fredag 12 augusti 2011

Pappersförband

En blogg skapar förväntningar. Både hos den som läser och den som förväntas blogga. Stig Dagerman skrev någon gång att hans begåvning belastade honom till sådan grad att han inte längre kunde skriva. Sådana jämförelser är naturligtvis alltför pretentiösa, men det underliggande fenomenet är detsamma. Jag skriver när det finns något jag tycker värt skriva om, denna sommaren inte så mycket.

Jag bedrövades under veckor av Anders Breiviks "bedrifter". Osannolikt, obegripligt och vidrigt.

Idag bloggar Sten Tolgfors om att FM tagit fel på antal kontrakterade, tidvist anställda soldater. Det som skulle vara 2 700 är egentligen bara 300. Stor skillnad. Sten Tolgfors är besviken över att han använt felaktiga uppgifter på Brännpunkt, men frågan är om han borde vara förvånad. Myndigheten har redovisat sina prioriteringar i många tabeller: Det har varit viktigare att anställa heltidare än att välja den försvarsekonomiskt mer förmånliga reservisten.

En och annan må anse att våra tidigare krigsförband bara var på "pappret". Men medan striden i luften kan beskrivas som en "materielsport" handlar kriget på mattan också om kvantiteter. IO 2014 är en vision och frågor måste nu ställas om dess möjlighet att realiseras.

Allan Widman

20 kommentarer:

 1. Tja, luftstrid kan nog oxå sägas vara en kvantitativ strid. Särskilt om bomb och robot endast kan räknas till några dussin.

  SvaraRadera
 2. Gustav Wasa sa...
  Sjöofficeren och flaggmannen Odd Werin lämmade aldrig som avsett var i våras något underlag för statsmaktens beställning av nästa svenska stridsflygplan efter JAS 39C/D. Därmed gick nog tåget för svenskt inflytande över JAS 39E/F eller Super-JAS, som den brukar kallas i pressen?

  Saab har hela tiden öppet deklarerat att man inte kan vänta med att ge sina utvecklingsresurser nya konkreta uppgifter. Teknisk spetskompetens är färskvara för vilken det gäller: Use it or Loose it!

  Saab har nu satt ner foten. Om lufttankning var det för Sverige nya med JAS 39C/D, så blir hangarfartygsförmåga det nya med JAS 39E/F.

  Föga förvånade med tanke på att Saab fortfarande håller sitt Indienkontor fullt bemannat i förtröstan om att JAS Gripen ska kunna tråckla sig tillbaka in i MRCA-upphandlingen och Brasilien ännu inte kommit till avslut. Bägge dessa regional stormakter satsar på hangarfartyg. Därmed gör också Sverige det från och med nu.

  http://www.saabgroup.com/en/About-Saab/Newsroom/Press-releases--News/2011---5/Saab-Prepares-for-UK-Expansion/

  Initially staffed by approximately 10 British employees, its first project will be to design the carrier-based version of the Gripen new generation multi-role fighter aircraft based on studies completed by Saab in Sweden.

  SvaraRadera
 3. Du har helt rätt Allan.

  Misstaget var att gå in i ett yrkesförsvar utan tillräcklig analys av förutsättningarna. Att tro att soldater skulle bo i kasern för 16-18kkr/månaden i tre-fyra år är verkligen naivt. Särskilt om man inte har råd att ge dem vettiga övningar 75% av tiden. Det finns inte ens pengar att låta dem tillbringa tid på skjut- och sprängbanor.

  Jag anser att man bör göra som israelerna. Båda könen ska mönstra. En majoritet ska göra GMU. De som tas ut till krigsförband ska genomföra KMU. Då skulle FM ha en bra bas för framtida rekrytering.

  mvh
  Statsmannen

  SvaraRadera
 4. Det är dags även för er politiker att själva nyktra till och rensa upp bland generalerna. Driften att vara till lags har tagit över det sunda förnuftet och förmågan att göra realistiska kalkyler. Med slagord och marknadsföring besegrar man ingen fiende.

  Det fanns/finns personer i försvaret som varnade för det inte skulle fungera med ett system med anställda vars villkor ligger nära socialbidragsnivån men ingen lyssnade. Det fungerar kanske i en lågkonjunktur men vem vill göra ett farligt jobb med osäkra villkor när man skaffat familj och kamraterna fått bättre betalda jobb i det civila.

  Hade man på högre nivå lyssnat på den interna kritiken och läst på bloggarna hade man förhoppningsvis fått uppslag till bättre lösningar. Men som vanligt FORT men FEL.

  För övrigt anser jag att Tolgfors bör ta sin Mats ur skola nu. AMEN

  SvaraRadera
 5. Tolgfors besviken på Försvarsmaktens underlag?
  FÖRTROENDE är bra men KONTROLL är bättre.
  Det var väl därför som man tillsatte en civil generaldirektör.
  Den som är förvånad räcker upp en hand!

  Lennart Elborgh
  Fd controller i HKV

  SvaraRadera
 6. Anonym 15.14: Av den anledningen kan det ses som lyckosamt att Sverige inte deltagit med attackförmåga i Libyeninsatsen. Det hade snart blivit pinsamt och med svenskt sätt att räkna — mycket dyrt.

  Måhända hade vi tidigare en stor mängd pappersförband. Kärnan av verkliga krigsförband var ändå långt större än de pappersförband som nu visioneras fram till decenniets slut.

  SvaraRadera
 7. Håller helt med Wiseman.

  För mycket pappersförband och för lite fotfolk. Det är bara att inse att FM bör kosta 1% av BNP som riktvärde.

  mvh
  Statsmannen

  SvaraRadera
 8. Allan

  Förvaltningslagen gäller alla myndigheter.

  FM verkar inte inse behovet av det som allmänt kallas god förvaltningskultur, dvs noggrant utreda förslag och låta dessa remissas med rimliga svarstider. Utvärdering av förslag inklusive förankringsprocess inom organisationen innan dessa implementeras sker oftast med allt för korta tidshorisonter.

  Hastverk i form av powerpointbilder är tyvärr många gånger det enda beslutsunderlaget.

  Risken för felavvägningar är uppenbar ...


  Vänligen
  Peter Neppelberg

  SvaraRadera
 9. Pappersförband må vara bättre än inga förband politiskt men försvarsmässigt är de lika illa.

  Problemet är att staten beställer en produkt men inte betalar för den och FML nickar "Ja amen" och trixar sedan med begrepp och siffror så att de lurar staten och övriga.

  SvaraRadera
 10. Pappersförband?
  Om man ändå hade haft ett spårbart bevis, i form av ett papper, på dumheterna.
  Nu flammar förbanden upp likt bloss på skärmen under en genomgång för att sedan, tillsammans med siffror,analyser och kalkyler, för alltid försvinna ut i intet.
  Ingen vet något!
  Ingen är ansvarig!
  De tillhörande konsulterna har fått sitt och sysslar sedan länge med ett nytt projekt!
  Kvar när mörkret lagt sig är möjligvis en påskyndad karriär och en kostnad!

  Det papperslösa samhället är ett gissel. Vi införde det under en begränsad period på teaterns toaletter. Försökets utfall blev inte positivt och avbröts i förtid.

  Teaterdirektören.

  SvaraRadera
 11. Widman,

  Väl att du, oavsett Dagermansk skrivkramp eller inte, ändå kan finna ett och annat värt att diskutera på din blogg.

  ”Något måste beslutas.
  Hundarna skjuts! Inte sant?
  Nästa åtgärd: De fattiga skjutas,
  så spar kommunen en slant.”

  SvaraRadera
 12. Vi skulle kanske döpa det till PowerPoint-förband för att vara mer specifika????

  mvh
  Statsmannen

  SvaraRadera
 13. Gunnar Karlson, förbandsproduktionschef, skriver idag om Försvarsmaktens syn på tidvis tjänstgörande personal på Försvarsmakten kommenterar: http://www.forsvarsmakten.se/sv/Aktuellt/Forsvarsmakten-kommenterar/Tidvis-tjanstgorande-personal-ar-viktig-for-Forsvarsmakten/

  SvaraRadera
 14. Bästa vakthavande informatör,

  Seeing is believing.

  Mvh

  Allan Widman

  SvaraRadera
 15. Tydligen underrättades försvarsministern av ÖB om felet i stort sett samtidigt som halvårsrapporten publicerades. Vad säger det om stämningen i HKV? Är det någon som tror att det var ÖB själv som upptäckte felet när halvårsrapporten föredrogs för honom? Hur länge har handläggarna känt till felet men inte vågat (?) säga något?
  Tänk om arbetsklimatet i HKV varit sådant att man omedelbart hade anmält uppåt när man hittade felet - då hade säkert Tolgfors sluppit stå med byxorna nere i DN...

  SvaraRadera
 16. Gustav Wasa sa...

  Kanske finns det åtminstone i någon utsträckning en politisk uppgift att bekymra sig lite för det faktum att Högkvarteret monotont omorganiserats var artonde månad det senaste decenniet? Vilka konsekvenser medför detta mest sannolikt? Hur skall dess följder tolkas och hanteras i politiska termer?

  Det torde föreligga i vart fall ett begränsat politiskt ansvar för hur det psykiska arbetsklimatet på Högkvarteret utvecklats. Dess större blir detta ansvar om den politiska nivån uraktlåter att agera med korrigerande åtgärder.

  Om inte myndighetschefen klarar av att organisera sitt stabsstöd på ett långsiktigt uthålligt sätt, så har den politiska nivån att ytterst väga in detta faktum vid bedömningen av dess förtroende för denne.

  SvaraRadera
 17. För omväxlings skull kunde politikerna få redovisa hur deras arbete med att skapa författningsstöd för våra soldater på kontrakt fortskrider... För att kalla den underskrivna intresseblanketten för ett interimskontrakt är falsk marknadsföring när den är som bäst. Jag vill personligen inte ens ta ordet avsiktsförklaring i min mun även om det är bättre.

  SvaraRadera
 18. Telepro,

  Ingen vill komma med dåliga nyheter till en överordnad. Likväl är det den överordnades ansvar att ordna sin organisation så att underställda inte ser detta som uteslutet. Öppenhet, resultat och ansvar.

  Mvh

  Allan Widman

  SvaraRadera
 19. Widman,

  Läs gärna Thomas Gürs kolumn i dagens (20/8) SvD om ”Personalhaveri hos försvaret”.

  Här sätter han, angående debaclet med antalet ingångna interimskontrakt för tidvis tjänstgörande soldater, träffsäkert fingret på den ömmaste av punkter:
  ”Den omedelbara frågan är givetvis hur det kommer sig att en myndighet kan rapportera så grovt felaktiga siffror.[...] Händelsekedjor av det här slaget är man annars mer van att möta i rapporter från länder där enväldiga makthavare med långa hjältetitlar omges av lismare.”

  Väg samman detta med vad radions ekoredaktion under den gångna veckan rapporterat avseende olika aspekter i den så kallade ”helikopteraffären” och fram träder en bild av en försvarsmakt, som förvaltningsmässigt förefaller vara en synnerligen dysfunktionell myndighet.

  Den som någon gång besökt den militära maktens högborg på Lidingövägen och känt stanken av repressivt klimat ligga tung i försvarshögkvarterets oändliga korridorer borde inte vara förvånad.

  Hur skall ledning, styrning och kontroll av försvaret fortsatt bedrivas – var är diskussionen?

  SvaraRadera
 20. Det kanske inte var en slump att "Tomhylsan" fick byxorna neddragna, information är makt - att bruka informationen är en form av maktutövning. Så, var det medvetet från FM sida?

  SvaraRadera