprustning eller ens ta den ryska statsledningens egna signaler om att bygga styrka på allvar. Först efter den ryska annekteringen av Ukraina kom ett sent uppvaknande."
  Hela beredningen var näst intill meningslös och samtliga partier får ta åt sig.

  SvaraRadera
 30. Abraham Brodersson29 augusti 2014 kl. 09:13

  Ni behöver förstå hur politiken fungerar. Allan Widman är en regementschef, inom militärdistriktet Folkpartiet. Allan gör ett förtjänstfullt jobb på den posten. Och Allans närmste chef - milbef Björklund - gör vad han kan för att föra fram samma budskap, bland alla sina andra uppgifter.

  Men ingen av dem har, egentligen, en post i politikens Högkvarter - för det heter Finansdepartementet.

  Sedan finns det en rad plutonchefer som skroderar om hur väl de skulle leda fördelningsstrid, men samtidigt knappt minns hur grupps försvar av egen stridsställning går till. (Ja, det är Sverigedemokraterna det...)

  Bara för att de säger något, betyder det inte att de går att omsätta till verklighet. SDs förslag saknar trovärdighet, då de inte har en budget som kan fungera. Och även om de hade, har de ingen - ingen! - som vill ha med dem att göra.

  Vem som helst kan för övrigt bräcka deras förslag. Bara skriv ut deras skuggbudget, peta dit en nolla (eller två) till och presto! Ni har ni "Sveriges mest generösa försvarsbudget".

  Och hur stor chans är det att den blir verklighet? Lika stor som SDs faktiskt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. ja. det finns klara poänger i vad du skriver. Men eftersom Allan, med den äran, är den ende som har ett kommentarsfält blir han den nod som samlar vår frustration över fattade beslut och icke -beslut. Widegren, Forsell mfl kör envägskommunikation med floskler. Min och kanske andras förhoppning är att våra budskap kan nå den innersta kretsen vi Allan.

   Radera
 31. Abraham Brodersson29 augusti 2014 kl. 09:37

  Lista över förbandsnedläggningar från mitten av 90-talet och framåt:
  1997
  I4
  I11
  I14
  A4
  Lv4
  Ing1
  S2

  1998
  I15
  KA5
  F15

  2000
  I2
  P2
  I12
  I13
  I16
  I20
  I21
  I22
  KA2
  KA3
  KA4
  A3
  A9
  Lv3
  Lv2

  2002
  F10

  2003
  F16

  2005
  I5
  P10
  P18
  T3
  Lv7
  Ing3
  S3
  F4

  Jag kan ha missat något eller angett fel årtal på några ställen, då även en rad omorganisationer skedde som preludium till nedläggningar. (Särskilt flottan blir knappt märkbar här - de högre förbanden finns nominellt kvar, men innehåller knappt några fartyg länge! Flottiljerna är divisioner.)

  Allt detta skedde långt innan någon alliansregering tillträdde och mot åtminstone Folkpartiets och Moderaternas vilja, som tom lämnade försvarsberedningarna i protest.

  Alliansen har kanske gjort för lite och för sent. Men rätt ska banne mig vara rätt. Ansvaret för att ha i det närmaste avvecklat det svenska försvaret, får sökas annorstädes.

  SvaraRadera
 32. Både i FB04 och FB09 finns en del saker listade som skulle utlösas om omvärldsläget försämrades!
  Inga av dessa åtgärder är vidtagna av regeringen.

  Av detta kan jag dra slutsatsen att regeringen inte uppfattar något försämrat omvärldsläge än mindre ser något krig i Europa.

  Om den energin som nu läggs ner på att säga det politiskt korrekta hade kanaliserats till handling så hade vi kanske sluppit att stå där med byxorna vid knäna.

  Vi behöver inte mer pressmeddelande och fagert tal om visioner om en avlägsen framtid.
  Det behöver göras något, helst igår!

  Så vad var det ni sa 2004 och 2009?

  Att delar av FML delar regeringens uppfattning att Gotland bäst försvaras från land (Boden, Skaraborg, Halmstad o.s.v.) är inte så konstigt. De flesta är ju rekryterade för att de hade den egenskapen att kunna följa herr Tolgfors kreativa matematik och förmågan att kunna tro att landet Sverige (inkl Gotland) bäst försvarades i Afg, Somalia, Bosnien, Mali o.s.v.

  Slutligen är väl de slutsatser vissa företrädare för Alliansen delgivit sin omgivning angående försvaret så långt från verkligheten att de måste ha sovit djupt under föredragningarna.
  Vad det beror på får nog det politiska systemet rannsaka sig själv från grunden.
  (Vi kan väl bortse från de värsta klavertrampen, som måste bero på någon form av felrekrytering)

  Teaterdirektören.

  P.S. Regeringen har lite kvar att göra då statsledningen inte riktigt vet vad vi skall försvara oss mot och därmed inte heller förstår vad vi skall ha ett försvar till!
  Att då komma med förslag om att försvara Gotland känns lite tidigt i processen ;-) Försvara mot vad?

  SvaraRadera