torsdag 23 augusti 2012

På rätt väg?

Lite av betydelse har inträffat sedan Almedalen.

Likväl kom nyligen FM:s delårsrapport för andra kvartalet. En smula överraskande är att medan antalet GSS/K och OFF ökar i antal så minskar antalet SO, RO och GSS/T. Planeringen har väl varit den rakt motsatta?

Sant är att en anslagshöjning för FM är oundviklig, men myndigheten tycks inte helt tillvarata alla möjligheter att för egen del minska den ekonomiska obalansen...

Särskilt tråkigt är också att notera attityden till RO: Som sagt minskar de i antal, "dock i en något långsammare takt än vad som planerats". Därtill anges att från och med 2013 kommer endast RO med placering i FM Org 2013 att redovisas. Engagemanget är uppenbart inte längre tillräckligt för att orka redovisa dessa anställda i statistiken.


Allan Widman

17 kommentarer:

 1. Allan: Utan att ha läst det finstilta i rapporten så är det inte så konstigt att OFF ökar och att SO minskar. Det har nyss varit examen på OP samtidigt som det är 6 mån sedan föregående SOU tog examen och 6 månader till dess nästa kull är klara.

  Jag vet att du brinner för RO, men det finns ingen anledning att ha en massa RO anställda som inte är krigsplacerade, och så är det i dag. Vill man öka antalet RO så får man väl omfördela mellan kategorierna eller utöka personalramarna... men det kostar ju pengar... som inte finns.

  MVH/
  Lars Rössle

  SvaraRadera
  Svar
  1. @Rössle

   "finns ingen anledning att ha en massa RO anställda som inte är krigsplacerade"

   Jo, det gör det visst, för FM dras med massor av tillfälliga vakanser i grundorganisationen (eller vad det nu kallas nuförtiden) p.g.a. sjukskrivningar, föräldraledigheter, skolor och kommenderingar m.m. som mycket väl skulle kunna fyllas med tillfälligt tjänstgörande RO med eller utan krigsplacering - bara förbanden och FML började ta RO-resursen på allvar.

   Radera
  2. @Tjänstemannen
   Vårt förbands lista över RO består huvudsakligen av förtidsavgångna YO som tjänstgjorde i befattningar som avvecklats för över 10 år sedan. Det enda jobb de skulle kunna utföra (och säkert göra bra) är fredsmässig stabttjänst, och där har vi redan ett överskott av personal (YO och civila).

   Om man skulle använda RO i våra krigsförband för att fylla tillfälliga vakanser skulle flertalet RO behöva tjänstgöra några månader varje år bara för att behålla sina behörigheter i befattning. För vår del skulle det vara både enklare och billigare att ha några extra YO att skyffla runt.

   Sedan finns det alldeles säkert krigsförband där din modell skulle vara alldeles utmärkt och där är det snudd på skandal att RO inte används.

   Vad jag vill ha sagt med detta långa inlägg är att verkligheten är med komplicerad än vad den kanske verkar vid första påseendet.

   /Lars Rössle


   Radera
 2. Besviken reservofficer, fd moderat23 augusti 2012 kl. 14:29

  "Eller vad det nu kallas nuförtiden"... Det är ingen som vet vad något kallas nuförtiden. Eftersom FM de senaste tio åren bara slängt ut pengar på misslyckade projekt har man tvingats byta namn på allt. Och det har skett ungefär en gång om år. Vem vet egentligen längre vad som är vad?

  Allan W, detta är verkligen något som ni politiker borde granska. Vad döljer sig egentligen bakom förkortningarna? T ex så verkar FMTS LS bara vara en ny benämning på det katastrofala LEDSYST T som var en av av de absolut viktigaste delarna i NBF-satsningen. Hur kan detta få drivas vidare? Varför har ingen politiker uppmärksammat att det stoppade LEDSYST T bara bytte namn?

  SvaraRadera
 3. Besviken RO, fd moderat,

  Jag har varit med från NBF till GLC/NOC och vidare till GLI/NOC. Att dessa visioner fortfarande lever under nya akronymer är inte mig obekant.

  SvaraRadera
 4. VM i förkortningar! Att RO är reservofficer framgår av sammanhanget. Jag gissar att OFF är officer och SO är soldat. FM är försvarsmakten och NBF är väl nätverksbaserat försvar? Övriga går jag bet på.

  SvaraRadera
 5. Annars kanske SO står för "Specialistofficer".

  SvaraRadera
 6. Angående RO
  Jag är en lyckligt lottad RO som övats/varit i insats minst 4 veckor per år de senaste 8 åren så jag ska nog inte klaga. Men det är ett par saker som irriterat mig. Först och främst att det nästan är omöjligt att hantera en RO i prio (enligt min chef). Nummer två är att man ofta bemöts av YO med attityden "jag gillar inte folk som har mitt yrke som hobby..." Överhuvudtaget så har jag slutat att nämna att jag är RO för att slippa bli behandlad som mindre bemedlad.

  Invasionsförsvararen

  SvaraRadera
  Svar
  1. RO får väl fortfarande äta på officersmässarna där sådana finns kvar. Jag var vpl officer och vid min första och enda KFÖ behandlades vi vploff som de stamanställda officerarna vi hade ju gått på samma skolor men av olika skäl valt att inte fortsätta. Flera hade valt att istället satsa på en akademisk yrkeskarriär. Senare fick jag höra av mina kamrater på förbandet att de vid nästa KFÖ inte längre fick gå till officersmässen. Plötsligt var vi inte lika mycket värda som stamanställda plutonchefer. Som vpl officerare var vi inte ens sk "hobby-militärer" utan var tvungna eftersom vi tidigare varit inne på officersspåret.

   Radera
 7. Lars Rössle! Nog är vi ett antal som inte är allt för gamla och som slutade/fick sluta efter försvarsbeslut 2004... Svaret från flera förband har var varit att man inte vill ha RO eller vågat peta in RO i avvaktan på något som kommer först efter den 1:e januari 2013. Det är pinsamt när man genomfört UNMOC och ingen vill peta in en i systemet så att man kan anmäla sig för tjänstgöring som FN observatör när man har vakanser titt som tätt! Skickat flera ansökningar men inget förband vill ta i pucken...

  /JAR

  SvaraRadera
 8. Hej!

  Jag har skrivit boken Det Tyska Kriget 1939-1945 och om Strilaren II vill ha en gratis (även inkluderat gratis porto), för noll kronor, så mejla mig på rogerklang1965(at)gmail.com

  Jag behöver en adress att skicka den till. Jag har inga krav på motprestationer från din sida, som att du t.ex. skriver en recension om boken på din blogg. Men om du tycker att den är bra så får du gärna rekommendera den till dina kollegor. För dem är den dock inte gratis utan kostar 220 kr, och detta är ändå inräknat porto. Det är självkostnadspris för 584 sidor bok, billigt va? Du får gärna skriva namnet på din blogg, så att jag vet vilka försvarsbloggare jag redan har skickat den till.

  Den del av boken som jag vill att du ska läsa är Del V - framtiden, men du får gärna läsa hela boken. Kanske kunde valda delar av försvarsberedningen läsa boken om de är intresserade och du tycker att du vill rekommendera den?

  Mvh Roger Klang

  SvaraRadera
 9. Gustav Wasa sa...

  Som framgår av dokumentet i länken nedan, så handlar nu aktuella bilaterala överrenskommelse om förmågelyft av JAS 39 Gripen enbart om ensitsare (JAS 39E). Tvåsitsare (JAS 39F) kan nog tas i särskild ordning och därmed finansiering?

  http://www.vbs.admin.ch/internet/vbs/de/home/aktuell/mitteilung/120828a.parsys.40699.downloadList.63680.DownloadFile.tmp/120828kasernengesprd.pdf

  - När tror vi att detta dokument i officiell översättning och öppen utgåva kommer att vara tillgängligt också för våra folkvalda parlamentariker på svenska?

  SvaraRadera
 10. Svar leverans till Riksdagen sker när sista planet har levererats till schweiziska flygvapnet så den svenska powerpointen kan beskriva hur de blev-helt enl plan och lika med verkligheten..

  jan-Olov

  SvaraRadera
 11. På rätt väg? Svar nej! FM håller på att erövra platsen som Sveriges sämsta arbetsgivare. För andra gången på två år har jag skriftligen hotats med uppsägning om jag inte fogar mig i de beslut FM fattat avseende min anställning. Ett samtal när du får tid vore nog lämpligt. Jag ser större förbättringspotensialer än någonsin förr.

  SvaraRadera
 12. Efter x antal år i FM fick jag likt en betygsutdelning i skolan en lapp av min chef om ett "jobberbjudande". Många runt om mig fick minst sagt överraskande besked!
  Byte av förband, byte av arbetsort, degradering av grad, andra arbetsuppgifter. Varför kan ingen chef diskutera med den enskilde medarbetaren om vad som är på gång? ÖRA, hallå? Jag har två veckor på mig att svara annars "säger jag upp mig själv"! Fantastisk personalpolitik, eller hur? Om FM inte redan har bittra och avtrubbade anställda lär vi ju få det nu efter torsdagens "erbjudande"!

  SvaraRadera
 13. Exakt "stiff". Tyvärr har Försvarsmakten fått för sig att man är arbetsgivare till ett stort antal tusen 5-åringar. Det är i alla fall så man känner sig behandlad. Jag skall dock ge dig ett tips "Stiff". Är du nöjd med din placering? Svara då INTE genom att skriva på lappen. Enligt lappen vi fick i torsdags tas ett "icke svar" för en acceptans. Det är en bra öppning för alla som inte vill ge sin acceptans till Försvarsmaktens dåliga arbetsgivarskap genom att skriva under lappen med sin namnteckning.

  SvaraRadera
 14. Hur man som ansvarig chef (ledare?) kan tilldela ett stort antal av sina DUC, sektionschefer mm HELT NYA och ibland väsensskilda tjänster UTAN att på något sätt kommunicera detta före utdelandet av "lappen" i torsdags fm är för mig helt obegripligt! 2012! Vi ska nu på mitt förband skicka mj X till OrgE X och kn X ska byta till OR 7. Officerare med 25-30 års välmeriterad tjänst blir placerade som gruppchefer mm. Återigen; tror FML att vi är livegna, helt oförmögna att förstå såväl detaljer som helheten? Alla med några år i firman begriper vad detta handlar om: dumpa lönekostnader samt att få folk att sluta frivilligt! The botten is nådd!

  SvaraRadera