torsdag 8 mars 2012

Utan debatt; ingen demokrati.

Det har varit en intensiv vecka. Mycket lite har blivit skrivet, men desto mera sagt. Saudi Arabien. Har det egentligen någon betydelse för oss själva vilket samarbete vi har? Ja, jag vill påstå det. Som något nyhetsprogram nyss hävdade verkar vapnen i Mellanöstern dyka upp i olämpliga sammanhang.

Anwar Sadat blev faktiskt avrättad av en licenstillverkad Kpist 45. Ingen hade förutsett detta, men det blev likväl följden. Villka som kunde drabbats av de vapnen som skulle produceras i Saudi Arabien kan vi bara spekulera om.

Likväl gäller att varje diktatur som erhåller leveranser av oss kommmer, förr eller senare, att vända dessa vapen mot sin egen befolkning. Eller - Gud förbjude - mot våra soldater. Detta ska vi inte vara en del av.

Oavsett export eller inhemska anskaffningar är det tid att de folkvalda i offentlighet bestämmer var gränsen ska gå. Försvarsindustrins längtan efter vinster kräver ståndaktighet och integritet. Det är fler än jag som behöver delta i denna debatt.

Jag har inget emot vapen, tvärtom. Helst ska de dock finnas i våra plattformar.

Allan Widman

11 kommentarer:

 1. Va?

  Det var väl faktiskt Anwar Sadat som blev mördad!

  Yassir Arafat dog av sjukdom (i Paris.

  mvh
  cf Merlin

  SvaraRadera
 2. Gustav Wasa sa...

  Kpist 45B är den pursvenska förmågelyfta versionen av Kpist 45 "Classic".

  Efter ett antal olyckor, så uppgraderades kpisten med den för Kpist 45B karaktäriska mekanismen, som låser "bakproppen" med ett kvartsvarvs vridning för fasthakning av en krok på vapnets ovandel. Därmed säkras rekylfjäder och slutstycke inne i vapnets låda.

  Som framgår av bilden i bloggen nedan, så saknar de licenstillverkade egyptiska kpistarna av typ Port Said ovannämnda låsmekanism varför de ej bör hänvisas till som specifikt Kpist m/45B.

  Se:
  http://morgonsur.wordpress.com/2011/02/06/svensk-vapenexport-i-egypten/

  SvaraRadera
 3. Håll koll på fakta nästa gång du försöker svära ditt parti fritt från skuld (angående din bristfälliga och direkt amatörmässiga krönika). Som tur är satte ju Hans Linde dig på plats, skönt att någon har koll på hur det verkligen gick till. Folkpartiet, ett liberalt parti? Hej kom och hjälp mig...

  SvaraRadera
 4. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 5. Max,

  det där var ju inte så mycket argumentation i sak. På vilket sätt har Hans Linde satt mig på plats?

  SvaraRadera
 6. Debatten, såsom den är, är ju inte särskilt seriös; vilket kanske inte är så förvånande när drevet verkar vara en medveten sammanblandning av två olika frågor: bör vi exportera vapen till Saudiarabien och har det skett några oegentligheter.

  Jag skulle besvara bägge med: nej, förmodligen inte.

  Det som gör mig förbannad är att FM säljer av sina Rb 56 istället för att utrusta hemvärnet med dem.

  SvaraRadera
 7. Forsno,

  Good point. Som sagt, hellre vapen på våra plattformar än andras. Alltför sällan bekymrar sig jag och mina kollegor över konkurrenskraften för våra fattiga förband.

  Tror kanske bara att vi klarar en debatt åt gången.

  SvaraRadera
 8. Att J-O Lind besitter väl befäst förmåga och dokumenterad fallenhet för att leverera uppgifter med minimal eller ingen anknytning till verkligheten kan rimligen inte förvåna någon.

  I egenskap av regeringens särskilda militärhelikopterutredare presterade han under 2009 och 2010, med benäget bistånd av diverse företrädare för försvarsmakten, fördelat på två betänkanden i storleksordningen 525 sidor av synnerligen dubiös karaktär avseende hur att vidmakthålla respektive förbättra förmågan att understödja försvarets insatsförband med helikoptrar.

  SvaraRadera
 9. Unknown,

  Vårt lands storhet kan möjligen vila uppå att var och en vet vad som kan smältas av systemet. Som man ropar får man svar; och J-O Lind visste vilket svar som efterfrågades.

  SvaraRadera
 10. Eller hur, Widman!

  Förställningen att det beträffande saudidebaclet skulle förhålla sig annorledes i någon omfattning får nog anses till övermått abderitisk.

  SvaraRadera